Liggen wapens van Bende van Nijvel op kerkhoven?
Een ongewoon groot aantal rijkswachters, vergezeld door onderzoeksrechter Schlicker, is maandag naar de provincie Henegouwen afgezakt.
Zij trokken naar Boussu om daar te zoeken naar sporen die tot de ontmaskering van de zogenaamde Bende van Nijvel zouden kunnen leiden. Vorige week meldden we reeds dat er een zeker optimisme heerste bij de speurders van het parket van Nijvel.
In Boussu, waar de gearresteerde Michel Cocu (32) politieagent is geweest (in 1978 had de politiecommissaris hem gevraagd om ontslag te nemen), hebben de BOB’ers gisteren uren aan een stuk gezocht in de werkplaats van een begrafenisondernemer. Naar verluidt heeft de vrouw van een andere verdachte, die inmiddels in voorlopige vrijheid werd gesteld, een beschuldigende vinger uitgestoken naar die begrafenisondernemer.
Vandaar dat maandag met metaaldetectors het atelier van de begrafenisondernemer te Boussu van vloer tot zoldering werd afgetast. Er werd zelfs in doodskisten gezocht. Men neemt aan dat de speurders zochten naar een wapen, dat een belangrijk nieuw element voor het oplossen van de puzzel zou kunnen betekenen. Er werd eveneens gezocht op de begraafplaatsen in de buurt van de Waalse gemeente Boussu.
Doden
De Bende van Nijvel heeft anderhalf jaar moord en terreur op haar geweten. Daarbij werd een reeks weerzinwekkende overvallen gepleegd. De bende heeft een lange lijst van slachtoffers gemaakt: 13 doden en 7 gewonden. Maar sedert 1 december 1983 is het stil. Op die datum pleegde de Bende van Nijvel te Anderlues nog een laatste wapenfeit, een dubbele moord op een juwelier en zijn vrouw.
Op het ogenblik van die overval zaten reeds enkele verdachten achter slot en grendel. De gerechtelijke kringen gingen er dan ook van uit dat de overval van Anderlues verwarring moest zaaien. Want door het echtpaar koelbloedig neer te schieten moest de onschuld van degenenen die reeds in de gevangenis zaten, worden bewezen.
In die overval zaten trouwens alle gegevens van de moordbende verscholen. Zo gebruikte men te Anderlues de Golf die op 2 oktober 1983 werd gestolen bij de moorddadige overval op een spijshuis te Ohain, en een van de te Anderlues gebruikte wapens werd eerder gebruikt bij de overval op Colruyt te Nijvel, waar op 17 september 1983 drie doden, onder wie een rijkswachter, te betreuren vielen.
Brein
Of de begrafenisondernemer uit Boussu, die door een vrouw aan de galg werd gepraat, inderdaad bij de bende behoort, zal het verdere onderzoek nog moeten uitwijzen. Toch kwelt er nog een andere vraag de speurders: waar zit het brein, de “big boss” van de Bende van Nijvel? Want bij de parketten van Nijvel en Charleroi gaat men ervan uit dat de man die het wraakplan opstelde, nog niet is ontdekt. Men heeft een tijdje gedacht dat hij zich schuil hield in een caravan, die in een afgedankte fabriek in de buurt van Waver stond opgesteld. Toen de BOB ging kijken, trof ze de man, die een gevaarlijke psychopaat zou zijn, niet aan. Sindsdien is men zijn spoor kwijt.
Inmiddels is een andere verdachte, met name Robert Becker (36) uit Jemappes in hongerstaking gegaan in de gevangenis van Nijvel. Dit als protest tegen de verlenging door de Raadkamer van het aanhoudingsbevel. Robert Becker, een reus van een kerel van 100 kg., werd door een getuige formeel op foto herkend voor de overval op de huisbewaarder van een zeildoekfabriek, op 9 september 1983 te Temse.
Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Mei 1984
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube