Koningin Paola d’r naam komt verdacht vaak voor in dossier Bende van Nijvel
Het ziet er naar uit dat bepaalde leden in de koninklijke familie misschien stiekem meer weten.
De Bende Van Nijvel zaaide in de eerste helft van de jaren tachtig dood en verderf in België. Bij hun terreurdaden vielen in totaal achtentwintig doden en veertig gewonden. In vergelijking met het buitensporig geweld dat ze telkens gebruikten, was de buit telkens relatief klein. Dat én het feit dat de politie aan het begin van het onderzoek zo chaotisch tewerk ging, zorgde ervoor dat er gedacht werd dat de Bende politieke motieven had, en dat ze bescherming genoot.
De Bende van Nijvel werd nooit ontmaskerd, en de motieven zijn tot op heden niet bekend. Ook nu nog wordt af en toe een nieuw element of een nieuwe foto van een eventueel lid naar voren geschoven, alsof het gerecht wil bewijzen: “We zijn er nog steeds mee bezig.”
Een naam die geregeld in het dossier voorkomt, maar waar eigenlijk nooit aandacht aan wordt besteed, is die van koningin – toen nog prinses – Paola. Zij wordt geregeld vermeld in het notitieboekje van bendespeurder Acke. Ze werd blijkbaar af en toe gespot op plekken waar er (toevallig?) wapens en andere goederen van hand wisselden.
Auteur Guy Bouten schreef maar liefst vier boeken over de Bende van Nijvel, en ook hij heeft het over Paola.
Paola, in haar tijd een buitengewoon appetijtelijke prinses, houdt er verschillende minnaars op na. Koning Boudewijn is dat zo beu als koude brokkenpap, en hij laat Paola’s telefoon controleren. Eenieder die haar wenst te spreken, die moet eerst Boudewijn of één van zijn dienaren passeren. Om te vermijden dat ze haar minnaars nog aan de lijn krijgt? Guy Bouten ziet ook nog een andere reden. Paola ging in die tijd blijkbaar ook nog om met regelrecht krapuul.
Toenmalige BOB’er François Raes doet zijn zegje in een van de boeken: “Ooit heb ik samen met Besbrugge in Gesves, bij Namen, wekenlang een villa moeten observeren. Het was net een vesting met camerabewaking en prikkeldraad. De eigenaar was André Delhamende, hij werd verdacht van drugs- en wapenhandel. De feiten waren ernstig. Op het vliegveld van Gosselies landde regelmatig een klein vliegtuig met cocaïne uit Bolivia via Paraguay of met hasj uit Libanon. Al de transacties gebeurden in een vliegtuigloods waar officieel de firma in huishoudtoestellen General Contractors was gevestigd.”
“In de raad van bestuur zaten een Libanees uit Beiroet en Roger Volcher, een gewezen rijkswachter die succesvol in zaken ging en in een Rolls-Royce reed. Samen met baron de Bonvoisin lanceerde hij de carburator SVB 3 en probeerde deze te slijten aan het leger en enkele grote automerken. Experts deden de zogenaamde mirakeluitvinding af als pure oplichterij. Delhamende was ook de invoerder van de Marchetti vliegtuigen en ontwikkelde later met de steun van het Waalse gewest de Squales, een verkenningsvliegtuig voor de luchtmacht. Opnieuw pure oplichterij.”
“Hij (Delhamende,td) had zijn entrees op hoog niveau. VDB (Vanden Boeynants) kwam er op bezoek en zelfs prinses Paola is in de villa gesignaleerd. Getuigen hebben gezien hoe Thaise en Filippijnse officieren, eigenlijk wapenhandelaars, in grote zwarte Mercedessen zwaar materiaal in- en uitlaadden. De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) ontdekte een storting van 2 miljoen frank (50.000 euro) voor een bedrijf in Liechtenstein in handen van de Bonvoisin. Ik heb het onderzoek moeten stopzetten. Mijn collega Ameloot die overnam, pleegde kort daarna zelfmoord.”
Bron » pnws.be