Re: Hilaire Beelen
Schitterend, dim! Met dank! Bougerol er nog tussen - wat geen probleem is - en we hebben onze organisatiestructuur.
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → Politiek & Business → Hilaire Beelen
Schitterend, dim! Met dank! Bougerol er nog tussen - wat geen probleem is - en we hebben onze organisatiestructuur.
De parlementaire zitting over de affaire Beelen was een van de woeligste uit de Belgische geschiedenis. Toen Luc Van den Bossche namens de Vlaams socialisten zijn betoog voortzette, steeg de nervositeit bij bepaalde kamerleden. Van den Bossche speelde daar oratorisch handig en met de nodige ironie op in: "Mijnheer Kubla en Mijnheer Michel, blijf rustig. Ik zie u niet graag zenuwachtig worden, want ik zou op slechte gedachten komen als ik mij een klassiek auteur herinner die als rechter zetelde en zei dat de zenuwachtigheid van wie voor hem verscheen, welsprekender was dan het requisitoir. Dus blijf rustig."
"Ik heb mijn woorden gewikt en gewogen en ik herhaal dat het zich niet terugtrekken [Van Jean Gol uit de vzw van Beelen] een betekenis heeft. Ik heb niet gezegd dat hij zich moet terugtrekken. Ik heb er onmiddellijk aan toegevoegd - en ik lees u de zin opnieuw voor: Ik realiseer mij wel dat het hier slechts gaat om een vereniging zonder winstoogmerk. Elk woord heeft zijn betekenis. Om het u duidelijk te maken zeg ik dat het hier niet gaat om een naamloze vennootschap of een b.v.b.a. Ik heb er ook aan toegevoegd dat ik mij op een even sterke wijze realiseer dat het hier dan toch gaat om een maatschappij met een jaaromzet van anderhalf miljard, dus een niet onbelangrijke v.z.w."
Bron: Parlementaire Handelingen Kamer van Volksvertegenwoordigers | 19 Maart 1986
Allez vooruit. Eentje van het netwerk van Hilaire Beelen is vandaag onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens corruptie: Serge Kubla. Met Beelen, beschermd door Kubla en Gol, zitten we m.i. aan de top van het systeem dat kon leiden tot een aantal misdaden waarvan een aantal werden gecatalogeerd onder de noemer 'Bende van Nijvel'.
Zag het ook net en dacht hetzelfde. Kubla, ook genoemd in de dossiers rond Nihoul (o.a., Dolo) trouwens...
Yep. Hier moeten we zijn...
Uitlevering Beelen onzeker – Ondanks spitsvondigheid Belgisch gerecht – Klacht op grond van fiscale fraude vervangen door klacht over misbruik van vertrouwen
Op het parket te Brussel wordt koortsachtig gewerkt aan het dossier, waarmee men het Zwitserse gerecht er van wil overtuigen beleggingsadviseur Hilaire Beelen (49) uit Alsemberg uit te leveren aan België.
De voortvluchtige fraudeur werd vorige vrijdag aangehouden in een chalet van het wintersportoord Crans Montana, op grond van een internationaal aanhoudingsbevel, dat de Brusselse onderzoeksrechter Benoît Dejemeppe acht maanden geleden had uitgevaardigd.
Thans blijkt, dat dit bevel niet steunde op verdenking van fiscale fraude of valsheid in geschrifte, maar op 'misbruik van vertrouwen'. De Brusselse rechters weten immers drommels goed, dat de Zwitsers omzeggens nooit iemand uitleveren wegens belastingsfraude, zeker niet als er geen andere benadeelden zijn dan de Staat. Vandaar het 'misbruik van vertrouwen', een betichting die betrekking heeft op het feit dat Beelen op borg vrij kwam maar toch de benen nam.
Bron: Het Laatste Nieuws | 8 oktober 1986
Geen commentaar te Antwerpen
In de Antwerpse gerechtelijke kringen weigerde men gisteren enige commentaar te verstrekken over de onverwachte aanhouding van Hilaire Beelen in Zwitserland. Ook de raadsman van Beelen was niet tot een verklaring bereid. Allen verwezen naar het parket van Brussel, dat het onderzoek in handen heeft.
Het Antwerpse wisselkantoor Kirschen aan de Pelikaanstraat, dat door Beelen en de nog voortvluchtige Leiser geleid werd, is intussen al maanden opgedoekt, ofschoon er steeds geen faillissement werd uitgesproken door de Rechtbank van Koophandel. Over het uithangbord van het kantoor werden plastieken vuilniszakken gepakt.
Toen het onderzoek te Brussel startte, werden te Antwerpen huiszoekingen verricht en werden tal van dossiers in beslag genomen. Verschillende van deze dossiers werden intussen weer aan het Antwerpse parket overgemaakt voor verder onderzoek. Op fiscaal gebied? Ook terzake wil het gerecht niets kwijt. Eerst afwachten wat het onderzoek te Brussel oplevert, aldus een woordvoerder.
Bron: Het Laatste Nieuws | 8 oktober 1986
Officieel bevestigd bij stafhouder te Genève – Zwitserland weigert uitlevering Beelen
Hilaire Beelen zal door Zwitserland niet worden uitgeleverd aan België. Dat heeft het 'Office Fédéral' te Bern na maandenlange beraadslaging beslist. Een beslissing, die kon worden verwacht na de nogal stuntelige manier, waarop België de uitlevering vroeg (op grond van 'misbruik van vertrouwen' eerder dan fiscale fraude) en na de vele telefoontjes, waarin de voortvluchtige François Leiser zijn nijd botvierde. Een beslissing ook die officieus al een paar dagen bekend was.
Maar dinsdag werd het officieel en mr. Marc Bonant, de huidige stafhouder van de balie van Genève, bevestigde ons telefonisch het nieuws. Overigens heeft de Belgische Staat geen enkel verhaal tegen deze beslissing, die dus defintief is: alleen indien het advies negatief ware geweest, had Hilaire Beelen wél beroep kunnen aantekenen.
Toch kraaien de verdedigers van Hilaire Beelen hun victorie niet hoog van de toren: zij beseffen dat de zaak nog niet helemaal van de baan is. Maar uiteraard zijn zij wel tevreden, omdat het 'Office Fédéral' hun bezwaren tegen de uitlevering van Beelen aan België heeft aanvaard en is ingegaan op hun verzoek, hem niet uit te leveren. Zij wensten echter geen enkel commentaar te geven bij de beslissing.
Hun bezwaren, vervat in een memorie van meer dan 170 vellen, kunnen als volgt worden samengevat: Beelen wordt uitsluitend vervolgd voor fiscale fraude, een misdrijf waaruit zijn gastland Zwitserland onrechtstreeks voordeel heeft gehaald, en indien hij zou uitgeleverd worden zou hij, als een soort 'kop van jut', als enige moeten boeten, terwijl de man die samen met hem verantwoordelijk was, maar nog steeds voortvluchtig is, vrijuit gaat, meer zelfs, zijn gewezen vennoot met alle schuld tracht te belasten.
Bron: Het Laatste Nieuws | 18 februari 1987
Beelen – Nieuw strafdossier, nieuwe betichting, nieuwe aanvraag tot uitlevering
In samenspraak met het ministerie van Justitie is men op de bijzondere sectie fiscale fraude van het parket te Brussel nu al manieren aan het uitdenken, om de beslissing van de Zwitserse overheid te omzeilen en toch nog de uitlevering van Hilaire Beelen te verkrijgen.
Dinsdag werd officieel bekend dat het 'Office Fédéral' te Bern na vier maanden bedenktijd weigerde om Beelen uit te leveren aan België. Beelen is één van de twee beheerders van het Antwerpse zakenkantoor Kirschen, dat zich specialiseerde in het versassen van zwart geld (vooral van diamantairs en goudhandelaars) naar buitenlandse rekeningen.
Beelen en zijn vennoot François Leiser werden begin 1986 aangehouden maar verdwenen naar het buitenland, nadat zij op borg waren vrijgelaten. Begin oktober werd Beelen aangehouden in zijn buitenverblijf te Crans-Montana maar net vóór Kerstmis kwam hij, na betaling van een nieuwe borg, nog maar eens voorlopig vrij.
Bron: Het Laatste Nieuws | 19 februari 1987
Detail misschien, maar voor de volledigheid: Beelen was de PVV voorzitter in Beersel.
Beelen en de PVV:
Nog voor de speurders in de marge van hun fraude-onderzoek hierover een paar prangende vragen kunnen stellen, verdwijnt Hilaire Beelen naar onbekende oorden. Een verstandige beslissing, zo blijkt. Niet alleen de banden van Beelen met de onderwereld, maar ook zijn nauwe link met de liberale politiek wekken een nieuwsgierigheid die de Kirschen-man liever wil ontvluchten.
Beelen en de liberalen:
Bij het doorbladeren van de boekhouding van Kirschen & Co. stuiten de onderzoekers niet enkel op indrukwekkende bedragen, maar ook op fascinerende klanten. Op de lijst van grote en kleinere beleggers staat de Antwerpse BOB broederlijk naast Ceres, het bedrijf dat later zelf het onderwerp van een fraudeonderzoek zou vormen, en advocaat Paul Speyer (die later François Leiser voor de rechtbank zal verdedigen). Ook de Heizelpaleizen, waar Paul Vanden Boeynants sinds midden jaren tachtig de plak zwaait, figureren op de lijst, net als VAKA (Vlaams Actiecomité tegen Atoomwapens), de uitgeverij van kunstboeken Mercator Fonds en Make It Happen, het bedrijf van concertorganisator en muzikant Paul Ambach. Maar de aandacht van de onderzoekers spitst zich vooral toe op de twee miljoen frank die door Kischen & Co. werd overgemaakt aan de klant die onder de noemer 'PVV' staat genoteerd. Datum van de verhandeling: 13 oktober 1985, exact vier dagen voor de verkiezingen die in dat iaar werden gehouden.
13 oktober 1985: Twee miljoen frank aan klant onder noemer PVV ... en dan gaan we nu eventjes terug naar een post van Aubanel » Forum (post 9)
"Beelen had connecties met de liberale top, maar zijn vennoot Leiser liet weten dat Beelen 'est déprimé parce que les libéraux flamands disent ne pas l'avoir connu alors qu'il a tous les jours essayé de les aider'. Bovendien had Willy de Clercq gezegd dat er in de PVV helemaal geen financieel comité bestond, dit tot grot ergernis van Beelen, aldus Leiser.
Waarmee dus de leugen van de liberalen ontkracht wordt. Beelen sprak dus de waarheid wat dit item betreft. Willy de Clercq ... vul zelf maar in. Doet me ook terugdenken aan dit:
De Nederlandse journalist vroeg en kreeg een interview met de liberale leider en stelde hem de vraag of hij lid was geweest van de
seksclub in Eeklo en of daar ook minderjarigen kwamen. ‘Het effect leek op dat van een bom,’ aldus Ruigrok. ‘Mevrouw De Clercq barstte in snikken uit en verweet mij dat ik de carrière van haar man kapot maakte. De Clercq zelf kreeg een woede-aanval, sloeg met zijn vuist op tafel en riep: “Fernande, haal het dossier!” Mevrouw De Clercq keerde terug met een map die zij aan haar man gaf. De Clercq stak de map omhoog en zei: “Meneer, dit is het dossier Eeklo. U mag het niet inzien, maar ik zweer u: mijn naam komt er niet in voor!”
Toen later de inmiddels overleden procureur-generaal VERHEGGE het bestaan van een Eeklo-dossier ontkende (bij De Clercq had ik het nummer 11535/76/DF genoteerd), vroeg ik me af of ik soms op spoken had gejaagd. Natuurlijk heb ik in 1978 De Clercq gevraagd hoe het kon dat een burger (ook ministers zijn burgers) in zijn privé-huis een onderzoeksdossier heeft, terwijl hij daar niet in genoemd werd? Zijn antwoord: “Omdat mijn naam vaak in die zaak genoemd werd, heb ik het dossier op het paleis opgevraagd omdat ik het wilde inzien.”
» Forum
In 1982 overviel een commando van drie valse rijkswachters een waardetransport van Kirschen » Forum
De tipgever van deze overval werd nooit geïdentificeerd. De twee overvallers - Frans Van Reeth en Walter Daems - hebben deze persoon nooit verraden. Volgens forumlid Trojan zouden Van Reeth en Beelen elkaar goed gekend hebben » Forum
Er staat echter geen bron bij de informatie dus het is moeilijk de waarde van die uitspraak in te schatten. Maar indien het klopt bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat Hilaire Beelen zelf de tip heeft gegeven, of dat Beelen de opdrachtgever is van de roof.
Bende van Nijvel → Politiek & Business → Hilaire Beelen
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.