21

Re: Harry Moelants

Daders inbraak en schietpartij te Bazel in Dendermondse gevangenis

Met een flink gecoördineerde actie is de rijkswacht van het district Sint-Niklaas er op kerstdag in gelukt de daders te vatten van de diefstal die in de nacht van 19 op 20 december gepleegd werd in de fietsenhandel van Anita Van Geyt te Bazel, hoek Nieuwe Baan en Hemelrijkstraat.

Even voor middernacht had een inbreker zich via een stukgeslagen raam van het duivenhok bovenop de werkplaats toegang verschaft tot de woning.

In de woonkamer stond de dief oog in oog met de oudste zoon, F. d’Eer, die in de handelszaak de herstellingen uitvoert. Onder bedreiging van een long rifle met afgezaagde loop verplichtte hij Franky d’Eer de laden leeg te maken wat hem ongeveer 15.000 fr. opleverde. Zulks bleek hem evenwel niet voldoende en hij dwong Franky d’Eer een trap op te gaan naar de kamer waar de familieleden sliepen. De inbreker dwong hierop iedereen naar de woonkamer te gaan.

Daar ontstond dan een schermutseling waarbij de dader drie schoten loste. De vrouw werd in de dij getroffen en de 13-jarige Franky d’Eer in de buik en een derde kogel sloeg in de kast waarna de dader op de vlucht ging.

Als dader van de inbraak en verantwoordelijk voor de schietpartij werd de 24-jarige Harry Moelants uit Sint-Niklaas aangehouden, die bij zijn overbrenging naar het gerechtshof te Dendermonde, de feiten voor de onderzoeksrechter bekende. Met hem werden André Mertens, 24 jaar, uit Temse en de 43-jarige Wilfried Mets uit Borgerhout aangehouden. De twee laatsten blijven evenwel ontkennen. Uit verklaringen van de dader zou evenwel gebleken zijn dat hij door Mets naar Kruibeke werd gebracht en dat deze laatste de idee voor de inbraak had opgestoken van Mertens.

De buit, 14.600 fr., zou tussen Moelants en Mets zijn gedeeld. Mets werd bij Mertens opgepakt, terwijl het wapen waarmee werd geschoten bij Moelants werd teruggevonden. Ook is reeds gebleken dat het trio elkaar geregeld te Temse ontmoette. Het trio werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst en opgesloten in de gevangenis te Dendermonde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 December 1984

Jaren cel voor overval met zwaargewonden te Bazel

Voor de rechtbank te Dendermonde verscheen gisteren Harry Moelants uit Sint-Niklaas, die in de nacht van 19 december jl. een brutale inbraak te Bazel aan zijn reeds lange lijst van misdrijven toevoegde.

Tijdens deze nachtelijke inbraak verwondde hij ook Anita Van Geyt (49) en haar 13-jarige zoon Eric met kogels uit zijn punt 22. Samen met hem werden ook Wilfried Mets (43) uit Borgerhout en André Mertens (25) uit Temse gedagvaard.

Op de avond van 19 december 1984 liet Harry Moelants zich door Wilfried Mets naar de Kruibeekse deelgemeente Bazel brengen. André Mertens (25) had gezegd dat er doorgaans op woensdagavond nogal wat geld in huis was bij Anita Van Geyt. Deze tipgever had bovendien gezorgd voor een precieze beschrijving van de woning en een gedetailleerd plan van de fietsenzaak van Van Geyt. Met de wetenschap dat er zich in een koffertje 200.000 fr. en misschien wel 300.000 fr. bevond, was beslist die avond de slag te slaan.

Terwijl Wilfried Mets op wacht bleef staan, kroop Harry Moelants gemaskerd met bivakmuts en gewapend met een long rifle met afgezaagde loop langs het duivenhok boven de werkplaats naar binnen.

Verrast

In de woonkamer werd hij omstreeks middernacht verrast door Franky d’Eer, de oudste zoon die thuis kwam. Onder bedreiging van het wapen werd de jongeman verplicht alle kasten en laden te openen.

Toen bleek dat de buit “slechts” 150.000 fr. bedroeg, werd Franky d’Eer verplicht de andere gezinsleden te wekken. De moeder en de jongere zoon werden eveneens onder bedreiging naar de huiskamer gebracht, waar Harry Moelants het koffertje opeiste. Op een bepaald ogenblik poogde Franky d’Eer de gewapende inbreker te overmeesteren.

Bij de worsteling vielen er drie schoten. De eerste kogel trof Anita Van Geyt in de heup, de tweede trof haar 13-jarige zoon Eric in de buik, terwijl de derde op enkele centimeters van het hoofd van Franky d’Eer in de kast sloeg. Ook terwijl de 13-jarige bloedend op de grond lag, bleef Harry Moelants aandringen om hem het koffertje te overhandigen.

Uiteindelijk vluchtte hij toch het huis uit, achternagezeten door Franky d’Eer, die eerst nog werd bedreigd maar achteraf toch doktershulp kon halen.

Harry Moelants gaf ter zitting de feiten toe en bleef beweren geen enkel gezinslid te hebben willen kwetsen. Wilfried Mets beweerde nooit te hebben geweten dat Harry Moelants gewapend was. André Mertens zou volgens eigen verklaringen de informatie hebben doorgespeeld in dronken toestand.

Reeks

Tijdens de ondervragingen werd Harry Moelants ook aan de tand gevoeld over een lange reeks niet opgehelderde diefstallen in het Waasland. Hiervan gaf hij er een veertigtal toe, naast een twintigtal pogingen. Men ging telkens een villa of woning verkennen.

Beiden beklaagden bevingen zich in staat van wettelijke herhaling, gezien ze op 25 mei 1984 reeds in Mechelen tot een jaar werden veroordeeld. André Mertens, de gewezen schoonzoon van het slachtoffer, zorgde voor de noodzakelijke informatie.

De rechtbank veroordeelde Harry Moelants voor de gewapende inbraak tot zeven jaar gevangenisstraf en 12.000 fr. boete, en tot vier jaar en eveneens 12.000 fr. voor de andere reeks diefstallen.

Wilfried Mets werd voor de gewapende inbraak als mededader veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en 12.000 fr. boete en voor de andere reeks diefstallen eveneens tot vier jaar en 12.000 fr. boete.

André Mertens werd als tipgever bij de overval te Bazel veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waar een jaar met uitstel, en 12.000 fr. boete.

Anne Goethals, de vriendin van Moelants, die hem tips gaf, werd veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden met uitstel en 12.000 fr. boete.

Ingaande op de vordering van het openbaar ministerie werd de onmiddellijke aanhouding van de vier veroordeelden bevolen. Bovendien werd Wilfried Mets ook voor een periode van tien jaar ter beschikking gesteld van de regering.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 augustus 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube