1

Hieronder een overzicht van de door de Bende van Nijvel gebruikte wapens tijdens de feiten. Alle correcties of aanvullingen zijn zeker welkom. De meeste info komt uit het boek De Bende: een documentaire en van de website van de onderzoekers.

Dinant: Onbekend of ze gewapend waren. Tijdens de overval werd een jachtgeweer kaliber 10 (met nummer 4227) gestolen.

Elsene: Beide daders hadden een revolver met lange loop.

Lembeek: Onbekend, waarschijnlijk hetzelfde als in Elsene.

Maubeuge: Een pistool kaliber 7.65 mm en een tweede pistool.

Waver:

Beersel: pistool kaliber .22 Long Rifle

Bergen: waarschijnlijk een half automatisch machinepistool, kaliber 22, long rifle, gefabriceerd door FN.

Watermaal-Bosvoorde: een op een Kalasjnikov lijkend wapen met houten handgreep.

Genval: Volgens experts waren de boeven gewapend met riotguns en minstens een pistool kaliber 38.

Plancenoit: handvuurwapen

Ukkel:

 • Een pistool van kaliber 38 (zie Genval)

 • Een schouderwapen

 • Een gummi-knuppel

Halle:

 • Een knuppel

 • Een jachtgeweer

 • Een pistool kaliber 38.

Eigenbrakel: pistool kaliber .22 Long Rifle

Temse:

Nijvel:

 • Een jachtgeweer (riot gun)

 • Een pistool, 22 LR FN

 • Een revolver, 357 Magnum

 • Een pistool 9mm

 • Een pistool 7.65 FN

 • Een Colt 1911 .45

Ohain:

 • Een pistool 7.65 mm (gestolen in Nijvel)

 • Een pistool

Beersel:

 • Een bijl

 • Een riot gun kaliber 12.

Anderlues:

 • Een Colt 45

 • Een 7.65 mm pistool

Eigenbrakel:

Overijse: Twee riot guns kaliber 12

Aalst:

Ter info: de twee riot guns die door de Bende van Nijvel gebruikt werden, hebben van de onderzoekers de benaming RG1 en RG2 gekregen.

Zie ook » Gebruikte munitie | Gebruikte maskers | Gebruikte nummerplaten | Gebruikte wagens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De bendewapens werden niet alleen door Claude Déry onderzocht.

Militair trio herkeurt alle bendewapens – Deskundigen uit Kampenhout, Geel en Watermaal-Bosvoorde helpen Nijvel en Dendermonde

Drie gedeeltelijk gepensioneerde militairen, docenten van de Koninklijke Militaire School, vormen de nieuwe commissie die de wapens van de Bende van Nijvel van voor af aan zullen onderzoeken. Alle wapens die in beslag werden genomen door de onderzoeksrechters van Nijvel en Dendermonde, ook de beruchte P.38 Rüger van Estiévenart, bevinden zich thans in de laboratoria van de K.M.S. aan de Renaissancelaan te Brussel. Er wordt koortsachtig aan gewerkt, vooral aan de studie van de P.38 Rüger. Zowel vandaag donderdag als morgen vrijdag wordt verder gewerkt. Maar meer dan een voorlopig, bescheiden verslag over de P.38 moet niet verwacht worden vóór het weekeinde, zeker geen definitief verslag waarop een onderzoeksrechter een belangrijke beslissing zou kunnen nemen.

De drie aangezochte deskundigen zijn reserve-kolonel E. Celens uit kampenhout, professor bewapening en ballistiek aan de K.M.S., commandant J. Hoet uit Geel en corvette-kapitein G. François uit Watermaal-Bosvoorde. Zij vormen het trio, dat zowel door het parket van Dendermonde als door het parket van Nijvel is aangezocht om eindelijk eens en voor altijd orde te scheppen in de wirwar van tegenstrijdige expertise-verslagen, waartoe het onderzoek naar de zogenaamde “Bende van Nijvel” aanleiding heeft gegeven.

De drie militairen onderzoeken niet alleen de P.38 Rüger, die zou gediend hebben te Halle en Genval, maar ook andere wapens en munitie, die door Nijvel in beslag werden genomen, de wapens van de zogenaamde "Bende van Baasrode", de kogels teruggevonden te Temse en de wapens, die te Ronquières werden opgevist. Vooral aan die laatste is veel werk omdat die vrij ernstig, en bewust, vernield werden.

