1

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Verwantenonderzoek kan het dossier mogelijk verder helpen, dat heeft Fipilip juist, maar helaas... de wettelijke basis ontbreekt nog.

Een heel ander probleem is dat we weinig kennis hebben van die DNA-sporen en de kwaliteit ervan. Die fameuze peuk in de Mercedes: hoe zeker is men dat die van een bendelid is en niet van een onschuldige taxiklant? Er is dat bloed op dat kogelvrij vest. Gaat het om veel bloed en zit het aan de binnenkant van het vest dan is het aannemelijk dat het van een bendelid is. Of niet? Wie garandeert dat het bloed er op de dag van Aalst op is terechtgekomen? En als het bloed er wel in Aalst op terechtkwam, maar vooral aan de buitenkant zit, kan het dan niet van een vermoorde of gewonde klant zijn? Is van alle slachtoffers ook DNA afgenomen? DNA-onderzoek is ook een kwestie van uitsluiten.

Een heel ander probleem dat veel gezien wordt bij oud materiaal waarop na jaren DNA wordt gevonden, is dat de sporen afkomstig (kunnen) zijn van speurders die dat materiaal vroeger hebben vastgepakt en toen hun DNA achterlieten. Dat is bij de peuk en het vest minder waarschijnlijk omdat het om speeksel en bloed gaat, maar we weten niets over de andere DNA-sporen.

DNA-sporen zijn zo goed als uniek, maar je moet ze ook wel kunnen koppelen aan de feiten.

2

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Korte rondgang op enkele websites en ik kon één persoon vinden die Ludwig heet en een link heeft met Eigenbrakel: een vrouw die op haar FB-pagina vermeldt in Eigenbrakel geboren te zijn, maar nu in Neuilly-en-Dun, Frankrijk woont. Ze werd geboren in 1976 en heeft sinds 2008 een immokantoor. Misschien een dochter van deze Dieter?

3

(119 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als ze maar goed 24 uur hebben gezocht, kan het onderzochte terrein niet groot zijn. Eerdere zoektochten in dit en andere dossiers duurden vaak veel langer. Het is mogelijk dat de tipgever wel oprecht is, maar niet de juiste plek aanwijst omdat het geheugen na 35 jaar niet perfect is. Hopelijk hebben ze daar rekening mee gehouden en een ruime zoekperimeter ingesteld, maar als ze zo snel stoppen, krijg je toch het gevoel dat ze zich wel erg beperkt hebben.

4

(119 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Pure speculatie: zou het om Heinrich Toumaniantz gaan? Die werd volgens de overlevering vermoord in een bos in de buurt van Heverlee, en dat is niet geweldig ver van Pécrot.

5

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Na ruim 24 uur lamgeslagen te zijn geweest van verbijstering over de motivatie voor deze huiszoeking (nee, ze is te absurd om te herhalen), lijkt me hiermee wel de kogel door de kerk. Dit wordt niks meer.

Vaak wordt dit dossier onoplosbaar genoemd, omdat men het "niet wil" oplossen. De waarheid is volgens mij nog veel erger: men kán het niet. De kunde ontbreekt om dossiers op te lossen waarvan het antwoord niet op een presenteerblaadje wordt opgediend.

6

(490 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik zou weleens willen weten waarom deze foto zo belangrijk is dat de speurders de identiteit van de man willen weten. Ik ben er redelijk zeker van dat er wel meer foto's in het dossier zitten met personen waarvan we niet weten wie het zijn. Tot dusver kregen we zulke foto's nooit te zien. Dat roept vragen op.

Wat maakt dit individu zo interessant? Het wapen? Terwijl er geen ballistisch onderzoek zou zijn dat dit wapen aan de bende linkt? Of omdat de foto van Libert komt? Terwijl ze Libert zelf al dertig jaar zonder resultaat aan de bende proberen te linken? Hij gaat toch niet opeens uit de biecht klappen als hij zelf die foto heeft bezorgd? Is er soms een andere reden, bijvoorbeeld een sterke aanwijzing dat de persoon op de foto echt een bendelid was? Zónder dat men zijn naam kent? Of denkt men wel zijn naam te kennen en wordt er enkel een bevestiging gezocht?

Ik hoor zeggen dat ze nog eens alles uit de kast willen halen, met het oog op de verjaring. Het komt over als een wanhoopspoging. En dat doet weinig goeds vrezen. Want al die tips moeten weer nageplozen worden en dat is een job waarmee de speurders gemakkelijk weken of maanden zoet zijn... en ondertussen tikt de klok.

7

(112 replies, posted in Bewijsstukken)

club_le-happy-few wrote:

En Hilde Geens schrijft in pers dan weer dat dit wapen niet gebruikt werd in Aalst. De journalisten weten het beter dan de ooggetuigen. Of is dit opnieuw een ronde bewuste desinformatie.

De journalisten geven enkel de informatie weer die ze van anderen kregen.

Dat ooggetuigen het mis hebben, is niet uitzonderlijk en zelfs begrijpelijk. De gemiddelde Delhaize-klant heeft nog nooit een dergelijk zwaar vuurwapen van dichtbij gezien en kan dus gemakkelijk meerdere modellen door elkaar halen (en desondanks overtuigd zijn van zijn of haar eigen gelijk).

Het is daarom dat we ballistisch onderzoek hebben. Dat wordt gedaan door mensen die wel deskundig zijn en met onafhankelijke parameters werken.

8

(490 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Geen wapen dat (volgens Hilde Geens) aan de bende gelinkt kan worden. En de foto zou afkomstig zijn van een klant van de GB. Van een link tussen deze foto en de bende is dus vooralsnog geen sprake.

9

(490 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Een gewezen lid van de groep Diane laat weten dat hij de man in kwestie herkent. Het zou gaan om een man die in 1974 bij de Rijkswacht is gekomen. Volgens een personeelslijst uit 1977 zat hij in dat jaar bij de Groep Diane. Later stapte hij over naar de BOB. De naam is me ook doorgegeven maar die deel ik momenteel nog niet.

Waarschijnlijk is dezelfde al naar De Morgen gestapt, zie quote uit artikel:

De Morgen werd dinsdag gecontacteerd door een voormalig lid van de groep-Diane, zoals de speciale gevechtseenheden van de rijkswacht destijds heetten. Hij meent in de man op de foto een oud-collega, geboren in 1956, te herkennen. De man had vrij openlijk sympathieën voor het later als privémilitie buiten de wet gestelde Front de la Jeunesse.

Bron » Nieuws

10

(490 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het Journaal op Een meent te weten dat het inderdaad de foto is die Libert overhandigde. Als dat zo is, dan is de vraag of we daar blij om moeten zijn, en of deze foto ons werkelijk vooruit helpt. Libert lijkt me toch iemand die met groot plezier dwaalsporen legt ...

En bij TV Oost ontkent Libert intussen dat hij die foto aan de speurders heeft geleverd... We zijn weer vertrokken. Nu enkel hopen dat iemand weet wie de man is. En daarmee naar buiten komt.