Ik lees hier al geruime tijd mee op het forum dat vaak rijk is van inhoud, expertise en uitwisselen van theorieën. Ik zie me zelf verre van een expert, mijn kennis van het dossier berust louter op raadplegen van deze website, TV reportages en enkele boeken die ik rond de bende heb gelezen.
Zonet dus ook het boek(je) van Jean-Pierre Adam gelezen. Ik noteer dat hier toch een groot aantal feiten en sterke indicatieve elementen (zoals de trajecten en de km standen van de betrokken wagens om er één te noemen) naar voor gebracht worden. Dit is toch een andere niveau dan de boeken van Guy Bouten die voor 80-90% louter speculatief zijn en een hoog selffulfilling prophecy gehalte hebben.
Dit boek schijnt ook een ander licht op bepaalde percepties die vaak als waarheden worden aangenomen, zijnde:
Kruimeldieven : de totale buit benaderde de 8 miljoen BEF, zijnde 200.000 €, 40 jaar geleden, doe dat maar X4 à X5 wat huidige koopkracht betreft
Alomtegenwoordigheid van een reus: die werd niet voor elk feit expliciet waargenomen door getuigen, dit is eerder een fifty-fifty als het al zoveel is
Waar Jean-Pierre Adam wel, net zoals een Bouten, hele korte bochten maakt is het ‘motief’. Dat is zeer zwak opgebouwd en niet op feiten gebaseerd is. Hij legt dit louter bij het spelen voor grof geld van poker. Dit zou dan de missing link zijn met de feiten die louter als moorden kunnen aanzien worden, zijnde afrekeningen voor pokerschulden.
Nochtans rijkt hij zelf in zijn boek een mogelijke andere piste aan die hij vergeet bij de poging om een motief te formuleren. Hij beschrijft Thierry Sliman in verschillende passages als een huurling/huurmoordenaar zonder scrupules. Het zou dus ook gekund hebben dat hij een uitvoerder was van een ander motief.
Ik vind wel dat de betrokkenheid van deze Franse bende bij verschillende bendefeiten heel plausibel is na het lezen van dit boek, maar ik blijf ervan overtuigd dat alle feiten niet door dezelfde daders gepleegd zijn en dat deze bende ook niet past in alle feiten of sleutelmomenten.
Daar is Jean-Pierre Adam iets te selectief (ook wat last van het selffulfilling prophecy syndroom) en had hij de vondst van de wapens te Ronquière in november 1986 bij op zijn tijdslijn moeten plaatsen. We weten dat deze wapens slechts korte tijd in het water lagen voor de vondst en van de tijdslijn van T.S. leren we dat hij toen al terug in de gevangenis zat.