Uit de samenstelling van de commissie van "wapenwijzen" en hun totale opdracht blijkt dat de parketten van Dendermonde en Nijvel in ieder geval op dit punt tot een volledige samenwerking bereid zijn gebleken. Volgens onze inlichtingen gebeurde dit onder druk van de parketten-generaal van respectievelijk Brussel en Gent.

Bron: Het Laatste Nieuws | 20 november 1986

Bende van Nijvel pleegde nog twee moorden – Verslag van wapendeskundige wijst naar Halle en Bergen

Voorlopig wordt nog het grootste stilzwijgen bewaard, om het onderzoek niet belemmeren. Maar zo onze bronnen juist zijn, dan zou uit het onderzoek van de wapendeskundige blijken, dat de gevaarlijke Bende van Nijvel, niet alleen de dodelijke overvallen te Nijvel, Temse en Ohain op het geweten heeft, maar ook de overval op het warenhuis Colruyt te Halle (3 maart 1983), waarbij beheerder Walter Verstappen werd gedood, en de moord op de Brusselse taxichauffeur Constantin Angelou, die begin januari 1983 te Bergen vermoord werd aangetroffen in de koffer van zijn voertuig.

Bron: Het Laatste Nieuws | 8 oktober 1983

Bijna zeker: wapen Beersel zelfde als dat van Nijvel en Ohain

Het staat zo goed als vast dat het wapen waarmee de zaakvoerder van een warenhuis te Beersel vrijdagavond koelbloedig werd afgemaakt, van het zelfde type is als het geweer dat bij de recente overvallen te Nijvel en Ohain (Waals-Brabant) werd gebruikt. Dat heeft het parket van Brussel zondag meegedeeld. Een nauwkeurig laboratoriumonderzoek is nodig om dat te bevestigen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 oktober 1983

http://i63.servimg.com/u/f63/09/03/15/13/img44410.jpg

Bron: Le Soir | Januari 1983

Onderzoek naar de ‘Bende van Nijvel’ weer stapje verder

Bij de bloedige overvallen op warenhuizen van Delhaize in het Belgische Overijse, Eigenbrakel en Aalst zijn dezelfde wapens gebruikt. Dat is volgens publikaties in Belgische kranten komen vast te staan nu een wapendeskundige zijn onderzoek heeft afgerond. Het parket van Dendermonde, waar het onderzoek wordt gevoerd, weigerde gisteren ieder commentaar op die publikaties.

Volgens de Vlaamse krant 'Het Laatste Nieuws', heeft een expert kunnen vaststellen dat bij genoemde overvallen vier dezelfde wapens gebruikt zijn: een revolver, een machinepistool en twee zogeheten riot guns, maar wel twee uiteenlopende types. Dat wijst erop dat de overvallen gepleegd zijn door vier mensen en niet door drie zoals diverse getuigen is meegedeeld.

Bron: Limburgsch Dagblad | 15 april 1986

Verslag deskundige Bende van Nijvel eindelijk af – Wapen Aalst zelfde als in Overijse/Eigenbrakel – Een revolver, een machinegeweer en twee riot guns

Het expertiseverslag van de wapendeskundige, ingeschakeld voor het bloedbad van Aalst, is pas vorige week, met grote vertraging, afgerond. Het belandde vrijdag op de bureaus van de betrokken speurders en magistraten en zorgde meteen voor sensatie.

In Aalst werden op 9 november 1985 precies dezelfde wapens gebruikt als in Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985. Dus niet alleen hetzelfde model, maar dezelfde wapens met eigen karakteristieken.

Bovendien waren het er vier: een revolver, een machinegeweer en twee totaal verschillende riot guns. Dat betekent dat de daders meer dan waarschijnlijk met z’n vieren waren, en niet met drie zoals de getuigen dachten. Tenslotte heeft de expertise vastgesteld dat er geen sprake was van de moordende SPAS-12 noch van de Heckler-und-Koch, waarover zoveel te doen is geweest. Dat waren bakerpraatjes.

