Re: Jean-Marie Tinck
De stelling dat de Bende van Nijvel ruzie had om het doden van kinderen volg ik niet helemaal. Als men het verloop van het zinloos gewild bekijkt dan is het juist in Overijse en Aalst dat het volledig ontspoort, de 2 laatste overvallen. In Eigenbrakel schieten ze nog geen kinderen dood, maar een klein halfuur later in Eigenbrakel komen ze toe en schieten ze een kind van zijn fiets, als eerste daad, de gegijzelde jongen word in Overijse doodgeschoten op het einde van de overval door de 2 roitguns de RG1 en de RG2! De munitie die ze gebruiken in 85 was om groot wild mee om te leggen. in deze post heb ik onder andere dit macaber aspect al eens aan gekaart.
Ik heb me al verschillende keren afgevraagd hoe het in die auto was bij de rit tussen Eigenbrakel en Overijse, vermoedelijk is er bewust over gepraat dat bv. de persoon de ze gijzelen doodgeschoten moet worden. Ergens in die rit is er een keerpunt. Zeker als men dan naar Aalst kijkt het eerste wat men daar doet bij aanvang is een familie afslachten, veel gewetens problemen kunnen de daders niet gehad hebben.
Ik ben niet overtuigd. Beide verhalen sluiten naadloos en logisch op elkaar aan.
We wisten al langer dat er binnen de clan De Staerke een ruzie was na Overijse. Maar als ik het goed heb, bleef onduidelijk waarom. Want uiteindelijk was de overval toch goed verlopen? Dat Tinck verteld zou hebben dat de bende na Overijse ruzie had omwille van het doodschieten van een kind, lijkt me een behoorlijk aannemelijke verklaring.
Maar het verhaal van Tinck laat omgekeerd ook een onduidelijkheid. Ruzie omwille van het doodschieten van een kind, goed, maar waarom schieten ze dan in Aalst nogmaals een familie dood? Dit is niet logisch. Het verhaal van De Staerke biedt daar een mogelijke aanvulling: er werd gezocht naar een aantal nieuwe bende leden met minder scrupules. Aalst werd maw. door andere gangsters gedaan dan Overijse.
Ik begrijp zeker het bezwaar dat Tinck voorzover bekend geen deel uitmaakte van de clan De Staerke. Deze is niet aangetoond. Omgekeerd is ze ook niet uitgesloten. Gezien de verdenkingen die in de richting van De Staerke bestaan, valt een gezamenlijke betrokkenheid dus niet uit te sluiten en beslist te onderzoeken.
De achtergrondkennis van Tinck betekent niet dat hij zelf betrokken was, mogelijk heeft hij deze verhalen ook opgevangen en inderdaad ze wat opgeblazen en gedaan alsof zijn rol groter was dan ze feitelijk was.