In België acht man opgepakt - Mogelijk ook 'reus' Bende van Nijvel
Het parket in de Belgische stad Dendermonde, dat eveneens is ingeschakeld bij de jacht op de beruchte 'Bende van Nijvel', heeft vanochtend bevestigd dat dezer dagen acht personen zijn gearresteerd op beschuldiging van bendevorming, verboden wapenbezit en verboden wapendracht.
De arrestanten hebben bekend dat ze diefstallen en overvallen hebben gepleegd in het warenhuis Delhaize in Lokeren en Dendermonde, op een postkantoor in Baasrode en een wisselkantoor in Ranst. Maar over mogelijk lidmaatschap van de Bende Nijvel wilden de gearresteerden niets loslaten.
Onder de acht opgepakten bevinden zich vier broers, afkomstig uit de buurt van Brussel, die officieel in hun levensonderhoud voorzien door de handel in oud ijzer. Het viertal zat in het verleden al geruime tijd in de gevangenis, vooral wegens roofovervallen. De bekendste van de vier broers is Philippe De Staerke (die ooit eens diende in het Franse Vreemdelingenlegioen). De Staerke ontsnapte twee jaar geleden samen met de Griek Serge Papadopoulos uit de gevangenis van Doornik. Dat was in september 1983. Papadopoulos is 1m94 lang, blond en loopt enigszins mank, waarmee hij beantwoordt aan de beschrijving die getuigen steeds hebben gegeven van de zogenaamde 'reus' onder de leden van de Bende van Nijvel, die vorig jaar september en november bij overvallen van warenhuizen van de Delhaize-keten in Overijse, Eigenbrakel en liefst zeventien mensen doodde. Ook Serge Papadopoulos zit achter tralies. Hij werd echter opgepakt kort voor één van de laatste bloedige acties van de Bende van Nijvel, die van 1983 tot en met 1985 bij verschilde acties dertig doden op haar geweten zou hebben.
Behalve de acht man die in Dendermonde zijn opgesloten, is ook een vroegere verdachte weer opgepakt. Het gaat om de ex-politieagent Michel Cocu, die al in 1983 bekende lid te zijn van de Bende van Nijvel en deel te hebben genomen aan twee overvallen op een warenhuis van Delhaize en Colruyt, waarbij de directeur van dit laatste warenhuis werd gedood. Later trok Cocu die bekentenis weer in, omdat hij ertoe gebracht was, zo beweerde hij, doordat hij door de politie was gefolterd. Cocu werd daarop bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. Een nieuw wapenonderzoek heeft uitgewezen dat het wapen dat Cocu in 1983 had gebruikt ook werd gebruikt bij roofovervallen van de Bende van Nijvel in 1985 in onder meer Aalst.
Onoverzichtelijk
Zowel in Nijvel als in Dendermonde werd vanochtend gezegd dat de situatie nog zeer onoverzichtelijk is, maar dat men toch bijzonder tevreden is over de arrestaties van wat genoemd wordt 'echte zware jongens’. Bij huiszoekingen bij de gearresteerden werd een omvangrijk wapenarsenaal gevonden, onder meer ook wapens zoals de beruchte riotgun, het geliefkoosde wapen van de Bende van Nijvel.
Toch vermoeden de politiekorpsen in Nijvel en Dendermonde dat men nog zeer voorzichtig moet zijn om nu al de conclusie te trekken dat de Bende van Nijvel is opgerold. Geen van de verdachten heeft immers in die richting ook maar enige bekentenis afgelegd.
Bron: Het Parool | 24 maart 1986