Lode Jaere wrote:Omdat minister van Binnenlandse Zaken Nothomb, als politieke en administratieve verantwoordelijke inzake ordehandhaving, na het Heizeldrama (29/5/1985) weigert af te treden, biedt Gol op 15/7/1985 zijn ontslag aan. Maar de volgende dag komt de regering overeen om, in afwachting van de verkiezingen (13/10/1985), een 'urgentieprogramma' af te werken.
Bron: De CCC - De staat en het terrorisme | Jos Vander Velpen
Breuk vermeden?
De sfeer in het kamerdebat over het Heizeldrama was gisteren bitsig. De meerderheidspartijen waren duidelijk verdeeld, maar in de loop van de avond werd tussen de fractieleiders van de meerderheid uiteindelijk een ontwerp-akkoord bereikt over een gemotiveerde motie. Hierover zou tot slot van het debat vanavond gestemd worden. Dergelijk akkoord betekent dat PSC-minister Nothomb, minister van Binnenlandse Zaken, niet moet opstappen. Hij had tijdens het debat laten verstaan dat hij niet bereid was allen te vertrekken.
In de gemotiveerde motie, zo werd gisteravond vernomen, wordt de Brusselse burgemeester Brouhon (PS) als eerste verantwoordelijke voor de ordehandhaving aangewezen. Nothomb krijgt kritiek, maar wordt niet de laan uitgestuurd. Wel krijgt hij de raad zelf passende conclusies te trekken.
In de motie gaat de meeste aandacht naar maatregelen om drama’s, zoals dat van de Heizel, te voorkomen. In feite wordt de bal daarmee in het kamp van de regering gegooid, die het ontwerp-akkoord vandaag, zaterdag, nog moet bevestigen of afkeuren. Naar verluidt is Nothomb het met het ontwerp-akkoord eens.
Bron: Het Laatste Nieuws | 13 juli 1985
Nog geen rust in regering - PRL blijft bij ontslag van Nothomb
De regering heeft zaterdagavond laat na een uitvoerig Heizel-debat het vertrouwen gekregen van de kamer. Minister van Binnenlandse Zaken Nothomb werd niet tot ontslag gedwongen, maar de PRL heeft voor de stemming duidelijk gezegd, dat de uitgebrachte ‘ja’-stem alleen geldt voor het gevoerde beleid en niet voor minister Nothomb.
De Franstalige liberalen blijven zelfs na het debat aandringen op het ontslag van de PSC-minister. Voorzitter Louis Michel verklaarde zondag, dat hij nog steeds hoopt dat Nothomb logisch zal zijn en van gedacht zal veranderen. Minister Nothomb heeft zondag gezegd dat geen enkele reden bestaat om van mening te veranderen.
Michel liet zondag verstaan, dat de PRL niet van plan is het bij deze stemming te laten. Hij sloot nieuwe acties niet uit. Naar verluidt zijn de Franstalige liberalen van plan niet langer iedere begroting of ontwerp van Nothomb goed te keuren in het parlement. Een eerste krachtmeting kan reeds deze week in de Senaat volgen waar zijn ontwerp op de gemeentepolitie moet goedgekeurd worden. Ook de PSC zint, zo wordt vernomen, op wraak tegen de PRL.
Bron: Het Laatste Nieuws | 15 juli 1985
Vandaag regeerraad van laatste kans – Alle PRL-ministers volgen vice-premier Gol in ontslag – Nothomb: andere portefeuille?
Vice-premier Jean Gol heeft maandagvoormiddag iedereen verrast. Met zijn ontslagbrief aan premier Martens sloeg hij zelfs zijn eigen partijvrienden met verstomming. Premier Martens vernam het ontslag toen hij op wekelijkse audiëntie was bij de koning, die het ontslag trouwens nog in beraad houdt.
Maandagavond zijn de andere PRL-regeringsleden de vice-premier gevolgd. Zij willen dat Charles Ferdinand Nothomb ontslag neemt als minister van Binnenlandse Zaken. Zij zijn bereid de regering verder te steunen “indien dit in eerbare omstandigheden kan gebeuren”.
De bal is nu bij premier Martens, die voor vandaag de regeerraad van de laatste kans heeft bijeengeroepen. Hij wil vooralsnog een oplossing vinden. Het is niet uitgesloten dat hij zal pogen de PRL en de PSC te doen instemmen met het vertrek van Nothomb op Binnenlandse Zaken, maar hem als minister met een andere portefeuille in de regering te houden.
In de andere regeringspartijen heeft men maandag nog gehoopt, dat het ontslag van Gol een individueel feit was, zodat hij kon vervangen worden zonder de regering ten val te brengen. Deze val zou immers kunnen leiden tot vervroegde verkiezingen einde augustus of begin september. Deze hoop werd echter de grond ingeboord toen de PRL-ministers Gol volgden.
De beslissing viel maandagavond tijdens een bijeenkomst van het uitvoerend bureau, dat samen met de fracties van Kamer en Senaat vergaderde. De ontslagbrief van Gol werd eenparig goedgekeurd.
Partijvoorzitter Michel wees er op, dat minister Nothomb nog tijdens het weekeinde nog de kans heeft gekregen om ontslag te nemen, maar daar geen gebruik van heeft gemaakt. “Wij hadden ook gehoopt dat de regering de passende besluiten zou getrokken hebben, zoals in de gemotiveerde motie van de meerderheid is vermeld. Maar ook dit gebeurde niet. Wij hebben geen minuut spijt over het gevoerde beleid en wij hopen dat dit beleid in eerbare omstandigheden kan verder gezet worden.”
“Wij wachten nu op een nieuw initiatief van de eerste minister”, aldus Louis Michel. Vice-premier Gol bevestigde dat hij zijn besluit tot ontslag alleenheeft genomen. Hij zegde ook dat er volledige overeenstemming bestaat tussen zijn houding in de Kamer en zijn ontslag. “Ik heb een slecht weekeind doorgemaakt” zo zegde hij. “Ik heb de eer willen redden van een ploeg waarvan ik gedurende bijna vier jaar deel heb uitgemaakt”.
Bron: Het Laatste Nieuws | 16 juli 1985
Wellicht verkiezingen op 13 oktober – Zelfde regering, maar beperkt programma
De vakantiegangers mogen rustig verder bruinen. Zelfs diegenen die september als rustmaand hebben uitgekozen. Pas half oktober moet de Belg zijn stemplicht weer vervullen. Vermoedelijk de dertiende, een geluksgetal voor de ene, een ongeluksgetal voor de andere.
Koning Boudewijn weigerde dinsdag inderdaad het ontslag van de regering, dat premier Martens ’s ochtends aanbood, na het opstappen van de PRL-ploeg. In overleg met de vice-premiers (Grrotjans, Nothomb en Gol) werd zulks beslist. Martens kondigde meteen aan dat de regering blijft zoals ze is. De ‘stoute jongens’, Gol en Nothomb, worden dus niet naar de strafbank gestuurd. Een halve oplossing voor een volle crisis.
De regering Martens V-bis gaat wel met een minimumprogramma werken. De prioriteiten worden nu in de regering uitgewerkt en ten laatste donderdag aan het parlement voorgelegd. Samen met een uitleg over de meningsverschillen waarmee Gol en Nothomb, naar verluidt, instemmen.
Zeker tot einde juli wordt dus nog duchtig gewerkt in de Wetstraat. Vast staat, dat het mini-programma van Martens V-bis streeft naar de goedkeuring van de fiscale wet, het zogenaamde ontwerp-Grootjans dat streeft naar belastingsvermindering voor allen, en de sociale wet die een aantal sociale verworvenheden moet waarborgen. Minder zeker is al het doorbreken van het RTBF-BRT-monopolie, nochtans een eis van PVV en PRL.
Een groot vraagteken wordt intussen geplaatst achter de nochtans zo noodzakelijke begroting 1986, omdat het toch de volgende regering is die onze inkomsten en uitgaven moet in bedwang houden. De grondwetsherziening komt er, maar daarover worden opnieuw problemen verwacht. De nukkige PSC van Nothomb wil immers niet weten van een overheveling van het onderwijs naar de gemeenschappen.
Kortom: de halve oplossing waarborgt nog rellen. Martens omschreef de crisis terecht als volgt: “De Heizel bracht een groot ongeluk over ons land”. De wedstrijd is even onderbroken, de penalty gefloten, maar over de score beslist de Belg nu iets vroeger dan gepland.
Bron: Het Laatste Nieuws | 17 juli 1985
Verkiezingen op 13 oktober
De vervroegde verkiezingen zullen inderdaad op 13 oktober aanstaande gehouden worden. Dit werd nu definitief afgesproken door de partijen van de meerderheid. Gisteren bestond nog enige twijfel over de datum, maar die is nu weggenomen. Dit natuurlijk indien zich bij het aanduiden van de grondwetsartikelen, die voor herziening vatbaar zijn, geen onverwachte moeilijkheden voordoen.
Bron: Het Laatste Nieuws | 18 juli 1985