Geachte Poseur, de door (bijvoorbeeld) het federaal parket in woord en beeld aan het publiek overgelegde of over te leggen informatie, vormt in wezen het strafdossier. Dat zult u toch niet ontkennen of wel? Daarbij teken ik aan dat het van eminent belang is dat (bijvoorbeeld) ihet federaal parket de informatie uit het strafdossier bij voorkeur zoveel mogelijk een-op-een aan het publiek voorlegt, met zo nodig daarbij een of meer kritische kanttekeningen, ter voorkoming van (nog meer!) misverstanden bij datzelfde publiek.
Volgens mij is dat de kern van de zaak, waarmee ook het al dan niet over de juridische boeg voeren van oeverloze (semantische) discussies over wat nou wel en wat nou niet onder een strafdossier moet worden verstaan, voorkomen.
Ex-minister Geens:
"Als er inderdaad manipulaties zouden zijnebeurd in het onderzoek, dan valt het niet uit te sluiten dat er ook andere zouden kunnen geweest zijn. Daarmee heb ik nog niet gezegd dat de politieke piste of de piste waarbij het van binnen het apparaat zelf zou zijn gekomen, dat dat de juiste is, want <sarcasme on> er zijn nog mensen die daar niet in geloven."
Hier heeft een goed verstaander minder dan een half woord nodig.
Kijk, als ik advocaat in België zou zijn en een cliënt-belanghebbende zou zich tot mij wenden met het verzoek in kortgeding, de Belgische staat (federaal parket) te verplichten om binnen 8 dagen na betekening van het toewijzend rechterlijk vonnis in kortgeding, het complete dossier van de Bende van Nijvel te overleggen, dus ook het dossier betreffende de zaak-Vincx, bij gebreke waarvan de Belgische staat een dwangsom van € 10.000,- per dag verbeurt, in het geval zij die plicht geheel of gedeeltelijk verzaakt, dan zou ik daaraan gevolg geven, Daarbij zou het mij niet kunnen schelen dat dezen en genen mij en mijn cliënt voor gek verklaren, betichten van symboolpolitiek en wat dies meer zij.
Er moet een doorbraak komen!
Evenzeer zou de vordering tot overlegging, beperkt kunnen worden tot een paar dossiers, bijvoorbeeld het dossier-Vincx, al was het alleen vanwege de eigenaardigheid van de de constatering van de getuigen dat Vincx rondreed in een Saab die bij garage Denuit (Jadot) gestolen zou kunnen zijn. Langs die weg zouden de door onder anderen auteurs Gijsels, Ponsaers, Geens en Maurice geconstateerde eigenaardigheden in één of meer dossiers, bij voorkeur en plein public tegen het licht gehouden kunnen worden, mede dankzij(!) de (impliciet) door ex-minister Geens geconstateerde manipulaties in het Bendedossier.
Er zit mij nog iets dwars in de zaak-Vincx.
Ik kan mij levendig voorstellen dat Vincx op een of meerdere momenten in zijn leven, een arts of een therapeut heeft geconsulteerd, bij wie hij zijn doopceel heeft gelicht. Vraag mij daarbij af of de Belgische justitie - de onderzoeksrechter - er op enig moment toe is overgegaan om beslag te leggen op zijn (medisch) dossier bij zijn (toenmalige) arts en/of (penitentiair-)ziekenhuis en wat daaruit is gekomen. Kan mij voorstellen dat het nu sowieso te laat is, omdat dat dossier waarschijnlijk al is vernietigd. Dat het leggen van een dergelijk beslag (ook nu nog) op gespannen voet staat met de medische geheimhoudingsplicht, die bij mijn beste weten ook geldt na de dood van een (ex-)patiënt, staat als een paal boven water, hoewel daar mogelijk wel een mouw aan gepast kan worden. Immers, politie en justitie zoeken informatie met betrekking tot de daders en hun gedragingen, welke informatie van niet-medische aard is. Daarbij zou ervoor kunnen worden gekozen een onafhankelijke arts, de niet-medische informatie uit het medisch dossier te laten selecteren voor justitie.
Ik stel dit zo, ook omdat Leopold van Esbroeck (Popolino) heeft verklaard dat Alain Vincx in 1983, toen hij de gevangenis zat, zich van het leven heeft willen beroven. Als je het mij (nogmaals) vraagt was Vincx in mentaal opzicht ‘gefundenes Fressen’, wat niet in de laatste plaats bleek uit zijn manier van werken als stuntman, in welke hoedanigheid hij, hoe paradoxaal dat ook moge klinken, zijn suïcidale neigingen op opvallend onopvallende wijze kon botvieren. Naar mijn mening gold dat laatste evenzeer voor chauffeur van de Bende van Nijvel en zijn trawanten, op wier daden (stunts) voor hen de dood in het verkeer of door een politiekogel kon staan.