9,821

(13 replies, posted in Organisaties)

De Phenix was de schietclub van Jean Bultot. Hieronder een foto van sommige leden van de schietclub:

http://i19.servimg.com/u/f19/11/22/12/24/schiet11.jpg

  1. Jean Bultot

  2. Jean-Pierre Marino, vriend van Bultot en heeft nog gewerkt in club Jonathan. Hij was betrokken in een smokkel met wapens.

  3. Pierre Paul De Rycke, vriend van Bultot en eigenaar van de club Jonathan. Hij was bevriend met Michel Nihoul. Het was ook Nihoul die hem als laatste persoon voor zijn zelfmoord heeft gezien.

9,822

(68 replies, posted in Organisaties)

Even de nummers overlopen:

  1. Madani Bouhouche

  2. François Dehan, één van de grootste verzamelaars van wapens in België.

  3. Alain Weykamp, vriend van Bouhouche en heeft nog D'Ieteren gewerkt in Erps-Kwerps.

  4. Onbekend, maar lijkt een persoon met een groot gestalte.

  5. René Gondry, garagist in Bosvoorde en heeft nog in de VW fabriek van Vorst - waar de Golf werd gemaakt - gewerkt.

  6. Charles Lamury, wapenverzamelaar en verdiende zijn brood als autoverkoper.

Er nog bij vertellen dat de foto werd getrokken in het midden van de jaren '80, waarschijnlijk in Leopoldsburg.

9,823

(75 replies, posted in Wagens)

De mysterieuze Golf

http://i19.servimg.com/u/f19/11/22/12/24/volksw10.jpg

Volgens informatie is deze foto genomen op een landweg in de buurt van Lennik en is de Volkswagen Golf GTI volledig in stukken gesneden. Toch roept deze foto heel wat vragen op. Werd deze wagen gebruikt door de Bende? Zo ja, wanneer? En wanneer is deze foto genomen? De zon schijnt en één van de agenten loopt rond in een hemdje met korte mouwen. En bij welke feiten werd deze wagen gebruikt?

9,824

(1,221 replies, posted in 1985)

De informatie over de Nederlandse premiejager komt uit een artikel van Humo van Hilde Geens: 20 Jaar na de Bende-overvallen: Wil de laatste speurder het licht uitdoen?, Humo, 11 oktober 2005. Voor de rest heb ik daar geen verdere informatie over.

Renne wrote:

De rol van De Staerke is op zijn minst wel merkwaardig te noemen. Zijn aanwezigheid voor de overval in aalst.

De Cel Waals Brabant betwist niet dat De Staerke in Aalst was, maar ze ontkennen wel dat hij daar was in opdracht van de Bende van Nijvel. Ze zeggen dat het zo'n beetje liep zoals de Borains in Nijvel. Dat zij naar daar zijn gelokt met het zinnetje: 'Je moet daar eens gaan kijken, daar valt wel wat te rapen'. Dus De Staerke is toevallig op 9/11 gaan kijken in de Delhaize om een overval te plegen met zijn eigen bende. De logica zou natuurlijk zeggen dat De Staerke een laatste verkenningstocht deed, maar in Jumet slagen ze er in om er een andere draai aan te geven.

9,825

(27 replies, posted in Onderzoekspistes)

Renne wrote:

De overvallers die vanaf 1982 te werk gingen, hebben die zoals word beschreven met de laatste moorden van 1985 ook te maken?

Misschien niet alle leden, maar bepaalde personen hebben zowel in 1982/83 als in 1985 meegedaan aan de feiten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan 'mijnheer X'.  Nieuwe, veel agressievere, bendeleden zou natuurlijk wel kunnen verklaren waarom er in 1985 opeens zoveel moorden werden gepleegd en in het eerstel deel het aantal slachtoffers in warenhuizen relatief laag lag.

Renne wrote:

Waarom 22 maanden stilte?

Moeilijke vraag waarop we - denk ik - nooit een antwoord zullen krijgen. Antwoorden op die vraag is veel te hypothetisch. Er kan iemand gewond zijn of in de gevangenis zitten. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Was het toevallig dat de CCC op dat moment in actie kwam? Is de Bende daarom gestopt?

Renne wrote:

Zou het kunnen dat de eerste bende (indien er meer dan één was) uitgeschakeld werden door de bende die in '85 aan hun raids begon?

Moeilijke vraag natuurlijk, waar je alleen maar een hypothetisch antwoord op kunt geven. Het zou natuurlijk een antwoord geven op de vraag waarom er nooit een tip vanuit de Bende zelf is gekomen. Van bijvoorbeeld iemand die het zinloze geweld beu was. Maar ik denk persoonlijk dat er toch verschillende leden van de eerste groep (als die al bestond) betrokken waren bij de tweede groep.

9,826

(5 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

België heeft in de jaren '80 een grote verzameling van extreme organisaties zoals het WNP, het Front de la Jeunesse, de CCC, ... Of deze organisaties nu links of rechts waren, ze hadden een ding gemeen, ze waren staatsgevaarlijk. In het midden van deze turbulente periode, een week voor kerstmis, besluit de Staatsveiligheid de onderzoekscel op te heffen die zich bezighoudt met het in kaart brengen van deze subversieve groeperingen. Het is een beslissing die geen enkele speurder van deze onderzoekscel kan begrijpen. In de periode dat België de grootste na-oorlogse terroristische acties meemaakt, legt de top van de Staatsveiligheid de onderzoeken naar extreme groeperingen stil. Sectie B2C van de Staatsveiligheid is niet meer.

De cel werd opgedoekt een jaar voor de drie grote Bende-overvallen. Vanaf dat moment was de Staatsveiligheid 'blind'. Er kwam geen informatie meer binnen van informanten en infiltranten en er was geen enkel contact meer met extreem-rechts. Zonder ooit een reden te geven en na maanden van tegenwerking werd de sectie opgedoekt. Kleine pesterijen, zoals het verbod van hun overste om dossiers op te vragen, deed bij de speurders niet vermoeden dat dit het einde zou betekenen. Ze dachten dat het om een tijdelijke maatregel ging.

Daders » Staatsveiligheid

9,827

(209 replies, posted in Andere Personen)

Van Patrick Henderickx had ik nog nooit gehoord, maar in zo'n gevallen is Google je vriend. Ik vond onder andere een artikel op de website van het Nieuwsblad:

Ex-gangster Patrick Henderickx steekt politie handje toe bij jacht op pedofielen

Een gewezen gangster die zich intussen heeft omgeschoold tot een succesvol zakenman, probeert al verscheidene jaren de politie te helpen om kinderen uit de klauwen van pedofielen te redden. Ooit was Patrick Henderickx zelf het slachtoffer van misbruik en nu wil hij andere kinderen dat trauma besparen. Zijn lijdensweg op het internaat vergeet Patrick Henderickx nooit. Wanneer hij vertelt hoe hij zich 's avonds in een hoekje van de slaapzaal tot een bolletje oprolde als de deur openging uit vrees dat hij "de uitverkorene'' van de avond zou zijn, dan herleeft hij de scène alsof het gisteren was.

Nochtans schrijft Patrick zijn periode in het milieu van bankovervallers niet toe aan die jeugdtrauma. Wel aan het feit dat de politie hem jaren terug plots in het vizier kreeg voor feiten, die hij niet had gepleegd en zij zijn onschuld maar niet wilden geloven. "Als het zo zit, dan word ik maar een gangster'', reageerde hij verkeerd. Uiteindelijk belandde Patrick in de gevangenis.

De rest van het artikel kan je hier lezen » Nieuws

9,828

(209 replies, posted in Andere Personen)

Volgens Jean Bultot is Bruno Vandeuren betrokken bij de overval in Waver, hij heeft hem dat verteld in de gevangenis. Op dat moment is Bultot nog gevangenisdirecteur. Als hij, veel later, een BOB-rapport over die overval in handen gestopt krijgt, ziet hij de beweringen van Vandeuren bevestigd. Voor hem staat nu vast dat er een wapenaffaire schuilgaat achter de Bende van Nijvel. In 1989 vertelt Bultot aan Hugo Coveliers wat hij te weten is gekomen over Bruno Vandeuren en raadt hem aan die man te zoeken. En Vandeuren wordt enkele weken later gevonden, alleen ... spreken zal hij niet meer. Hij wordt vermoord gevonden in Oostende, een kogel heeft een einde gemaakt aan zijn leven.

Dat is zowat alles dat ik over Vandeuren kan vinden.

