981

(47 replies, posted in 1980-1989)

M.D. was de avond van de moord in de caravan. Hij was daar naar aanleiding van een advertentie voor seksuele relaties maar hij vond het koppel te oud. Hij was in de caravan van 20u tot 0u10. De moord is gepleegd tussen 2u en 3u 's nachts.

De naam van M.H. werd gewist op het oorspronkelijk bezoekersregister van de camping. M.H. werd herkend door X1 (PV 116.251/96).

Deze twee mannen zijn absolute hoofdverdachten voor de dubbele moord. Daarnaast zijn er nog twee verdachten:

  • J.A.: de buurman van het koppel en de laatste die het koppel levend heeft gezien. Hij zou rond 01.00 uur Edmond Vissers uit een auto richting zijn caravan hebben zien komen.

  • F.D.: afkomstig uit Sint-Joris-weert.

982

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Youssou N'Dour wrote:

Geachte Burberry, voor zover u dat in uw macht zou kunnen hebben, stel ik voor dat een of meer burgerlijke partijen in deze zaak een wrakingsverzoek (*) tegen onderzoeksrechter Martine Michel indienen, onder andere omdat ook ik kennis draag van informatie die komt vanuit het door deze onderzoeksrechter geleide team, waaruit kan worden afgeleid dat gegevens die zien op hoe deze zaak werkelijk in elkaar zit, niet worden gedeeld, althans ik vind het nogal bizar dat een persoon die zich in zijn functie van opsporingsambtenaar bezig heeft gehouden met het onderzoek naar de Bende van Nijvel dit kenbaar heeft gemaakt.

Het zal je misschien verbazen maar Martine Michel neemt haar werk in dit dossier heel serieus. Zij en haar team doen hun uiterste best om na al die jaren de waarheid te achterhalen. Een voorstel tot wrakingsverzoek lijkt me totaal van de pot gerukt.

983

(177 replies, posted in Organisaties)

Ben wrote:

Rijkswachter overviel benzinestations

Door de krijgsauditeur te Antwerpen werd rijkswachter L.N. [naam zelf afgekort] uit Lummen onder aanhoudingsmandaat gesteld. De 24-jarige man wordt verdacht van overvallen op benzinestations. Hij heeft er intussen twee bekend.

Aangehouden rijkswachter bekende negen gewapende overvallen

In rijkswachtkringen en vooral bij het mobiel legioen te Brussel waar hij de jongste tijd in dienst was, blijft de arrestatie van de 24-jarige Ludo N. het onderwerp van vele gesprekken.

Nu deze jonge Limburger reeds negen gewapende overvallen (o.m. te Overijse, Oudergem, Rode, enz.) heeft toegegeven, vraagt men zich binnenskamers af, waarom men hem niet reeds eerder de laan heeft uitgestuurd. Naar verluidt werd hij immers van Hasselt overgeplaatst naar het mobiel legioen te Brussel, omdat men in de Limburgse hoofdplaats niet gemakkelijk met hem overweg kon. Bij dit mobiel legioen heeft men Ludo N. niet tot andere inzichten kunnen brengen. Want men wist al een poosje dat de jonge man uit Lummen de verdachte toer opging. Maar dat het zo de spuigaten zou uitlopen had men op de generale staf en ook op het kruigsauditoriaat te Antwerpen niet gedacht.

Dienstpistool

Men onderzoek nu of de overvaller medeplichtigen had. Het laatste woord is nog niet gesproken in een zaak die zwaar op de maag ligt bij het rijkswachtcommando. Tot op heden heeft Ludo N. reeds negen overvallen bekend. Telkens heeft hij zijn dienstwapen gebruikt. Hij begon de reeks overvallen in januari. De doelwitten waren telkens benzinestations. Volgens zijn verklaringen was hij op 21 januari de dader van een overval op een benzinestation te Overijse.

Drie weken later was hij daar opnieuw aan de slag. Hoeveel hij buitmaakte is niet geweten, doch het kan niet veel zijn geweest. Toen hij op 8 februari aan de Waversesteenweg te Oudergem toesloeg, kon hij slechts 20.000 fr. buitmaken. Twee dagen later legde hij een hold-up op een benzinestation aan de Vorstlaan te Bosvoorde, waar hij amper 15.000 fr. kon bemachtigen. De vijfde overval had plaats aan de Beukenlaan te Sint-Genesius-Rode. Hoeveel die overval (op 12 februari) hem opleverde, is al evenmin gekend.

Te voet

Daarna verlegde hij zijn actieterrein naar Limburg. Drie dagen na de overval te Rode overviel hij aan de Kempensesteenweg een BP-station. Van dan af heeft Ludo N. vermoedelijk wat “rust” genomen, want de zevende overval die hij bekende, gebeurde pas op 1 maart in een Seca-station te Hasselt. Rijk werd hij er niet door, want hij kon ternauwernood 10.000 fr. meegrabbelen. De buit van een gewapende overval op 7 maart in een BP-station aan de Hasseltsesteenweg te Genk is onbekend, maar op 10 maart roofde hij bij een overval op een Gulf-station op de parking van Sarma te Waterloo toch 50.000 fr.

Opvallend is dat Ludo N. doorgaans zijn slag sloeg in de late avond. Hij ging echter steeds op dezelfde manier te werk. Na de overval stapte hij altijd een heel eindje te voet verder, om dan plaats te nemen in zijn voertuig. Dit werd hem ten slotte fataal, want getuigen konden niet alleen een tamelijk precieze persoonsbeschrijving geven, maar wisten precies te vertellen met welke auto hij reed.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Maart 1983

984

(11 replies, posted in Bende De Staerke)

Verzoek tot verbreking van Robert De Staerke verworpen

Het hof van Cassatie voorgezeten door kamervoorzitter Boon, verwierp dinsdag het verzoek tot verbreking, ingediend door Robert De Staerke, de jongste van de drie De Staerkes die in Dendermonde zijn aangehouden wegens hun aandeel in de zogeheten “Bende van Baasrode”.

De advocaat van De Staerke, Mr. Jozerf Van Wayenberg, betoogde dat artikel 26 van de wet op de voorhechtenis, volgens hem wordt overtreden indien zijn cliënt nog langer blijft aangehouden. Bedoeld artikel zegt dat in geval van een voorhechtenis die langer dan 6 maanden duurt, de procureur des konings een verslag moet uitbrengen bij de procureur-generaal en dat de verdediging, voor elke verschijning voor de KIB, gedurende ten minste vier dagen moet kunnen beschikken over het dossier.

Volgens de advocaat werd aan deze voorwaarden niet voldaan. Mr. Van Wayenbergh liet opmerken dat zijn cliënt alle de hem ten laste gelegde feiten volledig bekent. Er bestaat dus geen enkele reden meer om hem nog langer gevangen te houden. Het onderzoek is volledig rond en niets bewijst dat Robert De Staerke enig uitstaans zou kunnen hebben met de zogenoemde “Bende van Nijvel”.

Advocaat-generaal Jean du Jardin stelde vast dat de verdere aanhouding van Robert De Staerke werd bevestigd door de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent. In ons land worden arresten van de KIB altijd op een dergelijke manier gemotiveerd.

Indien Robert De Staerke nog steeds is aangehouden is het omdat daartoe voldoende redenen bestaan. Het voorlopige in vrijheid stellen, in dergelijke omstandigheden, zou wel eens in het nadeel van de beschuldigde kunnen uitvallen.

