Re: DNA-onderzoek
Een van mijn redenen om te pleiten voor een stopzetting onderzoek, een dikke MEA CULPA vanwege de overheid en en een zeer grote onvoorwaardelijke schadevergoeding voor de slachtoffers (specialisten verzekeringsrecht zullen wel uitmaken hoever dit gaat), is en ik verwoord het iets anders als FrCre, maar is ga volledig akkoord dat de door FreCR geponeerde stelling dat het juridisch een kwelling zal zijn om de de verjaringstermijn per feit uit te maken die niet 100 % te maken heeft met Aalst.
Of er kan onomstotelijk aangetoond worden dat voorgaande feiten gebeurd zijn om Aalst mogelijk te maken, maar dat zou me heel straf lijken. Dit is alvast de mening van enkele juristen de ik gesproken heb.Het is een samenvatting, al waren de meningen niet 100% gelijk, maar het resultaat volgens mij als niet-jurist wel. Maar andere juristen zullen er misschien anders over denken.
En dan hebben we het nog niet over uitspraken van het Europese hof voor de rechten van de mens waar verjaringsperiode en afkeer voor retro-aanpassing van wetgeving, doorsnee genomen als heilig onderdeel van de rechtspraak wordt beschouwd.
Het siert de onderzoekers dat ze zich vastklampen aan elke strohalm; maar dit "Advanced DNA Analysis"; kan mijn inziens enkel in het beste geval vooral wat décharge informatie geven omdat de gegevens uit dergelijk onderzoek nog een te grote foutenmarge heeft.
Uit dit soort onderzoek kunnen wel wat basiskenmerken met een bepaalde zekerheid, maar soms maar van enkel percenten geven.
De fysieke eigenschappen wordt behalve door genetische aanleg, even goed bepaald door levenswijze, ontwikkeling in jeugd, enz.
Neem nu bijvoorbeeld dat uit het onderzoek komt dat dit gaat om een West-Europese man, vermoedelijk regio NL, BE, FR, DE met vermoedelijk 60% kans of blond haar en 70% blauwe ogen, en meer aanleg om groot van gestalte te zijn dan eerder klein van gestalte. Dan wijzen alle believers van een bepaalde theorie allemaal ineens naar een bepaalde dader. Het aantal vals positieven kan zeer groot zijn.
Het werkelijke uitzicht van iemand (als hij zich niet vermomd) wordt vooral bepaald door zijn gewicht, BMI, actuele haarkleur (bruin bij geboorte kan al eens later grijs worden of helemaal weg), type haargroei, baard, persoonlijke verzorging van de persoon, vals gebit, , tandimplantaten, enz. En dan laten we plastische chirurgie nog helemaal buiten beschouwing omdat dat anno jaren 80 wat ver gaat.
Diegene die verwachten dat uit dergelijk onderzoek een onbetwistbare robotfoto rolt, moeten toch hun mening herzien. Misschien binnen 10 of 20 jaar na heel wat studie. Dergelijke firma' tonen natuurlijk op hun websites de meest commerciële interessante matches in eigen studies.
Moest de persoon van het DNA nu toevallig een ziekte hebben die genetisch is en heel heel zeldzaam, dan zit hij misschien ergens in een hospitaal-databank, maar die kansen zijn allemaal wel klein. Maar het kan. Mogelijke aanleg voor suikerziekte zal niet genoeg zijn.
Maar, eerlijk is eerlijk, elk initiatief kan enkel aangemoedigd worden als men wil blijven onderzoeken.
Hopelijk is het niet het DNA van niemand bij de fabriek Wittock-Van Landeghem in Temse, bv naaier als het vanbinnen in een versneden stuk zat. Of van een verkoper, klant, enz, die één van deze prototypes eens heeft gepast.