9,829

(198 replies, posted in Foto's)

Osbroekpark: Docusberg

Dit is een foto van het pad naar de parking van de Delhaize. Achter mij ligt de parking en voor mij het Osbroekpark. Beneden zie je het pad dat als je naar rechts gaat, uitkomt aan het rusthuis van Erembodegem (1,5 à 2 kilometer verder). Ga je naar links, dan passeer je na een paar honderd meter de tuinen van enkele huizen en kom je iets verder aan de Parklaan en de sportvelden aan de Frans Blanckaertdreef. Ga je rechtdoor dan loop je dieper in het Osbroekpark. Het is ook hier, op de Docusberg, dat spelende kinderen enkele dagen voor de aanslag in Aalst geladen wapens vonden.

http://i16.servimg.com/u/f16/11/22/12/24/docusb10.jpg

Osbroekpark: Docusberg

Nog een foto van de Docusberg achter de Delhaize. Deze foto is getrokken in de richting van de parking. Je kan nog net een wagen boven zien staan. Zoals hierboven reeds gezegd:

- Links brengt je naar het rusthuis van Erembodegem.
- Ga je naar rechts dan kom na een tijd terug aan de Parklaan en de sportvelden aan de Frans Blanckaertdreef.

http://i23.servimg.com/u/f23/11/22/12/24/docusb10.jpg

Rusthuis Erembodegem | uitgang Osbroekpark

Het rusthuis van Erembodegem op 2 kilometer van Aalst en ongeveer 1,5 kilometer van de Delhaize van Aalst. Volgens getuigen stond hier op de avond van de feiten een wagen met gedoofde lichten, een Mercedes. Het pad, waar ik op sta, loopt naar het Osbroekpark. Volg je dit pad, dan kom je aan de Docusberg, aan de achterkant van de Delhaize. Ontsnapte de vierde man langs dit pad?

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/rusthu11.jpg

Ninoofsesteenweg: rusthuis Erembodegem

Een afbeelding van de Ninoofsteenweg gefotografeerd in de richting van Ninove. Achter mij ligt Aalst, 2 kilometer verder. De weg naar links gaat naar het Osbroekpark en het rusthuis van Erembodegem (zie boven).

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/ninoof10.jpg

Ninoofsesteenweg: kruispunt Houten Hand

Het kruispunt ligt op 700 meter van de Delhaize. Hier splitst de weg in de N405 - de Ninoofsesteenweg - en de N45, in 1985 een gloednieuwe baan. De Bende reed rechtdoor, over de N405, om daarna naar - net na de brug over de autosnelweg - rechts te draaien en via de N45 verder te rijden. Dit was ook het kruispunt waar de politiewagen die de Golf achtervolgde, de achtervolging opgaf.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/houten10.jpg

9,830

(198 replies, posted in Foto's)

Delhaize: Parklaan, voorkant

Een foto van de voorkant van het Delhaize-warenhuis. Rechts van mij ligt de Haring, een rotonde. Het gebouw aan de rechterkant van de foto is café The Fox, waar volgens een getuige op de avond van de feiten een man zat die deel uitmaakte van de bende rond Patrick Haemers. De man stapte in een zwarte Golf GTI. De voorkant van de Delhaize is sinds 1985 nogal hard veranderd. Zo zijn onder andere de grote ramen vervangen.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai13.jpg

Delhaize: parking

Dit is een foto van de parking van de Delhaize in Aalst, met zicht op ingang aan de achterkant van de Delhaize. Achter mij bevindt zich het Osbroekpark. Onder het Delhaize-logo is de ingang/uitgang.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai10.jpg

Delhaize: ingang parking

Een foto van de enigste ingang en uitgang voor wagens van de parking van de Delhaize. Een val, maar voor wie? Plaats één wagen voor de ingang en de Bende had te voet, via het Osbroekpark moeten vluchten. En zo kostbare tijd verloren.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/ingang10.jpg

Delhaize: ingang achterkant

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai12.jpg

Een foto van de ingang van het Delhaize-warenhuis aan de achterkant.

Delhaize: parking

De parking van de Delhaize gezien vanaf het pad naar het Osbroekpark. Langs dit pad is mogelijk de vierde man gevlucht naar het rusthuis van Erembodegem waar een wagen klaarstond. Het pad is vrij stijl. Beneden aan de Docusberg kom je aan een splitsing. Volg je het pad naar links dan kom je aan de Blanckaertdreef en de atletiekpiste. Ga je naar rechts dan kom je na ongeveer 1,5 tot 2 kilometer aan het rusthuis van Erembodegem. Ga je rechtdoor dan ga je dieper het Osbroekpark in en als je het gebied niet kent is er een kans om te verdwalen.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai11.jpg

Delhaize: ingang parking (straatkant)

Een foto genomen vanop de Ninoofsesteenweg in de richting van de Haring, de rotonde nabij de Delhaize van Aalst. Net voor het grote blauwe verkeersbord - tegenover het grijze gebouw/restaurant -  ligt de ingang van de parking.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/rotond10.jpg