Bende van Nijvel wilde een staatsgreep plegen
Een ex-rijkswachter zegt in een vraaggesprek met de Brusselse krant La Dernière Heure dat de bloedige acties van de Bende van Nijvel verband hielden met een plan tot het plegen van een staatsgreep.
De Franstalige krant liet het persbureau Belga donderdagavond weten dat haar speciale verslaggever, Gilbert Dupont, de 42-jarige Martial Lekeu opspoorde en met hem sprak.
La Dernière Heure maakt daarbij gewag van “nieuwe sporen” in het onderzoek naar de daden van de Bende van Nijvel.
Volgens de krant wordt de man, die wordt geïdentificeerd als een voormalig lid van de interventie-eenheid Diane en de BOB, gezocht door het Belgische gerecht, op basis van een van 6 januari daterend bevel van onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde.
Troch is belast met het onderzoek naar de moordpartij van Aalst (acht doden) en de diefstal van zeven kogelvrije vesten in Temse, waarbij, een week voor de moordpartij bij het warenhuis Colruyt in Nijvel, één dode en één gewonde viel.
Precies in verband met Aalst en Temse wil de magistraat Lekeu verhoren, aldus nog steeds La Dernière Heure. Tengevolge van het opsporingsbevel verliet de ex-rijkswachter onmiddellijk België en zocht soelaas in Florida, want hij “heeft schrik”, zegt de krant.
Tegenover de verslaggever van La Dernière Heure had Lekeu het over “het bestaan van een plan tot staatsgreep, waarmee de aanslagen van de Bende van Nijvel verband hielden”.
De man voegde eraan toe dat een “mysterieuze organisatie” achter dit plan zat. Die organisatie, “geschoeid op de leest van de Nazi-politie gedurende de Tweede Wereldoorlog, werd binnen de Belgische rijkswacht opgericht”, aldus Lekeu in het aan Belga aangekondigde interview dat vandaag op de voorpagina van La Dernière Heure staat. (*)
Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Maart 1989
(*) Die organisatie was Groep G.
Zware jongen
Het verhaal van Martial Lekeu komt in een heel ander daglicht te staan, als men weet dat de Dendermondse onderzoeksrechter Troch hem van medeplichtigheid verdenkt bij de overval op de firma Wittock-Van Landeghem te Temse, en de daarmee gepaard gaande moord op de conciërge van het bedrijf. Op 6 januari 1989 stuurde de onderzoeksrechter dan ook een verzoek tot aanhouding van Lekeu uit. Op de koop toe wordt hij in een verslag van de Waverse BOB in één adem genoemd met andere extreem-rechtse kornuiten bij de rijkswacht. Zijn naam wordt rechtstreeks aan Bouhouche gekoppeld.
De BOB’ers die met de 42-jarige Martial Lekeu hebben samen gewerkt, bestempelen hem als een zware jongen, die van geen kleintje vervaard is. Op 16-jarige leeftijd werd zijn verzoek om bij het leger te gaan ingewilligd. Bij de paracommando’s ontpopte hij zich als een Jan zonder Vrees. Wegens wangedrag zou hij het elitekorps van de paracommando’s hebben moeten verlaten. Maar de Brusselse BOB kon hem wel gebruikten. Twee jaar heeft hij er gewerkt in de drugsectie.
Van Martial Lekeu is geweten dat hij heel goed bevriend is met iemand van de Staatsveiligheid, een zekere L. Met die man hing Lekeu ook vaak in de kroegen waar de toenmalige leden van het Nationaal Drugbureau en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration, DEA, over de vloer kwamen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Maart 1989
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube