Topic: Hypnose

In het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel werden getuigen op vrijwillige basis onder hypnose gebracht. Op basis van deze hypnosesessies werden een aantal robotfoto's opgemaakt van de mogelijke daders. Deze hypnoses werden uitgevoerd door Vincent Martin die later zelf veroordeeld werd.

Meer info over Vincent Martin

Vincent Martin is een Belgisch gerechtspsychiater uit Sint-Niklaas en is onder meer bekend door controversiële technieken met behulp van hypnose en alcohol die hij gebruikte in het kader van gerechtelijke onderzoeken.

In 2003 kwam hij in het nieuws omdat hij een man onder hypnose bracht die daarna zonder verdoving kon worden geopereerd. In september 1999 schakelde het gerecht van Brugge de psychiater in om een robotfoto te maken van een verkrachter. Op een van de slachtoffers van die verkrachter voerde Martin een zogeheten geleide dagdroom uit om zo gelaatstrekken van de verkrachter vast te leggen.

Het bekendst werd Vincent Martin wellicht om zijn bijdrage in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Hij bracht getuigen die dat zelf wilden onder hypnose om hen zo het verhaal te laten doen van de overval die ze zagen gebeuren. Martin was ook betrokken bij het onderzoek met de leugendetector waaraan enkele verdachten in het dossier Bende van Nijvel werden onderworpen.

Veroordeling

In oktober 2005 werd hij door de rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot vier jaar cel met uitstel wegens verkrachting en aanranding van de eerbaarheid van zes patiënten. Martin heeft zijn onschuld altijd staande gehouden en ging in beroep tegen de uitspraak in eerste aanleg. Hij werd hiervoor verdedigd door advocaat Jef Vermassen. In 2006 werd zijn straf verzwaard tot 8 maanden effectief.

De vrouwen dienden in 2003 klacht in. De meesten zochten in de loop der jaren hulp bij Martin nadat ze het slachtoffer van verkrachting waren geweest.

Volgens rechter Freddy Troch kon de rechtbank hem geen beroepsverbod opleggen. Alleen de Orde van geneesheren heeft deze bevoegdheid. De Orde van geneesheren heeft hem met ingang van 5 december 2005 voor één jaar geschorst. Nadat Martin in België in opspraak was geraakt, heeft hij zich in Nederland gevestigd.

Bron: Wikipedia

Zie ook het nieuws » Vincent Martin: de pijnlijke val van een BV-psychiater

2

Re: Hypnose

Op de website staat een artikel over het gebruik van hypnose in het onderzoek naar de Bende van Nijvel » Onderzoek

Op het internet kan je heel veel artikels vinden over de zin en onzin van het gebruik van hypnose in een gerechtelijk onderzoek. De meeste artikels lijken te wijzen op het feit dat het onzin is en sommige beweren zelfs dat het gevaarlijk is (niet voor de persoon die onder hypnose wordt gebracht maar voor de foute resultaten achteraf).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Hypnose

Deze week werd bekendgemaakt dat Staatssecretaris Elke Sleurs (Gelijke Kansen, N-VA) rekent op hypnose om slachtoffers van seksueel misbruik te helpen getuigen. Gerechtspsychologen noemen die methode onbetrouwbaar. "Buitengewoon riskant, zelfs."

Lees hier het hele artikel » Nieuws

4

Re: Hypnose

Vincent Martin, psychiater in de gevangenis van Merksplas, over ondervraging onder hypnose en het onderzoek naar de Bende van Nijvel:

"Ik ben in de zomer van '96 gevraagd door rijkswachtcommandant De Winne om mee te werken in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. En ook al zit er vijftien jaar tussen de feiten en het onderzoek, de resultaten zijn soms verbluffend. In een onderzoek kunnen minuscule details van doorslaggevende betekenis zijn. Als mensen zich door forensische hypnotische interviews een sticker op een auto kunnen herinneren, kan dat potentieel iets opleveren. Elk detail heeft zo zijn belang. Enfin, we hebben nu zo'n 75 interviews achter de rug en de resultaten zijn zo spectaculair dat we verder doen." (...)

"Ik stel vast dat wij soms meer informatie uit een verhoor halen dan sommige politiediensten. De interviewtechnieken in dit land kunnen erg verbeterd worden. Ik lees soms in dossiers hoe onderzoekers de getuigenis gecontamineerd hebben. Door een slecht verhoor wordt de informatie al bezoedeld. Ik heb PV's gelezen waar de rechercheurs er met hun klak naar gooiden. Voor mij gaat het er niet om bekentenissen te krijgen, maar om het vinden van de waarheid."

Bron: De Tijd | 22 december 2000

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Hypnose

Ik kan me daar alleen maar volmondig bij aansluiten.

6

Re: Hypnose

(...) Na verloop van tijd gaan speurders, naarmate reguliere manieren van opsporen uitgeput raken, zich steeds meer wenden tot uitzinnige opsporingsmethodes. Daarmee bedoelen we manieren van opsporen die op onbewezen en vaak dubieuze uitgangspunten zijn gebaseerd. Zo is het uitzinnig om getuigen jaren na de feiten onder hypnose te brengen om robotfoto’s te maken, zoals eind jaren 90 gebeurde in het Bende-onderzoek (DS 28 oktober). Dat soort acties doet deskundigen meewarig met het hoofd schudden. Niet alleen heeft het geen zin om jaren na datum nog een robotfoto te maken, het is zelfs schadelijk om in het strafrecht gebruik te maken van hypnose om het geheugen op te frissen.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Hypnose

Is al veel over geschreven, ook over verhoor onder hypnose. Hierbij een uitspraak hogerraad over hypnose bij de Noorderbuur. Voor de liefhebber » deeplink.rechtspraak.nl

Re: Hypnose

Kijk, dan zaten ze die kerel te hypnotiseren. Met camera's en al. "Je stapt in een lift en je gaat naar beneden." Ja zeg? En na een tijdje werd die vent terug zichzelf met een grote foto van een Reus in zijn handen. Met een legerbril en een snor.

Re: Hypnose

Ter info: Sedert 10 november 2018 worden er geen getuigen meer onder hypnose verhoord.

Bron » Nieuws

10

Re: Hypnose

De man die slachtoffers onder hypnose moest brengen waardoor bepaalde robotfoto's ontstaan zijn bleek zelf een crimineel. De man is trouwens geen onbekende voor tv-kijkend Vlaanderen. Zo draafde hij in het verleden regelmatig op in het televisieprogramma ‘Hoe? Zo!’ op TV1. Het programma met Bart Peeters werd opgenomen in Technopolis en liep tussen 2002 en 2005. De psychiater stond bekend om zijn behandelingen met hypnose en werd daarmee ook bekend omdat hij als expert meewerkte aan het onderzoek rond de Bende van Nijvel. Zo werden sommige getuigen destijds onder hypnose ondervraagd om robotfoto’s te kunnen maken van de daders. (En uitgerekend die man moesten de slachtoffers vertrouwen, jawadde.)

Voor verkrachting veroordeelde Vlaamse psychiater, bekend van televisie, blijkt jaren later gewoon in Frankrijk te werken. (Kan de link op HLN hier niet plaatsen.)