1

Topic: Victor Van Honsté

Victor Van Honsté (1921-1992) was procureur-generaal bij het Hof van Beroep in Brussel. Hij was vrijmetselaar en hoogleraar aan de ULB. In 1989 werd hij in de adelstand opgenomen: "erfelijke adel en de persoonlijke titel ridder".

Gewapende overvallen

Voor het Hof van Beroep te Brussel hield Victor Van Honsté maandagnamiddag een toespraak over het onderwerp: "De manier van recht spreken binnen het rechtsgebied". Procureur-generaal Van Honsté stelde vast dat gewapende overvallen tot onze dagelijkse realiteit behoren. De bloedige hold-ups van verleden jaar in de arrondissementen Nijvel, Brussel en elders vertoonden een ongekende gruwelijkheid. Bovendien was België voor het eerst het terrein van stelselmatige terroristische campagnes. Het onderzoek naar de overvallen dat vanuit Nijvel werd gevoerd kan niet als bevredigend worden genoemd. Toch is het van betekenis dat soortgelijke misdaden sinds één jaar niet meer werden gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 September 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Victor Van Honsté

Had Generale Bank zijn offshorebank gewoon in Brussel?

Midden de jaren tachtig is er een zoeking in een kantoortje in de Shell-building naast het Centraal Station, hartje Brussel. Tot hun verbazing komen de speurders terecht in een soort mini-Zwitserland. Een oude man in stofjas zit er een immense collectie mappen en fichebakken te bewaken. Dit was, bleek, de sectie geheime en anonieme rekeningen van de Generale.

Een speurder in Humo: “Het ging niet over miljoenen, maar miljarden (frank). Honderden geheime rekeningen! We vielen van de ene verbazing in de andere. Opeens dook daar een rekening op die, volgens wat daar stond, eigendom was van – toen nog – prins Albert. Er was er ook één op naam van koning Boudewijn. De halve koninklijke familie had er een rekening.”

“Terwijl wij bezig waren die lijsten te bekijken, zijn er kennelijk enkele telefoontjes heen en weer gegaan. Binnen de kortste keren verscheen de Brusselse procureur-generaal (Victor) Van Honsté ten tonele. Hij beval ons onmiddellijk te stoppen en terug te keren naar ons bureau. En vooral: niks op papier te zetten.” Iets later kreeg Van Honsté een adellijke titel.

Eén van de weinige schriftelijke sporen van deze zaak is teruggevonden in de schriftjes van wijlen substituut Willy Acke, de Dendermondse magistraat die tot 1989 aan de zijde van onderzoeksrechter Freddy Troch de Bende van Nijvel op de hielen zat. Humo: “Via-via had Acke vernomen dat ook enkele big shots van warenhuisgroep Delhaize – voornaamste doelwit van de Bende – geheime rekeningen hadden bij de Generale.”

Misschien was er hier een spoor naar afpersing. Dat is een van de onderzoekspistes naar die Bende van Nijvel.

Uit Ackes notities is op te maken dat ‘alle speurders’ die dag door Van Honsté werden ‘verplicht’ een schriftelijke verklaring te ondertekenen waarin ze beloofden nooit met wie dan ook te praten over wat ze in de Shell- building hadden gezien.

Een speurder in Humo: “Klopt. Het was geen kwestie van willen, het was van moeten.” De enige die voordeel haalde uit de huiszoeking was oplichter Jean-Pierre Hesbeen. Hij kwam er op het Feluy-proces vanaf met een vrij lichte straf.

Acke stierf eind 1994, officieel door zelfdoding.

Bron: pnws.be | 7 Oktober 2021

Jammer, zeer jammer, dat we deze man niet meer voor de schandpaal mogen of kunnen zetten. Niet alleen voor bovenstaande trouwens. Voor mij gaat hij de geschiedenis in als de potlood magistraat.

3

Re: Victor Van Honsté

Da anciens hier die ook lazen op het Cobra forum zullen zich ongetwijfeld " de potloodmagistraat" herinneren. Diezelfde magistraat was dus het begin van het einde voor adj. commissaris Pierre V. Op een bepaald ogenblik werd Cobra verplicht een pv te tekenen waarvan de tekst aangebracht was in potlood. Met of zonder Cobra, deze magistraat scheen zeer machtig te zijn en onaantastbaar.

Wat in de aantekeningen van de dan gepensioneerde luitenant-kolonel Lhost en van kolonel Demessemakers staat, stemt volgens academicus Cyrille Fijnaut niet overeen met wat, in 86 en 88, werd geschreven in de officiële rapporten aan de toenmalige procureur-generaal en vrijmetselaar Victor Van Honsté in Brussel en aan toenmalig justitieminister Jean Gol (PRL).

Er is meer. Midden de jaren tachtig is er een huiszoeking in een kantoortje in de Shell-building naast het Centraal Station, hartje Brussel. Tot hun verbazing komen de speurders terecht in een soort mini-Zwitserland. Een oude man in stofjas zit er een immense collectie mappen en fichebakken te bewaken. Dit was, bleek, de sectie geheime en anonieme rekeningen van de Generale.

Een speurder in Humo: “Het ging niet over miljoenen, maar miljarden (frank). Honderden geheime rekeningen! We vielen van de ene verbazing in de andere. Opeens dook daar een rekening op die, volgens wat daar stond, eigendom was van - toen nog - prins Albert. Er was er ook één op naam van koning Boudewijn. De halve koninklijke familie had er een rekening.”

"Terwijl wij bezig waren die lijsten te bekijken, zijn er kennelijk enkele telefoontjes heen en weer gegaan. Binnen de kortste keren verscheen de Brusselse procureur-generaal (Victor) Van Honsté ten tonele. Hij beval ons onmiddellijk te stoppen en terug te keren naar ons bureau. En vooral: niks op papier te zetten." Iets later kreeg Van Honsté een adellijke titel.

Het is volgens een bron ook Van Honsté die het onderzoek van onderzoeksrechter Schlicker richting Staatsveiligheid afblokte: “Verwijzend naar de zaak-Latinus die onderzocht wordt door onderzoeksrechter Schlicker, zei Prelle de la Nieppe, plaatsvervangend procureur des Konings in Nijvel: “Hij (onderzoeksrechter Schlicker) begon zich te interesseren voor de Veiligheid van de Staat en bepaalde inspecteurs van de Veiligheid van de Staat te ondervragen tot op het punt waarop, hijzelf heeft het mij verteld; hij heeft het ook aan andere magistraten verteld, hij werd gedagvaard op het kantoor van procureur-generaal Van Honsté (...). (...) De heer Van Honsté maakte de heer Schlicker duidelijk dat, aangezien de Staatsveiligheid nog verder dreigde te worden verzwakt door deze ondervragingen, hij de borg van de democratie in dit land, de Staatsveiligheid, in gevaar dreigde te brengen. De heer Schlicker begreep de boodschap. Hij stopte met zijn ondervragingen. Het politiek-criminele netwerk werd gestopt.”

Interessant is ook dat Van Honsté in de watten werd gelegd door de Amerikanen (zie onder). We komen later nog terug op deze relatie. Het kan zeker een en ander verklaren.

Bron » p-magazine.com

Zoals steeds zal het nodig zijn het artikel te lezen in P-magazine aangezien ik de bijhorende foto hier niet kan plaatsen.

» nl.wikipedia.org