Re: Dinant: 13 Maart
Om de wapens niet zichtbaar te maken. Die waren immers gestolen ... of toch niet?
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → 1982 → Dinant: 13 Maart
Om de wapens niet zichtbaar te maken. Die waren immers gestolen ... of toch niet?
Dinant. Ongeveer halfweg tussen Brussel en parachuteclub Golden Eagle in Bertrix.
Ze vertragen hun tred als ze ter hoogte komen van wapenhandelaar Bayard een speciaalzaak voor jacht- en visartikelen. Een vlugge blik naar rechts en links. Ze openen de deur en in de winkel gaat een bel.
Kan zeer belangrijk zijn. In Dendermonde bestond een schietclub, de Bayard Shooting Club. 45 leden. In 1983 wint Daniël De Bruyn, familie van Jozef (?), een tweede prijs.
Bron: Voorpost | 1 april 1983
Deze schietclub was gelegen in de ex-brouwerij Dubois, langs de Leo Duboisstraat. De geschiedenis van deze Bayard Shooting Club is verweven met de karabijnschutters Club der X. Van Daniel De Bruyn vond ik ondertussen een foto. Hij heeft precies dezelfde ongewone baard als Jozef De Bruyn.
Jozef De Bruyn ook aanwezig op de foto. 90% zeker. Iemand anders is echt wel serieus groot. En een duidelijke verwijzing naar 40-45 op een groot houten bord centraal op de foto. Poseren voor de Rechtbank van Eerste Aanleg. Foto's dateren uit onverdachte tijd: 1975.
En een Wachtelaer in het gezelschap. Ik zou zeggen alles samen is dit heet. Deze Wachtelaer vestigt zijn verenigingen graag in ... café Tijl. Waar we uiteraard ook Bonkoffsky terugvinden. (Bron: Voorpost | 9 september 1983) Het wordt alsmaar heter, alleen jammer dat Jozef DB ontbreekt, het zou een zekere Timmerman zijn in het mooiste pak op de foto's
Zo. Genoeg gewerkt voor vandaag.
De rots Bayard, de befaamde rots uit Dinant, is een rotspunt met de vorm van een enorme menhir die net los staat van de rotswand. Slechts één rijstrook van de weg langs de Maas loopt tussen Bayard en de bergwand, de andere rijrichting is om de 'menhir' heen. (Zie in dit verband de legende van het Ros Beyaard en de Vier Heemskinderen.)
Er is een volkslegende dat het paard met z'n hoef op die rots sloeg en patat, in 2 splitste ofzo, voor de rest verwijs ik u naar Wiki en Google.
De wapenwinkel van Cattaï is gewoon genoemd naar die wereldbekend-in-dinant rots die ze Bayard noemen. Ook 't logo van Cattaï z'n wapenwinkel in der tijd stelde 't Ros Beiaard + ruiter voor.
Achter de naam "Bayard" hoeft dus niets van speciale verwijzingen met de Bende van Nijvel gezocht worden. Dendermonde is overigens niet de enige stad met een "Ros Beiaard" en ook niet de enige met een volkslegende er over.
Lees verder » nl.wikipedia.org
Een oude informatie van forumlid boreux op tueries:
Op 13/03/1982 gingen de twee Houdy's en Delenre naar de Chatelainplaats in Brussel om er met molotovs en enkele schoten een rekening te vereffenen met een bende motards in café "Le contact".
Place Chatelain is waar Nicolas Lebon in die periode werkte. 13/3/82 is de dag van de diefstal in Dinant. Bizarre samenloop. Maar moeilijk in te schatten, want tot dusver vind ik geen café Le Contact op dat plein noch confirmatie van de datum. Met de Houdy's, een vader en zoon, kom je bij de bende van Waterloo uit.
Er zijn tal van mogelijkheden hoe dit wapen finaal bij de Bende belandde. Ik heb me altijd afgevraagd of Mendez hier iets mee te maken kon hebben gehad. Dit - zeldzame - stuk was zeker interessant voor een wapenverzamelaar als Mendez.
Het zou verklaren waarom dit wapen aan de Bende gelieerd wordt, terwijl het weinig nut heeft bij een overval. Het zou verklaren waarom dit feit in Dinant plaatsvond, een locatie waar de Bende verder weinig actief was. Mendez' collectie was ook zeer groot en hij deed er alles aan om zich nieuwe wapens te kunnen aanschaffen. Vgl. volgend citaat: "In 1973 vond Tonio werk in het Brusselse, dichter bij huis. Hij kwam nog vaak stukken kopen bij zijn vroegere baas in Aalst en vertelde dat je illegaal aan wapens kon komen in het café Prince de Liège in Brussel." (Hilde Geens, pag. 322). En: "Wapens die hij kon bemachtigen in het criminele circuit, waren voor hem geen beletsel om er plezier aan te beleven." En: "[...] status van een ster [...] in het schuttersmilieu. Hij keek op gen frank, en 'bracht ons aan het kwijlen', want hij schoot honderden cartouches af en bracht zeldzame wapens mee." (p. 324)
Een denkpiste is dat Mendez het wapen liet stelen of het gewoon van iemand kocht, die verder niets met de Bende te maken heeft. Er is altijd vermoed dat Bouhouche de collectie van Mendez gestolen heeft. Dan lag het nog bij hem en kwam het zo in de zak in Ronquières terecht, met de bewuste opzet verwarring te doen ontstaan.
(...) Het is een zaak voor jacht- en visartikelen, die in twee delen is verdeeld: aan de ene kant het visgerei, aan de andere kant de jachtspullen. Beide delen worden gescheiden door een muur. Als je in de ene afdeling staat, heb je geen zicht op wat er aan de andere kant gebeurt. Alle wapens staan in de etalage. Er gaat een belsignaal bij het openen van de winkeldeur.
Als Cattaï op die bewuste zaterdag de bel hoort rinkelen, op het moment dat hij zich in de achterkamer bevindt, gaat hij naar de visserijafdeling. Hij ziet niemand. Hij vermoedt dat iemand, na de deur geopend te hebben, op zijn stappen is teruggekeerd. De bel gaat een tweede keer. Hij draait zich om en ziet twee schaduwen de winkel uitstappen. Een buurman zal naderhand getuigen dat hij rond die tijd twee mannen uit de winkel zag komen. Eén van hen droeg een geweer dat niet verpakt was. Hij beschrijft de daders als: een man, tussen de 20 en de 30 jaar oud, zeer groot, mager en met een blond kapsel, vergezeld van een tweede dader van ongeveer 50 jaar oud, grijzend en iets kleiner dan de eerste.
Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers
Is het mogelijk dat Pourtois mee achter de overval in Dinant zat? Hij wist welke wapens er ter beschikking waren, hij kende de winkels, aan munitie was er genoeg via zijn eigen route. Hij leverde immers deze munitie voor dit specifiek wapen...
De eigenaar van de winkel, Joseph Cattaï, een Italiaanse sloddervos, had het jachtgeweer tijdelijk in bruikleen "voor een bijzondere tentoonstelling". Hij had de diefstal niet meteen opgemerkt. Zijn verkoopruimte was in tweeën verdeeld; je had het visgerei en je had de jachtspullen en daartussen was er een muur, en als je in de ene afdeling stond, had je geen zicht op wat er aan de andere kant gebeurde. Alle wapens stonden in de etalage. Als je er een wilde pikken, kon je op straat je keuze maken.
Wanneer je een wapen in bruikleen krijgt voor een bijzondere tentoonstelling, waarom plaats je dit wapen dan in je uitstalraam? Was de pré-bende op zoek naar dit specifiek wapen? Hadden zij reeds in gedachten om dergelijk wapen te stelen? Zo ja, hoe wisten zij dit wapen hier te vinden?
Bende van Nijvel → 1982 → Dinant: 13 Maart
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.