51

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Ben wrote:

Op 22 januari 1985, rond 22u00 belde iemand de politie dat er een auto met draaiende motor in het struikgewas was gereden op het parkeerterrein van Westland Shopping Center in Anderlecht. De politie vond een Pontiac met een lijk aan het stuur. Het ging om François Ertrijckx, een diepzeeduiker die ooit een medaille had gekregen omdat hij iemand het leven had gered. De Brusselse pompenmonteur die vanwege zijn Gallische snor zijn stripnaam kreeg [Asterix], was doodgeschoten door een onbekende die naast hem op de passagiersstoel zat. Een getuige had daar die avond twee mannen zien discussiëren.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

De moord op Juan Mendez, de moord op Constantin Angelou, …

“Plots ging de telefoon bij me thuis. Het was de advocaat Michel Graindorge, die me zei dat 'men' van plan was me te ontvoeren, me aan de praat te krijgen en te liquideren. Hij wilde me niet zeggen wie 'men' was, maar ik wist dat Graindorge de advocaat was van Royen en Anthémus, twee zware jongens uit de bende van Habran. We hadden hen opgepakt nadat ze verklikt waren door ene Jules Montel, ook een zware jongen. Montel had ons verteld dat die twee in Parijs zaten, nadat we hem eerst zwaar onder druk hadden gezet. En Habran had een bloedhekel aan verklikkers. Hij moest en zou weten wie zijn jongens had verklikt en daartoe was hij zelfs bereid om mij, de baas van de Brusselse gerechtelijke politie te ontvoeren."

"Ik ben hem toen gaan opzoeken in zijn garage samen met mijn collega's, Georges Marnette en Jacques Léonard, twee Luikenaars, en een pak agenten. "Voilà Marcel, dit is Frans Reyniers, onze patron", zei Marnette. "Wij willen niet dat hem iets overkomt, zelfs geen verkoudheid. Habran probeerde zich nog even van den domme te houden. "Luister", zei Marnette. "Er zijn in België twee mensen die wisten waar Royen en Anthémus zaten. Een van hen ben jij. Ik neem aan dat jij hen niet verklikt hebt. Het moet dus de andere zijn." Een tijdje later wilde Montel zijn hond uitlaten in Ganshoren. Toen hij buitenkwam uit zijn appartement, is hij vanuit een zwarte BMW door een paar onbekenden doodgeschoten.”

Frans Reyniers had dus debet aan de moord op Jules Montel. Hierover zei hij nog...:

"Nu kun je, vooral als brave burger vanuit je luie stoel, morele bezwaren hebben tegen deze manier van optreden. Maar, neem me niet kwalijk, als ik moet kiezen tussen de veiligheid van mijn gezin en dat van een onverbeterlijke gangster, dan weet ik wat mij te doen staat."

Léon Finné was immers gedurende de laatste jaren een belangrijk informant geweest van de Brusselse gerechtelijke politie (voor Frans Reyniers). Ja, omwille van een vermeende “staatsgreep” voor wie het wil geloven. Dat moet dan wel een staatsgreep in Luxemburg geweest zijn ...

“... een bloedhekel aan verklikkers.”

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Ben wrote:

Volgens de inspecteur van de gerechtelijke politie die de moord onderzocht, had het slachtoffer contacten met kopstukken uit de Brusselse onderwereld als Marcel Castris, met een verdachte reus uit het bendedossier die Pol heette en een junk was, en met extreemrechts, maar de politieman was er niet achter kunnen komen wat voor contacten.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Gaat het hier over Léopold Bousmanne? Er is weinig geweten over Bousmanne, maar zijn naam duikt bijvoorbeeld wel op in bijlage 3 van het eindverslag van de Tweede Bendecommissie, meer bepaald onder de noemer "Inventaris Temse" en met de namen van andere drugscriminelen, Francis Van Binst en Vincent Louvaert, in zijn buurt. Verder duikt ook de naam van Michel Libert op in de bijlage, terwijl Willy Acke deze Bousmanne in zijn nota's dan weer linkte aan onder meer Latinus en Dossogne, wat toch sterk doet vermoeden dat hij bij WNP en extreem-rechts hoorde en dus in dezelfde kringen bewoog als François "Asterix" Ertrijckx.

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Ben wrote:

[Ertrijckx] zei dat hij problemen had waar hij alleen uit wilde komen. Hij verwachtte een smak geld.

(...) Volgens de inspecteur van de gerechtelijke politie die de moord onderzocht, had het slachtoffer contacten met kopstukken uit de Brusselse onderwereld als [drugsdealer] Marcel Castris, met een verdachte reus uit het bendedossier die Pol heette en een junk was.

Ben wrote:

Omstreeks 20u45 had Ertrijckx, een gescheiden man, zijn vrienden verlaten met de melding dat hij een lokaal zou zoeken voor een duikersclub.

De Nieuwe Snaar wrote:

Als Asterix een duiker was, dan zijn volgende individu's mogelijke "onderwatergezellen": Bouhouche, Nitelet en Weykamp.

En de door Bouhouche en Beijer afgeluisterde drugtrafikant Gérald Lafaurie, zoals blijkt uit deze post van Tiens.

En in het topic over Jean-François Buslik schreef ik eerder dit al: bij een huiszoeking bij Buslik vonden speurders ooit duikflessen waarvan de bodem met een slijpschijf verwijderd was. De Antwerpse drugkoerier Edgard Barbé, een van de veroordeelden uit de zaak-François, gebruikte duikflessen om heroïne van de maffia te smokkelen. En bij Bouhouche vonden ze tijdens een huiszoeking ooit een foto van zo'n duikfles (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens).

Ook niet vergeten dat Bouhouche en co in de zomer van 1983 een Zodiac-bootje stalen aan de kust.

Waarom is duiken zo populair in dit milieu? Het boek Dokter XTC, over de Hasseltse dokter en XTC-handelaar Danny Leclère, geeft daar mogelijk een antwoord op:

Met L.D., een andere vriend uit duikerskringen, vogelde hij in de tweede helft van de jaren tachtig wilde plannen uit om [snel veel geld te verdienen].

(...) Om te voorkomen dat ze werden aangehouden, begaven de schepen van Leclère en D. zich met smokkelwaar nooit in de territoriale wateren. De hasj werd gedumpt op open zee in vaten waaraan boeien werden vastgeketend. De meeste tonnen werden vervolgens opgepikt door duikers in snelle Zodiacs en aan land gebracht, alwaar een vrachtauto klaarstond om de illegale waar verder te vervoeren.

(...) Zo hadden ze eens door de mist in Zeeland hun contactman aan wal gemist. De mannen in de snelle bootjes voelden er niets voor om om de waar terug te brengen naar het schip en hadden de hasj voor de kust maar overboord gekiept. De dokter snoefde dat hij die hasj zelf maar weer van de bodem had opgedoken. Danny Leclère legde ook uit dat hij door de duiksport in aanraking was gekomen met het criminele milieu en zo de softdrugshandel was ingezogen.

(...) Bij Leclère's hasjsmokkel waren ook Nederlandse duikvrienden betrokken, met wie hij frequent 'vergaderde' op een woonboot in Dordrecht.

Bron: Dokter XTC | Marian Husken

In juli 1989 loopt zo'n druglevering met Zodiac-bootje van Leclère en co verkeerd af. Volgens twee politiebronnen van Hilde Geens vormde dat de aanleiding voor de liquidatie van Ali Suleiman Ahmad door Bouhouche en Beijer in september 1989.

Wat is het toch een kleine wereld.

54

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

patrick111: je kan het Annick eens bevragen, ex-vriendin van Ali Suleiman Ahamd.