1

Topic: Jean-Pierre van Grunderbeeck

Jean-Pierre van Grunderbeeck was een agent van het BIC. Hij verhandelde drugs voor Albert Farcy. Hij werd hiervoor veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

BIC-agent leverde 27 kilo heroïne af in Amsterdam

Jean-Pierre van Grunderbeeck, één van de beklaagde BIC-agenten in het geruchtmakende Belgische corruptie-proces "de zaak-François", heeft in de jaren '70 tenminste 27 kilo heroïne (waarde ruim 2.5 miljoen gulden) aan de Chinese triadebendes in Amsterdam geleverd.

De BIC-agent deed dat in opdracht van Bruno Farcy, de grootste drugshandelaar van België, die vanuit zijn Candy Club in Brussel voor de triades de heroïnelijn Bangkok-Brussel-Amsterdam controleerde.

"Drugspeurder" Van Grunderbeeck was destijds, zo bleek tijdens het proces, door Farcy onder druk gezet om heroïne langs de Belgische douane te smokkelen, iets wat de "undercover"-agent met veel verve deed. In ruil daarvoor speelde Farcy de BIC-agent af en toe bewijsmateriaal tegen kleine drugshandelaren toe, zodat Van Grunderbeeck toch "resultaten kon boeken".

Verdiende de BIC-agent aan deze samenwerking met de gevreesde heroïnekoning al grote sommen geld, ook Farcy werd er beter van. Zo keerde het Bureau d'Information Criminelle (BIC), dat rechtstreeks onder minister van Justitie viel, Farcy in 1977 maar liefst 465.000 francs (32.500 gulden) aan tipgeld uit. Geld van de Belgische belastingsbetalers, dat Farcy in zijn Candy Club bulderend van de lach in ontvangst nam.

Van Grunderbeeck, tevens verdacht van verzekeringszwendel ten bedrage van een kwart miljoen francs, had de Nederlandse politie nimmer over Farcy's handel met triades getipt. "Terwijl ge toch genoeg heroïne naar Amsterdam bracht om heel Nederland te vergiftigen," aldus mr. Cornelis, de openbaar aanklager in het proces tegen de verloederde BIC en NDB-agenten.

"Ik was bang," verklaart Van Grunderbeeck nu, "ik hoopte wel dat Farcy zou worden gepakt, maar ik durfde niet te waarschuwen, Farcy was gevaarlijk."

Pas in 1977 ontdekte de Amsterdamse narcoticabrigade dat het BIC betrokken was bij de heroïne-transacties met de Chinezen. Bij het bestuderen van foto's, die tijdens één van de die transacties waren gemaakt, identificeerden de Amsterdammers tot hun stomme verbazing Van Grunderbeeck. Het BIC - "een bende zonder regels en leiding", aldus de advocaten in het proces - ontsloeg de agent voor de vorm, maar nam hem later weer in dienst. (...)

Bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad | 1 Maart 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube