CleverTrevor wrote:Het lange artikel in HLN (in de pluszone voor abonnees) meldt dat hij mogelijk zou zijn doodgeschoten bij een juweliersoverval in Soedan, maar dit is niet bevestigd. Er is feitelijk geen spoor van Pilarski. De vader is zeker overleden.
Ben wrote:Heb je toevallig dat artikel?
Zie hieronder het hele artikel van Het Laatste Nieuws van vandaag:
31 jaar later gaan ze wapens uit vijver halen. Speurders plannen dregwerken na tip
Speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel starten binnenkort dregwerken in vijvers in Adinkerke. Volgens een tipgever werden daar kort na de laatste raid op het Delhaize-warenhuis in Aalst, 31 jaar geleden, wapens gedumpt.
De Bende van Nijvel maakte tussen 1982 en 1985 liefst 28 doden tijdens 17 overvallen. In november 1985 pleegde ze in Aalst haar laatste bloederige wapenfeit. Daar vielen 8 doden en werd amper 24.000 euro buitgemaakt. In de dagen erna reed ene Patrick Pilarski, toen 25, naar het huis van zijn vader in Adinkerke. Zoon Patrick verbleef in Brussel en was bij het gerecht bekend voor gewapende overvallen, drugstrafieken en zwendel in gestolen cheques. Volgens een informant reed hij in de buurt van Veurne door een versperring van de rijkswacht toen hij die avond naar zijn ouders stoof. Hij kon ontkomen. De politie zette de achtervolging in, reed naar zijn ouders, maar trof hem daar niet aan. Pilarski had zich verstopt. Ook de wapens die hij bij zich had - een riotgun, jachtgeweer en Winchester-karabijn - werden niet gevonden.
Gestorven tijdens overval
Patrick Pilarski deed jaren later het hele verhaal aan een man die hij had ontmoet in de gevangenis. De twee bevonden zich 15 jaar geleden in Spanje, waar ze aan de kost kwamen als drugskoeriers. Volgens Pilarski had zijn vader de wapens gedumpt in een voormalige zandwinningsput achter zijn huis aan de Moeresteenweg. Dat is nu een klein natuurgebied met twee vijvers. Pilarski liet volgens de informant uitschijnen dat hij de daders van de Bende van Nijvel goed had gekend, en dat hij nu en dan hand- en spandiensten deed voor hen. Waaronder het wegmoffelen van wapens en mogelijk ook auto’s. Of Pilarski ook zelf deelgenomen zou hebben aan de overvallen van de Bende, is niet duidelijk. Zijn profiel stemt overeen met dat van de zogenaamde ‘reus’ van de Bende, maar concreter is de info niet. Pilarski verdween ruim tien jaar geleden uit Spanje. Sindsdien heeft niemand nog iets van hem gehoord. Volgens informanten kwam hij mogelijk om het leven tijdens een overval op een juwelier in de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar dit kan door niemand worden bevestigd. Officieel is er geen spoor meer van Pilarski. Ook zijn vader is intussen overleden.
Volgens bronnen belandde de informatie over de wapens van Pilarski elf jaar geleden al bij het gerecht, maar werd ze nooit grondig onderzocht. Wat er ook van zij, het is maar de vraag of de zoektocht in de vijvers nog iets kan opleveren. Als ze er al liggen en gevonden worden, dan zal nog moeten blijken of ze nog bruikbaar zijn voor het onderzoek. En mocht dat blijken, dan weet het gerecht daarom nog niet wie die wapens heeft gehanteerd. Pilarski zal het hen niet meer kunnen vertellen.
Beruchte prostituee
Pilarski, die in het milieu bekendstond voor zijn uitzonderlijke rijkunsten met snelle auto’s, had in de jaren 80 een relatie met de beruchte Franse prostituee en fantaste Maud Sarr, nu 70. Die was vooral actief in het Brusselse. Samen met Sarr overviel Pilarski een postkantoor in Kampenhout en een Texaco-filiaal in Keerbergen. De vrouw liep ook tegen de lamp toen ze 30 gestolen cheques probeerde te verzilveren. Ze werd naar eigen zeggen door Pilarski gedwongen om mee te werken aan de overvallen. “Als ik het niet deed, kreeg ik slaag”, vertelde ze in 1991 aan een Brusselse strafrechter. Met haar deel van de opbrengsten van de overvallen kocht ze dure merkkleding en lingerie.
Sarr zorgde begin jaren 90 ook voor opschudding in een interview met een tv-zender. Daarin vertelde ze dat ze had deelgenomen aan de veelbesproken ‘roze balletten’, waarin volgens haar zowat alle Belgische notabelen groepsseks hadden met prostituees én minderjarigen. Na de uitzending slikte ze haar verklaringen weer in. Enig bewijs van wat ze beweerd had, is nooit gevonden. Sarr werd sindsdien door de politie geklasseerd als een fantaste die enkel uit was op geld. De wegen van Sarr en Pilarski scheidden toen deze laatste naar Spanje vertrok, waar hij terechtkwam in de drugshandel. Daar leerde hij volgens bronnen een Marokkaanse vrouw kennen. Korte tijd later verdween hij spoorloos.
Procureur-generaal Christian De Valkeneer, die het Bendedossier opvolgt, bevestigt dat het gerecht zoekingen zal doen in Adinkerke. “De informatie is zeker het checken waard”, zegt hij. “We waren al een tijdje op de hoogte, maar we kunnen de dregwerken pas nu starten omdat we bijstand nodig hebben van de Civiele Bescherming en het leger. We moesten ook het nodige budget vrijmaken, want het is een kostelijke onderneming. Het is afwachten of het ook iets zal opleveren dat ons onderzoek kan vooruithelpen.”
Bron: Het Laatste Nieuws | José Masschelin | 28 juni 2017