11

Re: Bende van Baasrode

Eric Donkaew wrote:

De Bende van Nijvel en de Bende van Baasrode opereerden ongeveer tegelijkertijd. Ik vraag me af of het in de wereldgeschiedenis van de criminaliteit vaker is voorgekomen dat een of twee gangsters lid waren van twee verschillende bendes die bovendien beide een totaal andere modus operandus hadden.

Wat is 'lid' zijn? Er is een verschil tussen bv. logistiek betrokken zijn (in al zijn aspecten) en daadwerkelijk gewapend een overval plegen. Ik kan mij inbeelden dat voor het logistieke aspect het makkelijker is om voor verschillende bendes te werken.

Re: Bende van Baasrode

U focust zich teveel op het woord 'bende'. Die namen zijn uitgevonden door de media. 

Check het interview met De Staerke... Soms kregen we een opdracht die we moesten uitvoeren. Het gebeurde dat er mensen bijzaten die we niet kenden en zelfs onze taal niet spraken. Opdracht uitvoeren, geld verdelen en dan naar huis. Voordeel: men kan elkaar niet verraden.

Leon De Staerke was tot zijn recentste arrestatie bezig met het 'verkopen' van overvallen. Zij regelen alles voor de uitvoerders op voorhand en coördineren het ganse gebeuren.

Re: Bende van Baasrode

Er is nog een groot verschil, de Bende van Nijvel stelen op een zeer geweldadige (bijna) geheime militaire stukken zoals de kogelvrije vesten en geluidsdempers.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Bende van Baasrode

Gissingen

Met wat men nu al aan 'overtuigingstukken' heeft gevonden in verband met de Bende van Nijvel heeft men bijna een heus autokerkhof en een wapenarsenaal bij elkaar.

Te Nijvel voerden een revolver en bepaalde verklaringen naar de verdachten van overvallen te Genval, Halle en Nijvel in 1983. Te Dendermonde wordt de Bende van Baasrode daarentegen verdacht van een twintigtal gewapende overvallen of pogingen op vooral postkantoren in heel Vlaanderen en Brabant en van twee dozijn nachtelijke inbraken in warenhuizen, waarbij vooral sigaretten en drank werden buitgemaakt.

Mogelijke verbanden worden echter nog steeds gelegd. Dikwijls duikt de naam op van Jean Bultot, die een aantal van de verdachten kende. Wie bekende gegevens uit de dossiers Bende van Nijvel en Bende van Baasrode naast elkaar legt, ziet twee in het oog springende tendenzen:

  • In het spoor van de bloedige reeks overvallen volgt vrijwel steeds een VW Golf. De overvallers van de Bende van Baasrode verplaatsen zich bij voorkeur met een BMW, zoals tweemaal te Baasrode en te Rijmenam en Mollem-Asse.

  • Met uitzondering van Aalst en Temse, situeert de Nijvel-reeks zich vooral in Waals-Brabant. De feiten waarvan aangehoudenen uit de Bende van Baasrode verdacht worden werden verder vooral langs de noordzijde van de taalgrens gepleegd.

  • Voor de onderbreking van de Nijvel-reeks tussen eind 1983 en september 1985 bestaat nog geen verklaring. Precies dan echter begint de reeks overvallen en inbraken die vervat zitten in het Dendermondse dossier tegen de Bende van Baasrode.

  • Dendermonde verzamelde een vloot gedumpte auto’s en een hele reeks wapens, uit het Zeekanaal te Vilvoorde, uit de Zenne of gewoon bij huiszoekingen. Nu kwam Dendermonde voor Aalst en Temse ook al [onleesbaar] in het kanaal Brussel-Charleroi [onleesbaar] terug naar de streek waar de Bende van Nijvel voor het eerst toesloeg.

Het is duidelijk dat het Nijvelse parket nu onder zware druk staat.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 november 1986

Re: Bende van Baasrode

Officieel wordt weliswaar nog steeds ontkend dat de opheldering van de van de postovervallen van Baasrode ook maar iets te maken heeft met de zogenaamde Bende van Nijvel. Het dossier-Baasrode wordt ook door een andere onderzoeksrechter behandeld, nl. de heer Troch.(*) Maar in speurderskringen, ook te Brussel, is men er van overtuigd dat Dendermonde op een goed spoor zit en dat zij verder gevorderd zijn dan die van Nijvel of de Info-cel Waals-Brabant.

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 april 1986

(*) het dossier van de Aalst werd eind 1985 en begin 1986 geleid door onderzoeksrechter Leo Tas.

Re: Bende van Baasrode

Over het onderzoek van de Delta-cel verklaarde Vermeersch het volgende voor de Eerste Bendecommissie:

Het onderzoek Delta is gestart met het onderscheppen van een paar criminelen [leden van de bende De Staerke] die zich plichtig hadden gemaakt aan een warenhuisdiefstal [nachtelijke inbraak in de Delhaize van Lokeren]. Aan de hand van het in beslaggenomen materiaal is men begonnen met het leggen van de link naar de feiten in Aalst.

Bron: notulen Eerste Bendecommissie

Re: Bende van Baasrode

In mei 1986 werd door het parket van Dendermonde en de Genie van Burcht gezocht achter een M16-geweer dat een lid van de beruchte Bende van Baasrode enige tijd daarvoor zou hebben gedumpt in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van de Lakenbrug. Zie deze topic » Forum

Re: Bende van Baasrode

In België acht man opgepakt - Mogelijk ook 'reus' Bende van Nijvel

Het parket in de Belgische stad Dendermonde, dat eveneens is ingeschakeld bij de jacht op de beruchte 'Bende van Nijvel', heeft vanochtend bevestigd dat dezer dagen acht personen zijn gearresteerd op beschuldiging van bendevorming, verboden wapenbezit en verboden wapendracht.

