Een rijkswachter "ex-Diane lid" als getuige:
In hun onderzoek van Januari 2018 willen onderzoekers van de CWB te Charleroi een beeld krijgen van de groep Diane en hun leden in de beginjaren van de “Groep Diane". Daarover hadden zij onder andere graag de getuigenissen van een aantal ex-operationele leden van deze Rijkswachteenheid. Uit de gegevens blijkt dat een getuige sedert 2010 met pensioen is na een non stop carrière bij de Rijkswacht/Lokale Politie. Uit de gegevens blijkt ook dat de getuige vanaf 1977 lid was van de Groep Diane.
Inzake de piste over “De Bende van Nijvel en Groep Diane” kan de getuige verklaren dat deze al in de jaren 80 werd onderzocht. Hij is daarover ondervraagd geweest inzake de wapendiefstal bij Diane, die mogelijks te maken had met die bende. Dit was in 1981, nadat de getuige mutatie had gemaakt van dit onderdeel van de Mobiele Groep Brussel gelegen in Etterbeek naar de Bde R**** / District T*******.
De getuige is hierover gehoord door Kapitein W****** op de burelen te T*******. Dit betrof zijn toenmalige Commandant bij de Groep Diane, die drie maanden na getuige zijn mutatie ook mutatie had gemaakt naar T*******. Hij deed dit verhoor in opdracht van de toenmalige onderzoekers van "De Bende". Dit verhoor heeft de getuige onmiddellijk beëindigd, omdat dit verhoor "zogezegd in vertrouwen was tussen hemzelf en Commandant W****** " stiekem werd gemonitord door een collega in een aanpalend bureau. De getuige heeft toen niets meer willen zeggen omdat zijn vertrouwen weg was. Dit is echter nooit op papier gezet.
Zijn Rijkswachtcarrière startte in 1975 in de Rijkswachtschool alwaar hij in december 1976 tot wachtmeester werd benoemd. Vervolgens is hij naar het "Groot Kwartier" in Etterbeek gestuurd alwaar hij twee maanden later testen heeft afgelegd voor de Diane-eenheid. Zijn selectieprocedure bestond toen al uit een interview, diverse ingangstesten, gevolgd door een zes maanden stage, wat niet het geval was bij de jongens van de eerste lichting / oprichting "Diane. De "Diane-collega’s van het eerste uur" hebben ze bij de oprichting anno 1973 gewoon lukraak op het zicht gerekruteerd. Dat was ook de reden waarom deze "eerste lichting" van Diane "de cowboys" werden genoemd.
In de periode van 1979–1980 heeft de getuige ingestaan voor het onderhoud van de voertuigen en materiaal, "wapens en diensten" van de Diane-groep. Als hij iets vreemd heeft opgemerkt, dan is het in de laatste periode dat hij in de gebouwen van "Diane" in Etterbeek aanwezig was. De groep Diane deed op dat ogenblik alles wat meer dan gemiddeld gevaarlijk was: "Fysical protection – gijzelingen – Anti Banditisme / Terrorisme – patrouille (ABT)…". Voor de ABT opdrachten heeft men nadien een andere eenheid opgericht in de Mobiele groepen. Daarna is Diane het SIE geworden, ingedeeld in Interventie, Observatie en specialisaties zoals bv “under cover”.
Getuige heeft ook Bonkoffsky gekend en beschrijft deze persoon in de tijd van Diane al een beetje maf was. Een kerel die wat slungelig overkwam, maar wel heel sterk was in ongewapende close combat. Bonkoffsky was zelfs de man die de beruchte "self defence opleider" met de bijnaam "Beul" alle vier hoeken van de tatami kon laten zien. Na een zoveelste incident is Bonkoffsky uit de groep Diane gezet.
Getuige herinnert zich het laatste incident. Een schietincident waarbij Bonkoffsky een schot heeft laten afgaan in een dienstvoertuig waarbij de kogel door de bodemplaat van het voertuig is gegaan. Dit was volgens de getuige het perfecte excuus van het toenmalige Commando om hem buiten Diane te zetten na ook al zijn andere fratsen. Bonkoffsky zou niet de enige geweest zijn. Er zijn nog een aantal leden moeten vertrekken die te ver waren gegaan. Binnen een bepaalde kern van "Cowboys" had men een aantal mannen die zich boven de wet zijn beginnen te gedragen als "Outlaws".
Tijdens de periode van de getuige liet het Commando veel toe. Voornamelijk bij de Diane-leden van de eerste lichting. Toch zijn er op een bepaald ogenblik 4 tot 6 operationele leden met onmiddellijke ingang uit de groep Diane gezet. Deze leden zijn toen op de erekoer van het Kwartier bevolen, waar ze door de toenmalige Generaal persoonlijk één voor één naar voor werden geroepen om uit de groep Diane ontslagen te worden. Hierbij ook aanwezig, Kolonel Vernaillen; Dit met veel geroep "en plain public" wat zeer affronterend is geweest voor die mensen. Deze leden zouden zich misdragen hebben op de Luchthaven van Zaventem en daar heeft de echtgenote van de Generaal iets gezien of is ze erin betrokken geweest.
In de lichting van 12 nieuwe weerhouden stagiairs waren er ook enkele van Waals Brabant. Na hun stage zijn er enkele van deze ook toegetreden tot dat afgezonderd "Brabant" kliekje. Die kerels werden vanaf dan afstandelijker naar de Vlamingen en Limburgers binnen de groep Diane. Ze hadden plots een soort van "Omerta" zwijgplicht. Zo distantieerden ze zich geleidelijk aan.
Getuige herinnert zich nog Vernaillen, die tijdens zijn periode net de nieuwe overste was geworden van Diane. Bij zijn aanstelling iedereen had ontboden in "geef acht" voor het gebouw. Tijdens zijn eerste speech naar de Diane-leden verklaarde deze doodleuk "dat hij met de Groep Diane een vergiftigd paasei cadeau had gekregen maar dat ze er samen het beste moesten van maken". Getuige vermeld dat iedereen van de eenheid in shock was van dit statement. Een man die zoiets zei terwijl Diane beschouwd werd als de elite van de Rijkswacht.
De wapenmaker met mannen in burger
Getuige deed een aantal vreemde vaststellingen in de kazerne Etterbeek/Diane-gebouw.
Eind 1979 stapte de getuige de beveiligde wapenkamer van Diane binnen om iets te inventariseren. Deze ruimte was gesitueerd bovenaan het voertuigengebouw Diane, in het Kwartier De Witte de Haelen. De bovenste etage van dit gebouw was exclusief voorbehouden voor de voertuigen van de Groep Diane en hier bevond zich ook de wapenkamer van hun dienst. Er was op die verdieping een aparte gesloten ruimte die diende als wapenkamer en die apart beveiligd was.
Groot was dan ook zijn verbazing dat hij een groepje collega’s met twee mensen in burger aantrof die rondom enkele wapenkisten met Kalasjnikovs stonden. Zij waren ook duidelijk verrast toen de getuige daar binnenkwam en hij voelde onmiddellijk aan dat hij ongewenst was. Het groepje voelde zich betrapt. In deze groep zag hij de wapenmaker C****** met twee manspersonen in burger en twee van het kliekje "Brabant van de 1ste generatie". Met de hulp van foto’s kan de getuige de twee manspersonen identificeren alszijnde C***** en M*****.
Bij het binnentreden van het lokaal door getuige, vroeg de wapenmaker C****** vrij gepikeerd "Voor wat is het?" waardoor de getuige onmiddellijk begreep dat het tijd was om te vertrekken. Getuige dacht bij zichzelf, "Wat doen die drie of vier houten kisten met hierin telkens twee of drie Kalasjnikovs hier on onze wapenkamer; dit zijn toch wapens die wij niet hebben?" Op zich was dit alles een vreemde situatie, want in die tijd van de getuige zijn dienst was de toegang tot deze kamer strikt beperkt tot leden van de Diane-groep.
Later heeft de getuige gehoord dat er Diane-wapens ontvreemd zijn geweest uit deze kamer. Heeft dit steeds een bizar verhaal gevonden, gezien de beveiliging van de kamer en het feit dat de wapens in gesloten kasten opgeborgen zaten. Als er niemand aanwezig was, was deze kamer steeds gesloten. Er waren wel dubbels van alle sleutels bij het Commando in een ruimte die niet steeds afgesloten was.
Toen de getuige op de groep uitkwam werd hij buitengekeken en heeft na de opmerking van wapenmaker C****** het lokaal verlaten. Getuige heeft er nadien nog over gepiekerd dat hij de sfeer bijzonder raar vond in een situatie met vreemde wapens en het feit dat hij "als een van de mannen" werd buiten gekeken.
De mannen in burger: Bouhouche en Beijer
Enkele jaren later heeft de getuige beelden gezien van de Brusselse BOB’ers Bouhouche en Beijer. Toen wist de getuige het: "Verdomme die waren toen ook aanwezig in dat groepje rond de kisten!" Dit waren de twee mannen in burger die erbij stonden. Getuige is zeer formeel inzake deze vaststelling omdat hij toch enkele ogenblikken aanwezig is geweest in de wapenkamer.
Wat op zich ook wel heel vreemd was, dat hij de twee boven vernoemde BOB’ers ook nog heeft zien rondlopen in de gebouwen van de groep Diane. Vreemd, aangezien niet-Diane leden niet echt welkom waren in het gebouw.
Met betrekking tot dat moment dat de getuige die groep in de wapenkamer zag:
Toen hij later in de Bde zat en de gele affiche met de robotfoto’s van de Bende van Nijvel bekeek, steeds heeft gedacht dat er één bepaalde robotfoto overeen kwam met wapenmaker C******, namelijk die robotfoto met nummer 7 en nummer 20 als men de snor wegdenkt op de robotfoto. Robotfoto’s zijn moeilijk ter herkenning.
Op vraag vernoemd getuige de namen van de Diane-leden die zich als outlaws gedroegen. Waaronder Bonkofsky, Amory, D******* en de man met de bijnaam Pyhton.
Niet alleen de getuige maar ook andere collega’s hebben altijd gevoeld dat de wapenmaker C****** niet zuiver op de graat was. Als "blue" is getuige tweemaal terechtgekomen op de parking van een Brusselse schietclub ten zuiden van Brussel op de grens met Wallonië. De exacte locatie was hem onbekend. Het betrof een laag gebouw. Hij was, van een andere Provincie, nog maar juist in Brussel actief en was al blij dat hij het GD Kwartier op het einde van zijn dienst kon terugvinden. Dit was tijdens een patrouille met een Franstalige "Ancien" van die kliek Brabant van de eerste generatie.
Een andere Vlaming was daar toen ook terechtgekomen omwille van zijn Franstalige collega. Alzo dienden zij samen op het voertuig te letten. C****** heeft toen enkel de Franstalige collega’s binnengelaten. Het duurde dan telkens tot een halfuur voor de die Franstalige collega’s terug naar het voertuig kwamen om de patrouille verder te zetten. C****** was duidelijk ook niet opgezet met de aanwezigheid van de getuige op de parking.
Getuige is in zijn actieve periode bij de groep Diane ook in een andere schietstand terechtgekomen. Meer in het centrum van Brussel. Toen werd zijn Franstalige collega opgewacht door Bouhouche en Beijer. Zij gingen gezamenlijk de schietstand binnen terwijl de getuige verplicht is geweest in het dienstvoertuig te wachten bij de radio.
Over een "groep G" bestaande uit Rijkswachtofficieren is de getuige onwetende. Toch is er op een zeker moment in een Spaans parlement een poging tot staatsgreep geweest, georganiseerd door een Kolonel (anno 1981). De getuige weet dat hierover binnen de groep Diane serieus gedebatteerd is geweest. Er zou toen door enkele leden gezegd zijn geweest dat zij als Diane dit ook zouden kunnen doen en beter dan de amateurs in Spanje. Er was op het ogenblik in die tijd van eind de jaren 1970 een soort van "verrechtsing" voelbaar.
Met betrekking tot de "Modus Operandi" van de Bende van Nijvel zijn sommige leden van de groep Diane overtuigd geweest dat deze bendeleden een speciale commandotraining hebben gekregen, af te leiden uit de wijze hoe ze hun terreurdaden hebben uitgevoerd.
Het is zeker niet de eerste getuigenis waarop de CWB er attent wordt op gemaakt dat hun onderzoekspiste van de Bende van Nijvel en mogelijke betrokkenheid van (ex-)leden van de Groep Diane, zij het ook dienen te zoeken naar de leden die ontslagen zijn uit de groep en zich hierdoor verraden voelden door hun leiding en wrok koesterden.
Iemand die destijds ontslagen werd, die had het zeker verdient want blijkbaar moest men bij Diane al veel verkeerd doen alvorens ontslagen te worden. Al zeker de leden van "het eerste uur", omdat blijkbaar het Commando goed wist dat ze destijds deze eerste mannen gerekruteerd hadden; wetende dat er bij velen een vijs los zat. Als men dit vergeleek hoe streng de opleiding was en hoe je in de Brigades binnen de lijntjes moest lopen… .
Blijkbaar weet men dat de Brabantse (ex-) Diane-leden met elkaar in contact bleven via hun gezamenlijke passie voor wapens in Brusselse schietclubs alsook enkele sportclubs. Vooral bij de "Brabantse Brusselse" Diane-clan had men echte grote wapenfreaks. Daarnaast waren er ook een aantal Diane-leden die in het Brussels uitgaansleven portier en lijfwacht speelden na hun uren.
Opmerkingen inzake robotfoto's:
Een aantal robotfoto’s zijn nooit openbaar kenbaar gemaakt. Anderzijds hebben de onderzoekers toch een aantal verdachten kunnen identificeren die werkelijk overeenkwamen met de vrijgegeven robotfoto’s.