951

(159 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het jarenlang aanslepen van het Bende van Nijvel onderzoek en de massale politieke boycot van dit onderzoek wijst in de richting van een bepaalde politieke partij. Je hoeft simpelweg de politieke strekking van de personen die obstructie plegen tegen het onderzoek uit hoofde van hun ambt maar na te trekken. Toen en nu.

Geen wereldwijde complotten, geen illustere inlichtingdiensten en geen Gladio. De gesettelde en almachtige politieke partij profiteerde gewoon van de rumoerige tijdsgeest in Europa om haar zaakjes op te lossen. De destabilisatie gedachte, ontworpen op de krantenredacties, was een godsgeschenk voor de toenmalige gezaghebbers en hun Pretorianen.

952

(108 replies, posted in Bewijsstukken)

Merovinger wrote:

Zijn er in het dossier foto's van de achterbank op de parking?

In het topic Kamer bewijsstukken (2de foto) kan je ze bewonderen, weliswaar met een koordje samengebonden.

953

(76 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

fipilip wrote:

Zouden die mensen van de hogere macht hem dan niet kunnen helpen hebben?

Daarmee zou de opdrachtgever zich blootstellen aan chantage e.d. Ik denk meer aan het door inlichtingendiensten gebruikte motto: "Je kan bij ons diskreet terecht voor wat je ook maar nodig hebt (al zijn het unieke wapens van Dyane bijvoorbeeld). Maar loopt het mis, dan kennen we je niet."

Stel je voor dat Rijkswacht-generaal Beaurir of kolonel Lhost dit voorstel doet aan Bouhouche?

954

(154 replies, posted in Wagens)

Uit goede bron verneem ik dat er geen boordpapieren zitten bij auto's die gestockeerd staan op een fabrieksparking, dit kan ook niet. Zelfs geen autosleutel, verbandkistje, gevarendriehoek, radio (in de jaren '80) of geluidsboxen. Deze werden geleverd door de dealer bij de verkoop van het voertuig op vraag van de koper. Anno 2013  zijn er andere regels en is dit vast ingebouwd.

Een trucker die zes Golfjes kwam ophalen op een parking had zes autosleutels om de wagens op zijn trailer te plaatsen en papieren waarop de levensloop van het jonge voertuig beschreven stond (motornummer, chassisnummer, ...) om in orde te zijn bij een controle door de politie. Meer niet. Ieder voertuig bevatte 3 L brandstof om de af te leggen weg tussen de montageband en de dealer te overbruggen.

955

(76 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ben wrote:

Zijn er nog mensen die vermoeden dat Bouhouche en Beijer op zijn minst de logistiek van de Bende organiseerden?

Natuurlijk, Bouhouche zeker en Beijer in mindere mate als stilzwijgende medeweter. Daarom staat het voor mij dan ook vast dat Bouhouche de tussenpersoon was tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders. In zulke mate zelfs dat hij de uitvoerders (de moordenaars) briefde over de doelen, de te gebruiken safe houses en de vluchtroutes onmiddelijk na de feiten. Vermoedelijk ook voor het creëren van de valse sporen door o.a. de De Staerkes. Zelfs zijn dood past mooi in dit kader.

956

(154 replies, posted in Wagens)

De meest logische vraag: waren er wel boordpapieren aanwezig?

Als men mijn voertuig steelt vindt je daarin niets anders dan een fluo vestje. De boordpapieren gaan geheid mee binnen. Algemene regel ten huize Leo.

957

(97 replies, posted in Bibliografie)

"Hilde Geens las het dossier en besefte dat ze was beetgenomen."

Maar meisje toch, hoe kan je zo naïef zijn. Je zou toch beter moeten weten.

958

(4 replies, posted in Bibliografie)

En dat wisten we natuurlijk nog niet. Het is een elite-eenheid, dat is zeker, en dat ze vrijwillig gekozen hebben voor zulke job is ook waar.

En als ze een reporter toelaten tijdens hun actie's (zeker één die gepakt en gemazeld is in de vakbond) is dat bedoeld als 'Image Building'. Deze mannen en hun leiding zullen nooit het achterste van hun tong laten zien. Mag ook niet. Dat ze een reporter meesleuren tijdens hun opdrachten (was hij steeds paraat? Of werd hij opgeroepen om effe mee te gaan?) De modale Belg heeft die info niet nodig, we weten dat ze er zijn.

Maar kom, we zijn buiten het internet waar je zowat alles erover vindt, weer een boekje rijker.

En in geval van De Staerke, in een ander taalgebied. Er zit ook een groot verschil tussen "in de Delhaize" of "aan de Delhaize". Indien er een tankstation op de parking was (of is) kon hij zich makkelijk uit de slag trekken.

960

(1,170 replies, posted in 1983)

Dat is natuurlijk het dilemma van een eerlijke politieman/speurder. Als hij tijdens een onderzoek op bewezen feiten uitkomt waarbij vermoedelijk hogere personen betrokken zijn zou hij dit plichtmatig moeten melden aan zijn hiërarchische oversten.

Maar wat als er vermoedens zijn dat die zelfde oversten betrokken zijn in het beschermen  van personen die laakbare feiten hebben gepleegd? Bij je collega's vindt geen hulp, te riskant! Contact opnemen met een onderzoekjournalist is al even riskant.De krant waar die voor werkt is ook politiek gebonden en daardoor gevaarlijk. Senatoren en parlementariërs, éénzelfde potje nat. Rest nog, zoals Morue, een hint te geven aan je eigen vrouw.

Echt deprimerend.