De arrestanten hebben bekend dat ze diefstallen en overvallen hebben gepleegd in het warenhuis Delhaize in Lokeren en Dendermonde, op een postkantoor in Baasrode en een wisselkantoor in Ranst. Maar over mogelijk lidmaatschap van de Bende Nijvel wilden de gearresteerden niets loslaten.

Onder de acht opgepakten bevinden zich vier broers, afkomstig uit de buurt van Brussel, die officieel in hun levensonderhoud voorzien door de handel in oud ijzer. Het viertal zat in het verleden al geruime tijd in de gevangenis, vooral wegens roofovervallen. De bekendste van de vier broers is Philippe De Staerke (die ooit eens diende in het Franse Vreemdelingenlegioen). De Staerke ontsnapte twee jaar geleden samen met de Griek Serge Papadopoulos uit de gevangenis van Doornik. Dat was in september 1983. Papadopoulos is 1m94 lang, blond en loopt enigszins mank, waarmee hij beantwoordt aan de beschrijving die getuigen steeds hebben gegeven van de zogenaamde 'reus' onder de leden van de Bende van Nijvel, die vorig jaar september en november bij overvallen van warenhuizen van de Delhaize-keten in Overijse, Eigenbrakel en liefst zeventien mensen doodde. Ook Serge Papadopoulos zit achter tralies. Hij werd echter opgepakt kort voor één van de laatste bloedige acties van de Bende van Nijvel, die van 1983 tot en met 1985 bij verschilde acties dertig doden op haar geweten zou hebben.

Behalve de acht man die in Dendermonde zijn opgesloten, is ook een vroegere verdachte weer opgepakt. Het gaat om de ex-politieagent Michel Cocu, die al in 1983 bekende lid te zijn van de Bende van Nijvel en deel te hebben genomen aan twee overvallen op een warenhuis van Delhaize en Colruyt, waarbij de directeur van dit laatste warenhuis werd gedood. Later trok Cocu die bekentenis weer in, omdat hij ertoe gebracht was, zo beweerde hij, doordat hij door de politie was gefolterd. Cocu werd daarop bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. Een nieuw wapenonderzoek heeft uitgewezen dat het wapen dat Cocu in 1983 had gebruikt ook werd gebruikt bij roofovervallen van de Bende van Nijvel in 1985 in onder meer Aalst.

Onoverzichtelijk

Zowel in Nijvel als in Dendermonde werd vanochtend gezegd dat de situatie nog zeer onoverzichtelijk is, maar dat men toch bijzonder tevreden is over de arrestaties van wat genoemd wordt 'echte zware jongens’. Bij huiszoekingen bij de gearresteerden werd een omvangrijk wapenarsenaal gevonden, onder meer ook wapens zoals de beruchte riotgun, het geliefkoosde wapen van de Bende van Nijvel.

Toch vermoeden de politiekorpsen in Nijvel en Dendermonde dat men nog zeer voorzichtig moet zijn om nu al de conclusie te trekken dat de Bende van Nijvel is opgerold. Geen van de verdachten heeft immers in die richting ook maar enige bekentenis afgelegd.

Bron: Het Parool | 24 maart 1986

Re: Bende van Baasrode

De hold-ups van de Bende van Baasrode

14-11-1984, Dilbeek
https://i.imgur.com/j3LCHom.jpg

22-03-1985, Steenhuffel
https://i.imgur.com/XhJWwl7.jpg

02-04-1985, Wépion
https://i.imgur.com/vG2uFz7.jpg

19-04-1985, Laken
https://i.imgur.com/llSMsq0.jpg

10-05-1985, Liezele
https://i.imgur.com/VE3qHUM.jpg

24-06-1985, Baasrode
https://i.imgur.com/eq2Xd0j.jpg

07-08-1985, Rijmenam
https://i.imgur.com/gLrzHD4.jpg

24-09-1985, Baasrode
https://i.imgur.com/x6pv1uy.jpg

03-10-1985, Malderen
https://i.imgur.com/ysaTsXr.jpg

08-10-1985, Luttre
geen bericht gevonden

21-10-1985, Ternat
https://i.imgur.com/TtKcuAq.jpg

07-11-1985, Mollem
https://i.imgur.com/5TbwuXK.jpg

26-12-1985, De Haan
https://i.imgur.com/oh2tQIH.jpg

07-01-1986, Ternat
https://i.imgur.com/RAuAMdU.jpg

09-01-1986, Middelkerke + Wenduine
https://i.imgur.com/JfRAIU7.jpg

30-01-1986, Ranst
https://i.imgur.com/qrnMvZA.jpg

Op het proces is sprake van in totaal 20 overvallen (waarvan 6 mislukte), dan weer 18 ... In bovenstaande lijst staan er 17. Er zou nog een overval geweest zijn in Vosselaar (23-01-1986) (niets van teruggevonden) en 1 in Sint-Pieters-Leeuw ...

Re: Bende van Baasrode

Bedankt voor het plaatsen van de artikelen. Slechts enkele schoten, niet op mensen gericht. Nogal een verschil met de Bende van Nijvel.