1

(91 replies, posted in Filière Boraine)

Ik twijfel overigens aan die tekst over de Peugeot: die wagen is uitgebrand gevonden, wat al bekend was op het moment van de bekentenis, en dat stuk kan dus wel opgedrongen zijn geweest.

Blijf over het stuk van dat geschenk, dat tussen 19:20 en 20:30 gekocht moet zijn geweest (Loden jaren ponsaers 319).

Mager om iemand aan op te hangen, dat snap ik. Wat ik er verder mee moet weet ik nog niet.

2

(91 replies, posted in Filière Boraine)

Had ik even cursief moeten zetten met
De Bende een documentaire Paul Ponsaers Gilbert Dupont pag 159 eronder
Excuses Ben

3

(91 replies, posted in Filière Boraine)

Ah dank pyrénéen. Dat zal dan dus dit zij?

Cocu rapporteert tenslotte nog dat ze, om in Plancenoit de VW Golf te stelen van Mevrouw Van Lidth de Jeugde, de wagen in derdaad eerst in de gaten gehouden hebben bij de Sarma in Wa terloo. Hij zegt ook dat de wagen op zeker moment heeft stil ge houden op een bepaalde plaats in Plancenoit: Mevrouw Van Lidth herinnert zich inderdaad dat ze een geschenk wou kopen voor Sint-Valentijn, een detail dat ze aanvankelijk aan de onder zoekers vergat te melden ! Michel Cocu geeft tenslotte ook nog aan dat Adriano Vittorio, vooraleer de Peugeot 504 te verlaten, het opsporen van eventuele vingerafdrukken onmogelijk heeft gemaakt door twee ruiten stuk te slaan met de kolf van zijn riot gun en een schot joeg in de achterruit van de wagen. Deze precise ring klopt volledig met de uitgevoerde vaststellingen.

4

(91 replies, posted in Filière Boraine)

Ik heb dit onderdeel van het forum gelezen en eigenlijk komt het grofweg neer op:
1. Cocu heeft er mee te maken ondanks dat hij onder immense druk heeft gestaan en van alles ingefluisterd heeft gekregen.
2. Cocu heeft er niet mee te maken omdat hij onder immense druk heeft gestaan en alles ingefluisterd heeft gekregen.

Maar:

Xenophon wrote:

Inderdaad, er is immers meer dan louter dat wapen. Hij wist sommige zaken die de onderzoekers op dat moment nog niet wisten (en dus ook niet hadden kunnen influisteren) maar die correct bleken.

Xenophon wrote:

Cocu verklaarde tijdens zijn verhoren ook correct een aantal zaken die de politie op het ogenblik van het verhoor nog niet wisten en bijgevolg ook niet konden influisteren. Pas een tijd later bleek dat zijn verklaring steek hield.

Django68 wrote:

Zowel Eddy Vos al Hilde Geens lieten in een interview optekenen dat Cocu zeker betrokken was bij de inbraak in Nijvel. Hij heeft tijdens zijn verhoren blijk gegeven van daderkennis waarvan de speurders nog niet op de hoogte waren.

Mijn vraag is: is bekend wát hij dan heeft verklaard dat zelfs de politie nog niet wist en later is gebleken waar te zijn waardoor hij er mee te maken moet hebben gehad?

5

(67 replies, posted in 1982)

Ik snap dat het vervolg interessanter is Xenophon, maar ik probeer ieder feit op zich te begrijpen, wat heeft er toe geleid dat het is gegaan zoals het is gegaan.

Wijst dit (anomalie) er volgens jullie dan juist niet op dat deze diefstal uitzonderlijk was, zeker zonder maskers o.i.d. en eerder tot stand is gekomen door een grote urgente noodzaak dan door een gepland karakter?

6

(67 replies, posted in 1982)

Weet iemand of bij de diefstal van deze auto wel eens onderzocht is of deze diende om in eerste instantie juist weg te komen van een crimineel feit? Een inbraak, overval, moord of iets anders rond een uur voor de diefstal. De daders proberen weg te komen met een gestolen auto die, jawel, stuk gaat en gaan te voet verder, om vervolgens de eerste de beste auto te stelen die zich aanbiedt met alle risico’s van dien (of de tweede als je de Granada mee telt). Of is er in de buurt van de Italiën laan een andere auto aangetroffen die gestolen was?

En als dat niet zo is, zou daar nog achter te komen zijn?

7

(118 replies, posted in 1982)

Spectator Of Life wrote:

Ik sluit niet uit dat het concept Bende van Nijvel al in een vroeg stadium is bedacht om verwarring te zaaien en iets in de aard van Ronquières reeds van bij de start in het brein van de bedenker(s) aanwezig was. In die zin wordt het houden van onbenullige zaken plots zinvol.

Akkoord, dan houd ik het bij mijn persoonlijke analyses vooralsnog bij deze twee mogelijkheden/ uitersten:

  1. Een amateuristische ongestructureerde bende die op ad hoc basis feiten pleegt

  2. Een professionele gestructureerde bende (in ieder geval de leider) die alles gepland heeft.

Ik weet, de werkelijkheid kan veel complexer zijn, maar ik probeer conceptueel te kijken naar alle feiten.

Bedankt voor de reactie.

8

(35 replies, posted in Algemeen)

Xenophon wrote:

Maar het is ook begrensd door de data en de datakwaliteit. Ik weet niet of AI in staat is om grote hoeveelheden data van onzekere kwaliteit te evalueren, zoals de kwestie van de Bende.

Er is een grens, maar ik heb als test net een foto van onze huis agenda gemaakt met mijn onleesbare gekriebel en zelfs daarvan weet ChatGPT chocolade te maken. Niet 100% correct maar absoluut goed genoeg. Voldoende in ieder geval om geschreven tekst te indexeren op grote schaal.

9

(35 replies, posted in Algemeen)

Dat klopt maar dat komt ook omdat hoe heel specifiek vragen moet stellen, bijvoorbeeld vanuit een bepaalde rol, zoals jurist, of journalist. Of een specifiek domein, zoals dit forum.

Maar ik deel je mening, voorzichtigheid is geboden.

10

(35 replies, posted in Algemeen)

Als het goed is heb je een forum mail ontvangen Xeno. Kan je zelf oordelen.