Wat Bouhouche betreft: in het boek van Guy Bouten lees ik dat hij zou verklaard hebben:
"... Max Buslik verving mijn Algerijnse vader, die ik nooit gekend heb. In Sint-Joost ontmoette ik ook Gérald Damseaux en Jacques Duriau, die later bij de Staatsveiligheid gingen werken. In de zomervakantie heeft Bob Beijer zich bij ons groepje aangesloten ..."
Als dat klopt zou het er op wijzen dat Jean-François Buslik, Bouhouche, Beijer en Damseaux al in hun jeugd een nauwe band hadden. Ze doken later in elk geval alle vier op in het dossier van de aanslag op de rijkswachtauto in Brussel in 1981, Damseaux enkel als getuige à décharge. De verbindende factor tussen hen zou dan vader Max Buslik geweest zijn, die een verleden had als inlichtingenagent. En wanneer zoon Buslik 'aangebrand' geraakt na de aanslag op de rijkswachtauto zetten Bouhouche en Beijer hun parcours jarenlang samen verder. Daaruit kan ik alleen maar besluiten dat ze actief waren in een verhaal van contraspionage/contraterrorisme waarbij zij het vuile werk moesten opknappen.
Met alle risico's vandien: Beijer beweert in zijn memoires dat zij de instructie gekregen hadden om niet ontmaskerd of betrapt te worden, en dat zij, als dat toch zou gebeuren, in geen geval getuigen mochten achterlaten.
Heeft bewakingsagent Zwarts op Zaventem dat met zijn leven moeten bekopen? Bouhouche en Beijer waren als rijkswachter af en toe op de luchthaven geweest. Heeft Zwarts één van hen herkend? Toen het misliep bij de Libanees Suleiman in Antwerpen werd ook die prompt doodgeschoten.
Wat Elnikoff betreft meen ik gelezen te hebben dat hij lid zou geweest zijn van de Franse SAC (Service d'Action Civique). Barbier beweerde in een brief van 20 juni 1986 hetzelfde over Calmette en Adriano Vittorio. Ze hadden in elk geval alle drie de Franse nationaliteit. De SAC zou een Counter Intelligence organisatie geweest zijn, bestaande uit burgers.
Bewijs genoeg dus van zware misdrijven, maar daarom gaat het nog niet om criminaliteit van gemeen recht. De Franse inlichtingendienst heeft in 1985 in Nieuw Zeeland de Rainbow Warrior, het vlaggenschip van Greenpeace, opgeblazen, met een dode tot gevolg. Twee Franse inlichtingenagenten werden tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. We spreken hier over dezelfde periode en over een Staatsbelang (de voortzetting van de Franse kernproeven in de Stille Oceaan). Geen werk voor koorknapen, dus.
Voor wat de bende Belliraj betreft zie ik niet zo direct een link met misdadigers van gemeen recht, genre de bende van Baasrode.
Het Nederlands dat gehoord werd in Aalst beperkte zich blijkbaar tot enkele woorden gebroken Nederlands, in de zin van: 'Uit de weg! Opzij dan!' Volgens getuigen waren het geen Nederlandstaligen. Die paar uitdrukkingen kan je wel inoefenen als je een overval gaat plegen in Aalst.
Ik heb gesproken met de fotograaf die in 1983 onaangenaam in aanraking kwam met de Bende aan het kruistpunt 'de Ster' in Sint-Niklaas, tijdens hun verkenning van het traject naar Temse. Hij was formeel ; ze spraken enkel Frans met hem (hoewel hij nauwelijks Frans verstond), en ze waren allemaal van het mediterrane type. De man die hem tegen de muur plakte was veel groter dan de anderen, ongeveer 1.90 m.