De expertise heeft lang geduurd maar zij was dan ook zeer nauwgezet en zij laat geen twijfel toe. Alle voorhanden zijnde elementen (patronen, projectielen, inslagen, getuigenissen) werden vergeleken.

Meteen zet het parket van Dendermonde een nieuwe stap in de misschien trage maar zekere ontmaskering van de Bende van Nijvel. De Dendermondse onderzoeksrechter Leo Tas, het parket aldaar, de BOB van Dendermonde en de gerechtelijke politie van Aalst waren het er indertijd niet mee eens dat het dossier Aalst bij het bundel van de Nijvelse onderzoeksrechter Schlicker zou worden gevoegd. Het parket-generaal van Gent trad hun verzet bij. Het dossier van Aalst van 9 november 1985 bleef in Dendermonde en het ziet er nu naar uit dat men vooral daar vorderingen boekt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 april 1986

Die genoemde wapens wijken dus af van het schema.

Tegenwoordig is het algemeen geaccepteerd dat het 3 daders waren. Is die vierde later weer teruggedraaid? Hoe zit het nou precies met de wapens? Wie droeg het revolver?

Volgens de expertise van april 1986 werd er dus in Aalst niet geschoten met de gestolen Faul uit Dinant, de tweeloop die beschreven wordt en herkend zou zijn door David Van De Steen. Bemerking hierbij is dat de Faul pas in november 1986 uit het kanaal in Ronquières werd opgevist en in april 1986 dus niet getest of onderzocht werd.

9

Volgens mij voldoet de Faul met zijn afgezaagde loop en kolf perfect aan de omschrijving 'riotgun'.

Temse en Nijvel: zelfde moordenaars

Het staat nu vast dat de moordende overvallen op een jutefabriek te Temse en op het Colruyt-warenhuis te Nijvel door dezelfde niets ontziende gangsters zijn gepleegd. De wapens waarmee de slachtoffers werden afgemaakt zouden afkomstig zijn van een andere dodelijke raid op wapenhandelaar Dekaise te Waver. Daar werden de gangsters verrast door een toevallige voorbijkomende politiepatrouille. Eén van de agenten werd ook daar tijdens een vuurgevecht gedood. Momenteel worden nog andere zaken onderzocht waarbij dezelfde gangsters zouden kunnen betrokken zijn.

Dat het om dezelfde daders ging, vermoedde men al toen bleek dat zowel te Temse als te Nijvel gebruik werd gemaakt van een donkerkleurige Saab 900 Turbo. Die zekerheid moest echter komen van een onderzoek dat de twee aangestelde wapendeskundigen minutieus voerden. (*) Zij zijn tot het besluit gekomen dat dezelfde wapens gebruikt werden in beide gevallen. Te Nijvel werden liefst vijf verschillende wapens van verschillend kaliber gebruikt.

Eén van deze wapens zou ook gebruikt zijn geweest te Waver in september van vorig jaar toen de politieman werd doodgeschoten. In gerechtelijke kringen zit men echter met de handen in het haar omdat buiten de twee gegevens, voertuig en wapens, verder geen enkele element naar de daders wijst.

Onschuldige mensen werden zonder mededogen afgemaakt met verschillende salvo’s. Sommigen van hen hadden niet minder dan vier verschillende kogels in hun lichaam. De meeste daarvan werden rakend (met de loop tegen het lichaam) afgevuurd. Komt daarbij ook nog dat verscheidene gewonden geraakt werden door patronen ‘Chevrotines’ waarin zich per patroon 12 loodjes met een doorsnee van 8,8 mm bevinden, die verschrikkelijke verwondingen teweegbrengen.

De toestand van de huisbewaarster Linda Van Huffelen (26) uit Temse is nog steeds zorgwekkend. De vrouw is nog in een diepe comateuze toestand in het pelikaanziekenhuis te Temse.

De twee zaken worden gekoördineerd door de onderzoeksrechters Serrus van Dendermonde en Wezel te Nijvel.

Bron: Het Nieuwsblad | 23 september 1983

(*) die twee deskundigen waren Pletinckx (die o.a. de expertise gedaan heeft op de moord op Bruno Vandeuren) en Claude Dery.

Op basis van de verschillende bovenstaande artikels en het rapport van Wezel, kan men de volgende chronologie opmaken van de totstandkoming van de linken tussen de verschillende Bendefeiten: