21

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Dienstwapens gestolen uit Gents politiekantoor

In gerechtelijke kringen werd bevestigd dat uit een politiekantoor te Gent, tijdens het weekeinde, een belangrijke hoeveelheid dienstpistolen werd ontvreemd.

Het onderzoek wordt verricht door de speurdienst van de stedelijke politie zelf, en door de gerechtelijke politie. Het gaat om het politiekantoor van de vierde wijk in de Abeelstraat te Gent, in het hart van de roemruchte uitgaansbuurt van het zuidkwartier. De diefstal werd zaterdagmorgen vastgesteld en is vermoedelijk gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Woordvoerders van het parket verklaarden dat het om een “grondig uitgevoerde operatie” ging. Een paneel van de ingangspoort werd deskundig weggenomen. Op de binnenkort zijn de dieven dan op een glazen koepel geklommen, die even deskundig werd stukgeslagen, en op die manier kwam men in de kantoren zelf.

Daar werden op dezelfde deskundige manier de kasten doorzocht. Uiteindelijk is men verdwenen met liefst 13 dienstpistolen.

De inbrekers moeten blijkbaar op de hoogte geweest zijn dat de politiekantoren van de onderscheidene wijk tijdens de nachten van het weekeinde niet alleen totaal onbewaakt zijn, maar dat er evenmin een centraal alarmsysteem is waardoor het hoofdbureau controle heeft over de politiegebouwen in de stad.

Dat er in een dergelijk kantoor dienstwapens bewaard worden, werd door een woordvoerder van het parket “helemaal niet abnormaal of uitzonderlijk” genoemd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Augustus 1982

Gentse politie zoekt gestolen pistolen tijdens razzia

De diefstal van dertien pistolen uit één van de Gentse politiekantoren, die zondag werd vastgesteld, heeft uiteraard voor beroering in politiekringen gezorgd en bracht uitgebreide speuracties op gang. Maandagavond hebben een dertigtal politieagenten omstreeks half negen een inval gedaan in de ontspannings- en drankgelegenheden van het zuidkwartier, waar men op het spoor trachtte te komen van daders of medeplichtigen die eventueel aan de diefstal hadden deelgenomen en inlichtingen daaromtrent konden verschaffen.

Gedurende anderhalf uur werden de aanwezigen onderworpen aan een identiteitscontrole en werd nagegaan of in die kringen een en ander te vernemen was. Die moeite is echter vruchteloos gebleken en rond tien uur werd de actie dan ook stopgezet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Augustus 1982

Het is goed dat Zorro en zijn bende in november 1982 werden gearresteerd. Anders had ik ze onmiddellijk toegevoegd aan het forum "Daders":

Zorro en zijn bende zitten achter slot

De gewapende overval van vorige week vrijdagavond te Kortrijk, waar in de zelfbedieningszaak Cash 320.000 fr. werd ontvreemd, is opgelost. Zes personen werden aangehouden: Zorro en zijn bende.

Het was vorige week vrijdagavond omstreeks 18u toen drie gemaskerde mannen de zelfbedieningszaak A. Cash in de Stasegemsesteenweg te Kortrijk binnenvielen. Onder bedreiging van twee revolvers en een zwaar geweer van het type “Amerikaanse pomp” (waarmee op groot wild wordt gejaagd), werden drie bedienden verplicht 320.000 fr. af te geven. Nadat nog een schot gelost werd in de ruit van het bureau verdwenen de gangsters. In de Beneluxbaan te Harelbeke werd hun vluchtauto achtergelaten en zijn ze in een andere wagen overgestapt.

Een der overvallers, P.A. (19) uit Gent, werd reeds zondag opgepakt. Hij werd immers gezocht voor de wapenroof in een Gents politiebureau in augustus jl. Tijdens zijn ondervraging ging hij tot bekentenissen over en verklaarde ook deelgenomen te hebben aan de hold-up in Kortrijk.

Zorro

Meteen had men een eerste spoor en toen daarbij nog een tip kwam van een cafébaas uit Kortrijk, werd de bende vlug opgerold. Naast A. werd ook R.D. (32) uit Kortrijk aangehouden. Een man die in gerechtelijke kringen bekend staat als “Zorro”. Enkele jaren geleden heeft hij in het Stationskwartier van Kortrijk geschoten op rijkswachters. Hij werd daarvoor veroordeeld tot vijf jaar gevangenis. Toen hij daartegen in beroep ging, kreeg hij zeven jaar aangesmeerd. Van deze jaren zat hij er slechts twee uit. (…)

Uit onderzoek is gebleken dat “Zorro” de ganse overval had gepland. Talrijke keren is hij op bezoek geweest naar de Cash, waar hij trouwens een goede bekende was. Een tijd geleden had hij daar een gewichtsproef gehouden en zijn foto hing dan ook uit in het magazijn. Hijzelf kon wegens zijn bekendheid dus niet deelnemen aan de overval zelf, maar het plan kwam wel degelijk van hem.

De overval zelf werd gepleegd door A., C. en V.P. Nadat men eerst gepoogd had een auto te stelen aan het Pand te Waregem, maar men er niet in gelukte, werd beslist met de wagen van H. naar Kortrijk te rijden.

Tijdens de onderneming bleven H. en D. rustig wachten in het café Concordia van V.S. In de Cash zelf werd de operatie geleid door A., die het geld wegnam en ook het schot loste. Tevens trok hij de telefoondraad stuk. In Harelbeke waren ze dan overgestapt in de klaarstaande wagen van V.P. (…) Tevens is men gelukkig dat in Kortrijk geen weerstand werd geboden door de bedienden in de Cash, want met deze zware jongens en het beruchte wapenarsenaal konden wel eens slachtoffers gevallen zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 November 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube