De moord op restauranthouder te Ohain – ‘Gekke doders’ van Nijvel en Temse weer op pad?
De beroemde Leeuw van Waterloo kijkt, nu bijna 165 jaar, na de ultieme nederlaag van Napoleon Bonaparte, neer op een ander slagveld: dat van modern banditisme, dat op een huiveringwekkende wijze te keer gaat in Waals-Brabant. Amper 14 dagen na de afschuwelijke moord op rijkswachter Morue en het Brusselse paar Jacques Fourez en Lily Dewit aan het warenhuis Colruyt te Nijvel, werd een restauranthouder in koelen bloede neergeknald voor zijn deur te Ohain. Ook hij kreeg het nekschot en weer heeft het gerecht voorlopig niet het minste spoor van de daders.
De heer Van Camp, 59 jaar, had het restaurant een 10-tal jaar geleden overgenomen nadat hij zijn architectendiploma ‘aan de wilgen’ gehangen had. Het restaurant ‘Aux 3 canards’ is een witgeschilderde, gerestaureerde hoeve uit 1892 en had een goede naam bij de Brusselse en Waalse gastronomen. Het ligt aan een smalle onooglijke weg tussen vele andere heropgeknapte boerderijen.
Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werden de heer Van Camp, zijn vrouw en enkele diensters overvallen door twee mannen, wier gelaatstrekken verborgen gingen achter lelijke carnavalmaskers. De jonge diensters, jobstudenten, dachten dat zij in het middelpunt van een grap stonden, tot een van de doders in de koelkast van het restaurant schoot. Iedereen moest op de grond gaan liggen opdat de bandieten ongestoord konden rondsnuffelen. Toen de onbekenden het slagveld verlieten, lieten ze de heer Van Camp bloedend achter op de parkeerplaats voor het restaurant. De man was stervend. Luttele uren later overleed hij in het ziekenhuis.
Deze nieuwe wandaad lijkt op een roofmoord, alhoewel het slachtoffer zijn portefeuille nog op zak had en de dagontvangsten later door de speurders in het restaurant werden teruggevonden. De gangsters gingen er vandoor met de wagen van Van Camps dochter. De auto was gisteren maandag, nog niet teruggevonden. Evenmin als de moordenaars.
Mevrouw Van Camp, noch haar dochter, waren bereid enig commentaar te leveren. De namen van de diensters werden ook niet kenbaar gemaakt, omdat iedereen bang is voor de ‘gekke doders’.
Eerst schieten
Eerst schieten en dan pas handelen, dat lijkt de leuze te zijn van de nieuwe generatie misdadigers, die thans aan het werk is in Waals-Brabant. Want zo is het toch: te Nijvel, te Ohain maar ook te Temse vorige maand, waar hinderlijke getuigen of weerspannige personen meedogenloos worden neergeknald.
Vermoed wordt dat één en dezelfde bende tekende voor al deze wandaden. Een speurder van de Nijvelse gerechtelijke politie maandagvoormiddag: “Waarom Waals-Brabant – het arrondissement Nijvel – zo wordt belaagd door blind banditisme? We liggen hier geprangd tussen de gerechtelijke arrondissementen Brussel en Charleroi, die beide een ‘milieu’ hebben. Komt de onderwereld bij ons zijn sinistere zaakjes opknappen? Misschien wel. En blijkbaar kennen de daders de streek heel goed, want met het verbergen van gestolen of buitgemaakte voertuigen hebben ze geen enkele moeite. Maar toch vraag ik me af of dit wel het werk is van het ‘milieu’. Daar schiet men toch niet op alles wat beweegt. Daar tracht men de zaken min of meer vreedzaam af te haspelen. Overigens is het type kogel, dat in ‘Les 3 canards’ werd aangetroffen nogal ongewoon: een Franse Collier-Belot. Bovendien zouden de gangsters te Ohain onder elkaar een onbegrijpelijke taal gesproken hebben. Hier en daar wordt gezegd Slavisch of zelfs Arabisch.”
De mensen uit de streek krijgen schrik, dat voel je meteen aan. Zeer achterdochtig en argwanend. Deuren gaan nog maar op een kier open. Een oude buurvrouw van ‘Les 3 canards’: “Er gebeurde hier vroeger hoegenaamd niets. Nu zijn er verscheidene restaurants gekomen en dat lokt mensen met centen aan. Boeven weten dat ook …”.
De rijkste gemeente
Dat er geld is in Waals-Brabant en vooral in de fusiegemeente Lasne, waarbij Ohain hoort, dat is geen geheim. Uitgerekend Lasne is de gemeente die gemiddeld het hoogste belastbaar inkomen van heel het land aangeeft bij de fiscus.
Procureur des Konings, de heer Deprêtre, is op het ogenblik wel ’s lands meest geplaagde man. Na de drievoudige moord te Nijvel deed hij nog een pathetische oproep om meer manschappen te krijgen in de strijd tegen het banditisme. Het gerecht knarsetandt. Machteloos stellen leden van de gerechtelijke politie vast: “We beschikken over slechts 17 manschappen in een arrondissement dat zich uitstrekt van Charleroi tot de grenzen van Leuven en dat een bevolking heeft van 300.000 inwoners. Ze beschikken over slechts 3 snelle auto’s, die dan nog gestald zijn te Brussel. Bovendien moeten wij zelfs eerst toestemming vragen wanneer wij deze auto’s willen gebruiken. Zo pak je natuurlijk geen supersnelle gangsters aan …”
Bron: Het Laatste Nieuws | 4 oktober 1983