P-51 wrote:Merovinger, Denk je dat er een link is met Bende van Nijvel, zelfs al heb je het raden naar de identiteit van die personen?
Of er een link is weet ik niet. Ik denk eerder van niet. Feit is wel dat Harry Moelants even (van 19 september 1985 tot 18 oktober 1985) voor de feiten in Temse onder aanhoudingsmandaat geplaatst werd door onderzoeksrechter Troch omdat Moelants zaken zou verteld hebben over Temse die op dat ogenblik niet publiek gekend zouden geweest zijn. Zie onderstaande artikels.
Bende van Nijvel pakte te Temse kogelvrije vesten - Man uit Sint-Niklaas vertelt nu niet vrijgegeven details
Het onopgehelderde dossier van de roofmoord op 10 september 1983 in het zeildoekbedrijf Wittock-Van Landegehem te Temse leeft vandaag nog voort. De Dendermondse onderzoeksrechter heeft een 25-jarige man uit Sint-Niklaas (*) onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De aanhouding is vorige week door de raadkamer bevestigd. De betrokkene zat trouwens reeds maanden in de cel. Hij is kennelijk op de hoogte van enkele details die, voor zover men kon nagaan, destijds niet publiek bekend raakten.
Volgens zijn verklaring hoorde hij van de details op herbergbezoek te Temse, maar zijn ‘bron’ kon hij niet aanwijzen. De speurders zijn met hernieuwde ijver aan de slag. Ook dinsdag nog werden enkele huiszoekingen verricht en mensen uit de kennissenkring van de betrokken verhoord.
De brutale overval te Temse werd aanvankelijk niet in verband gebracht met de Bende van Nijvel. In de ochtend van 10 september 1983 werd de rijkswacht door bewoners van de Gasthuisstraat opgeroepen omdat ze door gemaskerde mannen vanop straat onder vuur waren genomen. De toen 73-jarige Hector Riské - inmiddels overleden - die toevallig aan zijn slaapkamerraam verscheen en naar een fout geparkeerde auto keek, kon zich tijdig laten vallen. Een lading hagel verbrijzelde het raam en boorde zich in het plafond van de slaapkamer.
Een buurvrouw, weduwe Van Puyvelde, verscheen na het schot ook aan haar slaapkamerraam en kon zich ook tijdig wegtrekken toen op haar werd gericht. Nog een andere buur zag de daders wegrijden. De rijkswacht, die niet meteen iets verdacht zag, ging ook een kijkje nemen op het terrein van het zeildoekbedrijf Wittock-Van Landeghem, dat op achterliggende gronden aan de Gasthuisstraat gevestigd is. Daar ontdekte men een bloedbad.
Huisbewaarder Jozef Broeders (26), die vermoedelijk de daders bij een inbraak had verrast, was door verschillende schoten om het leven gebracht. Zijn echtgenote Linda Van Huffelen (25) was in de slaapkamer eveneens beschoten. Zij was voor dood achtergelaten. Haar leven kon uiteindelijk gered worden, maar het fatale drama bleef voor haar ‘een zwart gat’ in haar geheugen. De twee kinderen van het echtpaar bleven ongedeerd.
Aanvankelijk vond men geen enkel motief voor het bloedbad. Bij nazicht in het bedrijf werd uren later ontdekt dat zeven moderne kogelvrije vesten - een prototype nog - die het bedrijf ontwikkelde, verdwenen waren. Zij bleven sindsdien ook spoorloos. Het is steeds een open vraag gebleven hoe de doders op de hoogte raakten van het bestaan van de kogelvrije vesten - zo dat ook het doel van de inbraak was - omdat zelfs heel wat personeelsleden van dit nieuw product niet op de hoogte waren.
Bron: Het Laatste Nieuws | 2 oktober 1985
Verdachte in moordzaak te Temse blijft in de cel
Net na de jongste brutale en moorddadige overvallen op de Brabantse warenhuizen, raakte bekend dat een man uit Sint-Niklaas door de onderzoeksrechter te Dendermonde was aangehouden in verband met de moord en moordpoging te Temse op 10 september 1983. Deze feiten waren vroeger reeds in verband gebracht met de ‘Bende van Nijvel’.
De 25-jarige man uit Sint-Niklaas was reeds op 19 september onder aanhoudingsmandaat geplaatst, nadat bekend werd dat hij niet publiek vrijgegeven details van de moord had verteld. De raadkamer te Dendermonde heeft vrijdag het aanhoudingsmandaat niet verlengd. Het betekent echter niet dat de betrokken vrijkomt. Voor een paar maand werd hij immers veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf wegens een reeks inbraken, waarbij in één geval ook geweld werd gebruikt.
Bron: Het Laatste Nieuws | 19 oktober 1985