Volgens een medeplichtige had garagist Willy D., ooit medeverdachte van de aanslag op Vernaillen, te maken met de aanslag op de Delhaize in Aalst. Wapenverzamelaar Tonio Mendez wordt doodgeschoten met een wapen van zijn vriend Bouhouche. Die wordt aangehouden en langdurig ondervraagd. Ook de betrokkenheid van Buslik wordt onderzocht. Intussen worden de oude misdaden bij de rijkswacht weer eens opgediept. Goffinon probeert zijn falen te argumenteren.
in de loop van de jaren lopen er bij de Bendespeurders geregeld tips binnen over mogelijke verdachten en zo is het dossier uitgegroeid tot een wie is wie van de criminaliteit in de jaren zeventig en tachtig, met duizenden verdachten.
Vijf jaar na Aalst komt een handlanger van garagist Willy D. - dé Willy D. van de aanslag op Herman Vernaillen - bij Delta aangeven dat Willy hem de dag voor Aalst gepolst heeft of hij iets wil bijverdienen. Stefaan V. is pas uit de gevangenis ontslagen, waar hij zat voor een autodiefstal met de garagist. 'Willy belde omdat hij een overval wilde plegen,' zegt Stefaan V. bij Delta. 'Hij had een chauffeur nodig om de politie te misleiden. een bliksemafleider.' Stefaan moest met een handlanger op 9 november 1985, de avond van Aalst, postvatten vlak bij de Delhaize. Daar moesten ze aan café De Corner aan rotonde De Haring in een klaarstaande auto wachten op een teken om in vliegende vaart door te rijden naar Ninove. Willy zou toeteren als het zover was. De motor moest draaien. Twee uur later zouden ze betaald worden in café De Zwaan in Zellik, elk honderdvijfentwintig euro.
Stefaan volgde de instructies op, biecht hij op. Na twintig minuten hoorden ze schieten en toen werd er geclaxonneerd. Willy zelf reed richting Aalst, terwijl zij de expresweg naar Ninove namen. In De Zwaan zei Willy dat de overval mislukt was. maar Stefaan had toch tweehonderdvijftig euro gekregen. Het deel van zijn maat had hij zelf gehouden. Hij was te voet naar huis gegaan. Volgens Willy gebeurde de overval in opdracht van Vanden Boeynants, omdat die geen vlees mocht leveren aan Delhaize.
De auto's hadden een paar maanden achter de stal van Willy's ouders gestaan. Vandaar werden ze naar de nieuwe garage van Willy gereden. Ze waren verroest en werden verbrand, doorgezaagd en begraven. Daarna had Stefaan Willy D. niet veel meer gezien.
Vroeger had hij wel voor hem geklust. Hij had ooit foto's moeten nemen van een minister die iemand ontmoette in een park in Asse. Stefaan V. noemt de minister bij Delta. Willy had volgens Stefaan trouwens een dik en interessant fotoalbum, Patrick Haemers stond er ook in.
Delta neemt de zeer gedetailleerde beschrijving van Stefaan V. ernstig en haalt het erf van de garagist Willy D. ondersteboven. Maar de informatie is vijf jaar oud. Er wordt niks gevonden en Willy D. heeft een alibi. Hij was die avond bij zijn vriendin, nam een bad en pas rond tien uur waren ze naar Aalst op café gegaan.
Er duiken geen elementen op die de verklaring van Stefaan V. staven en het spoor loopt dood. In oktober hoort Delta van een collega-Bendespeurders dat Willy D. de man is die Dekaise-verdachte Vandeuren op kerstavond 1988 naar een heler in Oostende heeft gestuurd. Die nacht is Vandeuren daar vermoord. Willy D. heeft vermoedelijk het omgebouwde moordwapen geleverd, zeggen de collega's.
Ook Van Binst heeft Willy D. genoemd als de garagist die de wagens van de Bende van Nijvel een beurt gaf. En dan zijn er natuurlijk nog het getuigenis over de Mazda die bij hem vertrok de avond van de ...
Bron: Het Complot van de Stilte | Hilde Geens (pagina 357)