1

(97 replies, posted in Speurders)

België had in 2012 14,2 zelfdodingen op 100.000 inwoners (Het Laatste Nieuws, 10-9-2018). Los van wie je nou definieert als behorende tot een Nijvel-verdachte/betrokkene/slachtoffer en wanneer een zelfmoord meetelt (Latinus? een broer/vriendin van een verdachte/betrokkene?), moet je concluderen dat al snel een paar zelfmoorden in zelfs het omvangrijke Nijvel-dossier opmerkelijk is. Daar komen als het gaat om verdachten, speurders, politici en andere betrokkenen toch echt beduidend minder dan 100.000 namen in voor.

Vervolgens is natuurlijk de vraag wat je ermee doet. Is het relevant? De zelfmoord van Deltaspeurder Romelart is een trieste geschiedenis, maar zonder meer duidelijkheid (een brief of een andere vondst in zijn nalatenschap) blijft het gissen. Ook al is die verklaring van de dochter interessant.

Over uitwijken naar het buitenland: dat waren er bijvoorbeeld in 2016 36.000 (Belgen, bron De Standaard 14-2-2017). Op een bevolking van ruim 11 miljoen (1-1-2018). Dat is een veel hoger aantal dan het zelfmoordcijfer. In dat licht bezien zou dus het vertrek van veel genoemde personen in het Nijvel-dossier niet gek zijn. Alleen is het een beetje aan de eigen inschatting (subjectief) om te beoordelen of het toeval is dat juist enkele van de meest 'prominente' namen die erin voorkomen naar het buitenland vertrokken. Maar toegegeven, op basis van algemene gegevens kan je niet zeggen dat het bijzonder is.

2

(97 replies, posted in Speurders)

zenga wrote:

FreCR, kan je toelichten hoe je dat berekend hebt? Cijfers over zelfmoorden in België die ik kan vinden hebben het over ~1500 per jaar, 0.013 % of 1.3 op 10000 mensen. Wat is je aantal voor de Bende van Nijvel? En heb je dat over 30 jaar gedaan of ... etc? Gewoon nieuwsgierig.

Ja ik ook. Als je statistiek opvoert dan gaarne bewijs. Onder anderen Hilde Geens heeft dat wel eens gememoreerd: het grote aantal zelfmoorden, ongelukjes etc. Neem voor zelfmoorden bijvoorbeeld die van Paul Latinus (WNP), vriendin Alain Moussa (pooier die links heeft met raid Aalst en de clan De Staerke), broer Gerald Lafaurie (drugshandelaar, informant en bekend met Robert Beijer) of Friswa (karateka, in verband gebracht met wapen Bende van Nijvel).

Als je dan ook nog kijkt naar ongelukjes (Madani Bouhocuhe bij het houthakken) of verdachte figuren die de wijk hebben genomen (Lekeu-VS, Bultot-o.a. Zuid-Afrika, Beijer-o.a. Thailand en ook Bouhouche-Frankrijk). Allemaal toeval? Bij die emigraties ook interessant of dat allemaal makkelijk te bekostigen is of er hulp is geweest.

3

(116 replies, posted in Andere)

In het Nederlandse onlineprogramma Cafe Weltschmerz ging het onlangs over complotpraktijken. Weltschmerz heeft uitzendingen met dwarse denkers, van wie de een wat serieuzer is te nemen dan de ander. Mij triggerde deze aflevering:
https://www.youtube.com/watch?v=mU6a0qnOJSw

Vanaf minuut 11 (en vooral 13) gaat het over Gladio en Bende van Nijvel door gast Willem Middelkoop. Die is redelijk bijzonder omdat hij al eens als outsider en zonder formele studie economie of iets degelijks als een van de weinigen de crisis van 2008 zag aaankomen. Hij is gewezen fotojournalist (maakte onder meer beroemde foto van doodgeschoten maffiabaas Klaas Bruinsma), die alert is op nieuws en wat daarachter zit. Volgens hem past in 'Patronen van bedrog', het boek waarin hij uitlegt dat en hoe de werkelijke bedoeling van de machthebbers wordt verdoezeld, de Bende van Nijvel in relatie tot zoiets als Gladio.

Los van of deze visie klopt maakt het nog eens volgens mij duidelijk om  het bendedossier eens buiten het domein van politie, justitie, politiek en journalistiek  te trekken en  andere experts (vaak worden historici genoemd) veel meer aan het woord te laten en onderzoek te laten doen. Journalistiek is geen formele macht, maar heeft intussen wel veel feiten boven tafel weten te krijgen en lijkt als het gaat om de bende vaak zelfs leidend te zijn. Door allerlei ontdekkingen zie je echter soms door de bomen het bos niet meer.

Ook Paul Ponsaers van een van de beste boeken over de bende (samen met dat van Hilde Geens) gaf nog eens aan in een recent interview het onderzoek op een andere manier aan te pakken. Hij bepleitte historisch onderzoek, met als gedachte goed te letten op de context van toen. Hoewel hij steeds minder is gaan zien in de strategie van de spanning, zoals Middelkoop suggereert.

In het interview met Ponsaers en bij Weltschmerz komen enkele punten aan de orde die wijzen in bepaalde richting:

  • de  specifieke periode (Koude Oorlog en einde van het bendegeweld  voordat de Muur valt)

  • het fenomeen Gladio dat in diverse landen uitwassen kende en terrorisme

  • heel actueel i.v.m. recente arrestatie van rijkswachter Philippe Vermeersch over manipulatieve vondst in het kanaal Ronquieres: als al dat materieel van de 'bende' is beheerd door een centrale organisatie of bepaalde personen: waarom en met welk doel gedumpt?

Het kan niet anders of het gaat verder dan gewone criminelen, extreem-rechtse gewelddadige types of wraakzuchtige rijkswachters die achter de daden van de bende zitten. Misschien dat wel van hen gebruik is gemaakt, maar behalve verdachtmakingen (buitenlandse inmenging CIA, berucht politicus Van den Boeynants, staatsveiligheid etc.) is op hoger niveau voor zover mij bekend nooit iemand aangepakt.

Vandaar ook misschien wel het grote belang van die rijkswachter Philippe V. met zijn tip over zoeken in het kanaal. Ben benieuwd hoe ver de speurders komen als inderdaad deze meneer een schakeltje was in de manipulatie. Gaat hij toegeven en meer zeggen over andere betrokkenen?

Tenslotte nog iets anders dat voor mij altijd een rode draad is in de Bende van Nijvel en het onderzoek: de ongewone hoeveelheid betrokkenen die zijn uitgeweken naar het buitenland en/of vroegtijdig (al dan niet natuurlijk) overleden? Toeval of enige sturing?

4

(97 replies, posted in Bibliografie)

Bedankt voor tip over Beetgenomen, waar ik naar op zoek was (na al eerste 50 pagina's te hebben kunnen lezen door gratis download). In tegenstelling tot eerder bericht op dit forum is boek Beetgenomen nu ook als e-book verkrijgbaar. Zojuist gedownload. En inderdaad zijn boeken van Ponsaers/Dupont en Geens aanraders.