Het openbaar ministerie verzette zich dan ook met klem tegen de verbreking van een arrest van de KIB te Gent dat de verdere aanhouding van De Staerke bevestigt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1986

985

(36 replies, posted in Onderzoekspistes)

Gestolen auto uitgebrand aangetroffen te Beersel

Maandagmorgen werd langs de Diepenbeemd en uitgebrande Peugeot 305 aangetroffen. De rijkswacht van Halle kwam ter plaatse en stelde vast dat het om een gestolen voertuig ging dat in Brussel werd ontvreemd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Februari 1988

986

(275 replies, posted in 1985)

De man in kwestie heeft al een topic » Forum

987

(36 replies, posted in Onderzoekspistes)

Drie Golf GTI gestolen in één nacht

De rijkswacht wordt opnieuw geconfronteerd met een reeks diefstallen van Golf GTI. In de nacht van zaterdag op zondag werden drie van deze wagens gestolen. De eerste diefstal werd gesignaleerd te Zottegem. Aan de dancing Cripton in de Gentsesteenweg te Zottegem had Janot Ysarhie uit Melle zijn wagen gestationeerd. Toen hij buiten kwam was deze verdwenen.

Dezelfde nacht verdween een dergelijke wagen in Heule. Daar gebeurde dit in de Kortrijkstraat te nadele van F.D. uit Kortrijk. De derde diefstal deed zich voor op het Leopoldsplein te Menen. Daar was het K.M. die moest vaststellen dat zijn wagen, gestationeerd voor zijn woning, ontvreemd werd. Door de rijkswacht werd een grondig onderzoek ingesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Oktober 1987

988

(24 replies, posted in Organisaties)

Brandstichting werk van ETA?

In een telefoontje aan een Brusselse krant heeft een onbekende die zich uitgaf voor verantwoordelijke van de ETA, gezegd dat deze organisatie verantwoordelijk is voor een brandstichting nabij de Renault-fabriek te Vilvoorde.

De man verklaarde dat de actie bedoeld was om druk uit te oefenen op de Belgische regering, opdat deze het "anti-democratisch Spaans bewind" ertoe zou dwingen amnestie te verlenen aan het Baskische volk.

De brandstichting gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. Men trachtte toen een vrachtwagen van de Renault-fabriek die nabij de Renault-fabriek te Vilvoorde geparkeerd stond, in de brand te steken. Slechts de banden en het dekzeil van de vrachtwagen werden vernield. De schade wordt op ongeveer 80.000 frank geraamd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Oktober 1984

989

(275 replies, posted in 1985)

Alle respect maar Guy Ergo zat heel de periode van de feiten in de gevangenis.

Zoals al vaak uitgelegd, is "in de gevangenis" geen alibi. Zo is er een verdachte voor de feiten in Aalst die in die periode ook in de gevangenis zat. Maar net het weekend van 9 november penitentiair verlof had.

990

(18 replies, posted in Bewijsstukken)

Een aantal belangrijke vaststellingen over dit wapen:

  • De Rüger wordt op 25 mei 1983 aan de politie gegeven. Dat wapen wordt niet neergelegd op de griffie maar aan de BOB van Mons gegeven. Daar wordt er niets mee gedaan en blijft het maanden in de kast liggen.

  • In juli 1983 schiet (no pun intended) Choquet eindelijk in actie door wat proefmunitie af te schieten. Dat leidt tot een mogelijke link met Halle.

  • Pas op 19 juli 1983 geeft een onderzoeksrechter de opdracht aan Dery voor de vergelijking met de munitie van Halle.

  • Pas op 22 augustus 1983 geeft een onderzoeksrechter een opdracht aan Dery voor een vergelijking met de munitie van Genval.

  • Pas op 10 en 22 oktober 1983 geeft Dery zijn rapporten af en blijkt er een mogelijke match.

Besluit: had men op 25 mei 1983 meteen het wapen neergelegd op de griffie en nagegaan bij welke feiten zo'n wapen mogelijks kan gebruikt geweest zijn en/of Dery meteen de nodige expertise had gedaan dan was mogelijks Temse, Nijvel, Ohain en Beersel niet gebeurd want dan had men in al in augustus 1983 de Borains bij de kraag gevat in plaats van op 25 oktober 1983.

Let op: dit besluit is natuurlijk enkel van toepassing indien de Borains de daders waren van de feiten in 1983.