11

Re: Jean-Philippe Van Engeland

Jean-Philippe Van Engeland, die bij de rechtbank van eerste aanleg werd vrijgesproken en vervolgens in beroep tot vijf jaar effectief werd veroordeeld [voor de aanslag op Pour], wachtte niet tot de politie hem van zijn bed zou komen lichten. Hij koos het hazepad met bestemming Asuncion, de hoofdstad van Paraguay. Hier vond hij twee andere activisten van het Front de la Jeunesse terug: Jean-Marie Paul en Béatrice Bosquet. Zij waren allebei naar Paraguay gevlucht na de moord in december 1980 op Louardi Ben Hamou, die met een Star Point 45 om het leven werd gebracht in café La Rotonde in Laken. Van Engeland bezocht tijdens deze 'gedwongen vakantie' verscheidene landen in de omgeving en werd ten slotte door de Costaricaanse autoriteiten bij de kraag gevat.

'Flupke' Van Engeland werd na zijn aanhouding aan België uitgeleverd. In zijn cel schreef hij een brief aan onderzoeksrechter Lyna. Daarin verklaarde hij dat hij 'onthullingen wilde doen'. Maar tot onthullingen kwam het nooit. Mevrouw Lyna was in eerste instantie verwonderd dat ze een brief ontving van iemand wiens zaak niet bij haar in behandeling was, maar ten slotte ontbood ze de Front-aanhanger in haar kabinet. Onmiddellijk nadat de rijkswachters hem binnengeleid hadden, verkondigde Van Engeland met een brede glimlach: "Ik heb absoluut niets te zeggen."

Een beetje verbouwereerd trachtte rechter Lyna de reden voor deze plotselinge ommekeer te achterhalen, maar zonder resultaat. Op haar verzoek startte de gerechtelijke politie later een onderzoek naar deze vreemde zaak. "Als ik het me goed herinner, vond de gerechtelijke politie in het register van de gevangenis de naam van een agent van de Staatsveiligheid die Van Engeland was komen opzoeken', zei mevrouw Lyna ons.

Dit stemt overeen met wat een agent van de Staatsveiligheid ons in januari 1990 ook vertelde; alleen had hij het over twee en niet over één agent, en zou een van hen een stagiair geweest zijn. Hoe dan ook, Van Engeland had zwaar te lijden van een acute aanval van geheugenverlies toen hij zich in het kabinet van mevrouw Lyna bevond. Maar waarom?

Volgens de derde en meest aannemelijke versie kreeg Van Engeland de twee agenten van de Staatsveiligheid pas op bezoek, nadat er inspecteurs van de gerechtelijke politie bij hem langs waren gekomen aan wie hij een verklaring afgelegd zou hebben. Van Engeland zou daarna geweigerd hebben zijn verklaringen te herhalen aan al wie zich in zijn paleisje aandiende!

Bron: De Staatsveiligheid: Geschiedenis van een destabilisatie | Christian Carpentier en Frédéric Moser

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: Jean-Philippe Van Engeland

Op 23 september 1985 ondervragen Guy Dussart en Franz Balfroid van de BOB van Waver Jean-Philippe Van Engeland in zijn cel in de gevangenis van Namen. Hieronder hun verslag:

Faisant suite à l’apostille rappelée en marge et jointe au présent, rapportons:

  • avoir rencontré, aux date et heure que dessus, le déte Van Engeland, Jean Philippe (30-5-55) quant à d’évent les activités dans le WNP. L’intéressé prétend qu’il n’à jamais fait partie mais qu’il connaissait la plupart des personnes y affiliés, parce que venant généralement du Front de la Jeunesse.

  • Van Engeland nous a déclaré qu’il refuserait toute déclaration "officielle" durant sa détention. Il attend présentement sa libération conditionnelle. Il ajoute qu’à ce moment-là il sera en mesure de faire éclater la vérité sur l’affaire Pour et bien d’autres.

  • Il prétend n’avoir jamais reçu, au point de vue servi de police, que des membres de la PJ de Bruxelles.

Renseignements

Séjours en prison:

  • Prison de Forest: du 08-09-81 au 10-11-81

  • Prison de Forest: du 05-03-84 au 02-05-84

  • Prison de Jamioulx: du 02-05-84 au 07-11-84

  • Prison de Sint-Gillis: du 07-11-84 au 20-11-84

  • Prison de Namur: depuis le 20-11-84

Seuls des membres de sa famille lui rendent visite en prison. Aucun ancien copain de l’intéressé ne lui a rendu visite. Les services pénitenciers ne mentionne pas la ou les visites aux détenus des divers services de police. A remarquer que Van Engeland a bénéficié d’un weekend de congé le mois dernier et qu’il a rencontré d’anciens membres du Front de la Jeunesse, en pleine panique suite au dossier de Nivelles, selon sa propre appréciation. Les noms des personnes rencontrées ne nous ont pas été comminuqués.

Dit verhoor was in opdracht van onderzoeksrechter Schlicker (apostille 140/84, 30-07-85).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Jean-Philippe Van Engeland

Ben wrote:

Op 23 september 1985 ondervragen Guy Dussart en Franz Balfroid van de BOB van Waver Jean-Philippe Van Engeland in zijn cel in de gevangenis van Namen. (...) A remarquer que Van Engeland a bénéficié d’un weekend de congé le mois dernier et qu’il a rencontré d’anciens membres du Front de la Jeunesse, en pleine panique suite au dossier de Nivelles, selon sa propre appréciation. Les noms des personnes rencontrées ne nous ont pas été comminuqués.

Dit verhoor was in opdracht van onderzoeksrechter Schlicker (apostille 140/84, 30-07-85).

Dus Van Engeland heeft in de loop van de maand augustus 1985 een weekend penitentiair verlof gekregen. Dat weekend ontmoet hij een aantal ex-leden van het Front de la Jeunesse die, volgens zijn eigen bevinding, in paniek zouden zijn over het dossier van Nijvel. Vermoedelijk gaat het om het onderzoek van Schlicker naar de dood van Latinus. Of gaat het specifiek om het dossier over feiten aan de Colruyt van Nijvel?

Ik heb even opgezocht wat er in die periode zoal als onderzoeksdaden door Nijvel verricht werden. Op 13 juni 1985 heeft Schlicker de opdracht gegeven om uitgebreid onderzoek te doen naar de WNP waarna de BOB van Waver gestart is met het verhoren van de WNP-leden. Was er daarom paniek?

  • 13 juni 1985: Op grond van elementen die aangebracht zijn door de ondervragingen van de moeder en de vriendin van Latinus en van leden van de WNP zoals Charles Delombaerde, alsook bepaalde leden van de Staatsveiligheid in juni 1984, heeft OR Schlicker ene jaar later op 13 juni 1985 de BOB van Waver belast met een uitgebreid onderzoek in de middens van de WNP. Daartoe dienden de gekende leden ervan ondervraagd te worden, o.m. over hun activiteiten, de verhouding Smets-Latinus, de aard van het geschil Libert-Latinus, ...

  • 2 juli 1985: Verhoor Joseph Kausse

  • 3 juli 1985: Verhoor Karl Delombaerde

  • 9 juli 1985: Verhoor Jean-Paul Dauphin

  • 10 juli 1985: Verhoor Jean-Louis Nemry

  • 12 juli 1985: Verhoor Marc De Jode

  • 31 juli 1985: verzoekschrift Schlicker met opdracht tot ondervraging van Bernard Mercier. Entendre Bernard Mercier, après l'avoir identifié, sur son appartenante aux mouvements d'extrême droite dans la région d'Anderlues et de son appartenance au WNP.

  • 11 augustus 1985: Moord op Jules Montel

  • 13 augustus 1985: Verhoor Christian Souris verhoord door Guy Dussart van de BOB van Waver. Faisant suite au dossier prérappelé, constatons dans un article du "Pourquoi Pas" n° 3480 du 7-8-85 et intitulé "Belgique: salon du prêt-à-tuer", certaines allusions sont décelées arguant des possibilités d’actes terroristes et non d’actes de droit commun concernant les divers fait du Brabant Wallon et autres.

  • 14 augustus 1985: De BOB van Waver deed een onderzoek naar Angelou en Vanden Eynde en naar het taxibedrijf waarvoor ze beiden hebben gewerkt. Het gaat over het taxibedrijf STI. De BOB van Waver deed onder andere onderzoek naar een collega van de twee slachtoffers van de Bende. Het zou gaan om een zekere Wachtelaer, die volgens het onderzoek banden zou hebben met extreem-rechts.

  • 15 augustus 1985: overval op geldkoerier in Walibi in Waver

  • 22 augustus 1985: Michel Libert en Lucien Marbaix richten samen de vzw "Les Compagnons du Christ-Graal" op

14

Re: Jean-Philippe Van Engeland

Jean-Philippe Van Engeland, eén van de brandstichters van Pour, zal begin 1986 tijdens een verhoor op eigen verzoek aan twee ambtenaren van de VSSE verklaren dat "de wapens van de Bende van Nijvel vervoerd waren via De Pomp".

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

Het is me niet duidelijk wat de originele bron is van deze info.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Re: Jean-Philippe Van Engeland

Indien Jean-Philippe Van Engeland waarheid spreekt, en dat de wapens van de Bende van Nijvel vervoerd werden via De Pomp, uit hoeveel splintergroepen bestond deze bende dan?

Op dit forum heb ik ooit gelezen dat de bende niet op de hoogte was van elkaars overvallen / misdaden, wel ik begin meer en meer in splintergroepen te geloven die van bovenaf door een beperkt aantal personen geleid werden. Dit maakt het zo moeilijk om die rode draad te vinden!

Als we alle misdaden op een rijtje zetten en deze indelen op tijdspanne / niveau van amateurisme / professionaliteit / wapens / wagens ... komen we op minstens 4 groepen uit.