1

(11 replies, posted in Westland New Post)

L'Ordre Noir: enquête de Michel Honorin sur les groupuscules d'extrême-droite en Europe (Espagne, France, Belgique, RFA, Grande-Bretagne et Italie) diffusée sur TF1 dans le magazine d'information L’Événement, présentée par Jean-Marie Cavada et Michel Thoulouze le 3 mars 1981 (56 min).

» YouTube

2

(66 replies, posted in Onderzoekspistes)

Wie het dossier van de Bende van Nijvel een beetje kent, weet dat er merkwaardige (para)militaire technieken bovendrijven. Zo is er het beruchte kruisvuur aan de hoerenkast ‘Au diable amoureux’. Er is de ‘Pirate Mammoth Sniper’-techniek in Aalst. Ook bij de liquidatie van politieman Claude Haulotte wordt een paramilitaire methode gebruikt. Zelfs het schoeisel doet denken aan huurlingen.

Bron: P-Magazine | 10 Oktober 2024

Kan iemand het hele artikel publiceren? Ik heb geen toegang. Bedankt.

3

(60 replies, posted in 1990-1999)

Dat ze deze verdachte niet beter aan de tand gevoeld hebben, begrijp ik niet...

» www.nieuwsblad.be

4

(178 replies, posted in Afpersing)

Midden de jaren tachtig is er een huiszoeking in een kantoortje in de Shell-building naast het Centraal Station, hartje Brussel. Tot hun verbazing komen de speurders terecht in een soort mini-Zwitserland. Een oude man in stofjas zit er een immense collectie mappen en fichebakken te bewaken. Dit was, bleek, de sectie geheime en anonieme rekeningen van de Generale.

Een speurder in Humo: "Het ging niet over miljoenen, maar miljarden (frank). Honderden geheime rekeningen! We vielen van de ene verbazing in de andere. Opeens dook daar een rekening op die, volgens wat daar stond, eigendom was van - toen nog - prins Albert. Er was er ook één op naam van koning Boudewijn. De halve koninklijke familie had er een rekening."

"Terwijl wij bezig waren die lijsten te bekijken, zijn er kennelijk enkele telefoontjes heen en weer gegaan. Binnen de kortste keren verscheen de Brusselse procureur-generaal (Victor) Van Honsté ten tonele. Hij beval ons onmiddellijk te stoppen en terug te keren naar ons bureau. En vooral: niks op papier te zetten." Iets later kreeg Van Honsté een adellijke titel.

Eén van de weinige schriftelijke sporen van deze zaak is teruggevonden in de schriftjes van wijlen substituut Willy Acke, de Dendermondse magistraat die tot 1989 aan de zijde van onderzoeksrechter Freddy Troch de Bende van Nijvel op de hielen zat. Humo: "Via-via had Acke vernomen dat ook enkele big shots van warenhuisgroep Delhaize - voornaamste doelwit van de Bende - geheime rekeningen hadden bij de Generale."

Misschien was er hier een spoor naar afpersing. Dat is een van de onderzoekspistes naar die Bende van Nijvel.

Uit Ackes notities is op te maken dat ‘alle speurders’ die dag door Van Honsté werden ‘verplicht’ een schriftelijke verklaring te ondertekenen waarin ze beloofden nooit met wie dan ook te praten over wat ze in de Shell- building hadden gezien.

Een speurder in Humo: "Klopt. Het was geen kwestie van willen, het was van moeten." De enige die voordeel haalde uit de huiszoeking was oplichter Jean-Pierre Hesbeen. Hij kwam er op het Feluy-proces vanaf met een vrij lichte straf.

Acke stierf eind 1994, officieel door zelfdoding.

Bron: P-magazine | Thierry Debels | 7 Oktober 2021

5

(38 replies, posted in Wagens)

In de grijze Mercedes met Nederlandse nummerplaat die aan het Nederlandse koningshuis gelinkt werd en o.a. in Aalst is opgemerkt, zou Carl Armfelt gezeten hebben (zie topic Carl Armfelt). Meer informatie over Carl Armfelt » www.stelling.nl

6

(59 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Aubanel wrote:

Amory heeft zijn 'collegialiteit' met Bouhouche & Beijer nooit onder stoelen of banken gestoken, zie ook de warenhuisplannen waarin hij met zijn kompanen een bepaalde rol heeft gespeeld. Wat mij bij hem intrigeert, is zijn band met de stad Mons, waar het lijk van Angelou werd teruggevonden. Ik wil daar voorlopig geen conclusies aan koppelen, het is enkel een vaststelling. Amory werd trouwens door X1 geïdentificeerd. Ik weet het, een problematische getuigenis, maar toch. Amory werd ook door Bihay en Balfroid genoemd.

Christian Amory werd door X1 enkel genoemd als 'een soort slavendrijver die haar en haar lotgenootjes met een zware, geblindeerde BMW (Groep Dyane) naar opnamestudio's leidde of naar parken waar oudere welstellende heren op vluchtende kinderen schoten' (uit De X-dossiers)

7

(25 replies, posted in Organisaties)

Walter Van Damme, ex-bestuurder van Fourcroy, moet weten wie destijds met die Golf reed. Hij heeft zijn chatberichten op Facebook al geblokkeerd...

8

(25 replies, posted in Organisaties)

Tijdens het fraudeproces in 2007 vielen de namen van ex-werknemers/vertegenwoordigers Giorgio C., Luciano T. (die verantwoordelijk waren voor de Italiaanse cafés en restaurants) en ook die van Lucien S. die deze fraudezaak aan het licht heeft gebracht. (La DH, 2007)

9

(25 replies, posted in Organisaties)

Waarschijnlijk gaat het om hofleverancier Georgy Fourcroy (eerst bedrijf in Jette/Laken, sinds 2006 gevestigd in Eigenbrakel)

Zijn grootvader deed al zaken in Congo. Georgy ontmoette er Mobutu toen ze beiden nog jonge twintigers waren. De latere dictator werkte voor een magazine 'Pourquoi Pas?', de latere drankenmagnaat ging er advertentieruimte kopen. De contacten bleven hartelijk. Georgy en Chantal werden uitgenodigd voor het huwelijk van Mobutu's zoon met een dochter van Bemba in zijn gouden paleis diep in de jungle, toen het tussen die families nog koek en ei was.

Mobutu had een zwak voor de roze champagnes van Fourcroy. Hij werd ook hofleverancier in België, mocht de wijn leveren bij het huwelijk van Filip en Mathilde. Ambassadeurs en diplomaten wisten hem te vinden. En de beste restaurateurs, uiteraard. Georgy schreef gaandeweg een adresboekje bijeen, zo dik als een chateaubriand van 900 gram. Daarin ook warme vriendschappen met sportcoryfeeën als Gaston Roelants en die andere ketten, Eddy Merckx en Paul Van Himst.

Bron: Het Laatste Nieuws | 9 November 2017

10

(47 replies, posted in 1980-1989)

M.D. = Michel Denoncin, M.H. = Michel Hubeaux