1

(445 replies, posted in Algemeen)

Ik zal er zijn.

2

(375 replies, posted in Getuigen)

De editie van HLN van vorig weekend heb ik gemist. Kan dat nog opgesnord worden ergens?

3

(46 replies, posted in Bibliografie)

Inderdaad: deze podcast valt niet onder de VRT. Geen idee waarom ik dat dacht. Bedankt voor de correctie.

4

(46 replies, posted in Bibliografie)

Met respect voor ieders mening en ja, ik ben vandaag ook niet meer de persoon die ik als pakweg 22-jarige was, maar ik merk dat ik niet alleen sta met mijn reactie. Ik lees elders (i.e. de podcast-app pagina van Apple) een gelijkaardige opmerking over een gebrek aan respect voor de slachtoffers.
Omdat in dit soort situaties “niets doen” eigenlijk niet moedig en lui is, ben ik van plan om in eigen naam een klacht te sturen naar de klachtenkamer van de VRT. Daarbij zal ik verwijzen naar dit draadje.
Ik hoop dat er daar geen bezwaar tegen is bij jullie - en anders lees ik het wel.
Het enige wat ik wil is signaleren dat de luchtige toon van de podcast meerdere luisteraars niet bevalt, vanwege de ernst van de feiten van de Bende van Nijvel.

5

(46 replies, posted in Bibliografie)

Ik ben heel gemotiveerd beginnen luisteren naar De Volksjury podcast, maar ik kan dit echt niet aanhoren. Helemaal in het begin wordt beloofd dat de flessen cava pas aan het eind ontkurkt zullen worden, maar beide personen die aan het woord zijn, vallen over mekaar heen met gegiechel en gelach en die totaal ongepaste, uitgelaten toon wordt aangehouden, ook als de meest gruwelijke moorden worden beschreven. Ik vind de toon van de podcast zeer ongepast, want niet te rijmen met het onderwerp, en dus met en het lijden van zoveel mensen, die direct of indirect slachtoffer zijn van de Bende van Nijvel.

6

(804 replies, posted in 1982)

“Gekneveld aan bed, zes kogels door hoofd... Er is maar één uitleg: José moet hen gekend hebben.” Bende van Nijvel folterde nachtwaker tot de dood aan Kasteel van Beersel

Marc Vanden Eynde is op dat moment de kok in Auberge du Chevalier. Zijn vader José ziet het wel zitten om wat geld bij te verdienen en neemt in juli 1982 zijn intrek in een appartementje boven de zaak. Eind 1982 slaan dieven toch opnieuw toe. De kassa wordt nog maar eens gestolen in de nacht van 30 november op 1 december. Exclusieve champagne, kreeft en zelfs paté worden meegenomen. Nachtwaker José verklaart in een verhoor nadien dat hij iets voor 3 uur wakker werd door het raam op zijn kamer dat dicht waaide. Dat gebeurt zelfs twee keer, maar hij valt in slaap en wordt pas om kwart voor zeven wakker. Dan merkt hij dat het opnieuw prijs is.

Lees het hele artikel » Nieuws

7

(22 replies, posted in Organisaties)

Die anti-raketten betoging: daar was ik ook bij. Er gebeurde natuurlijk van alles in die tijd. Onze "Rome-reis" was in Bologna toch in aanraking gekomen met de Carabinieri, die op straat niet met onze grappen en grollen konden lachen. De communistische studenten protesteerden in hun pamfletten tegen de zendtijd die het leger op de BRT kreeg. Maar dat ging dan om de Kijk-Uit verkeersveiligheids-spotjes met kolonel Paaschiersens. Veruit de meeste mensen, waaronder ikzelf, vonden dat allemaal heel erg overdreven.

Bij een studentenbetoging zag ik wel plotseling en tegelijk een 4-tal agenten uit een overvalwagen springen met foto-apparaten. Die maakten flitsende foto's van de betogers. Dat was voor heel even intimiderend. In het weekend werd ik even later door de politie uit mijn bed gelicht. Maar dat was omdat ik mij geout had als gewetensbezwaarde. Die agent vond dat niet grappig, maar hij wist blijkbaar ook niet goed wat hij precies moest komen doen bij mijn ouders. Ik werd ook niet ondervraagd of zo...

Op de trein en in de stations was er ook soms verhoogde waakzaamheid voor bomaanslagen. Maar iedereen bleef wel gewoon de trein nemen. In Brabant ging iedereen ook nog gewoon naar de supermarkt. Terwijl er in mijn streek wel verhoogde politie-bewaking was bij de supermarkt, en ook bij de op- en afritten van de snelweg. Je nam dat er allemaal gewoon bij. Ik heb die loden jaren toch niet zelf als zo geweldig zwaar ervaren - en de meeste mensen niet, denk ik.

Terugkijkend op die jaren blijf ik mij verbazen en mijn verbazing wordt eigenlijk alleen nog maar groter.

8

(22 replies, posted in Organisaties)

coconut wrote:

Mag ik weten aan welke universiteit dat was?

De K.U. Leuven. Maar ik herinner het mij niet als een “big deal”. Eerder als een nogal rare fait divers. Het was een periode waarin de MLB, de Marxistisch-Leninistische Bond nog ageerde met hun stencils, maar zij waren toen ook al meer folklore. Daarnaast was er ook de vredesbeweging, natuurlijk. En de aanslag op de Kredietbank op het Ladeuzeplein - door de CCC - heb ik ook “meegemaakt”.

Wat mijn interesse verklaart voor de maatschappelijke en politieke gebeurtenissen in die periode. Maar onze betogingen waren tegen de verhoging van het inschrijfgeld voor de unief. De contestatie was in mijn tijd al heel erg tam geworden.

9

(22 replies, posted in Organisaties)

In het begin van de jaren ‘80 had je inderdaad geüniformeerde militairen die volkomen onaangekondigd met een videocassette naar de aula’s van de unief kwamen. Die video toonde oefeningen van het Sovjet-leger of van het Warschaupact in het algemeen. Met een TV-beeldbuis van ocharme 35 cm breed waren die beelden niet echt indrukwekkend. Het promo-praatje dat ons moest werven voor het leger was dat ook niet.

Tegenwoordig heeft het leger ook een promo-team voor de Studiekeuze Informatie Dagen (SID-in). Die tonen veelal de humanitaire opdrachten van het leger. In de jaren 1980 was dat dus nog anders. Ik vraag mij nu af of die uniformen ook “conferenciers” waren, zoals in dit draadje besproken wordt. Op de overwegend pacifistische studenten maakten ze in ieder geval weinig indruk. Wie in het leger moest, wilde dat meestal zo snel mogelijk achter de rug hebben.

10

(119 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De bomen waartussen de graafmachine zich bevindt op de beelden uit het VRT-journaal zijn lariks (lorken). Zo te zien zijn ze meer dan 30 jaar oud en dat zou volgens mij betekenen dat het bosperceel niet wezenlijk veranderd is.