Topic: Afpersing Côte d'Or
In oktober 1985 wordt een man veroordeeld vanwege een afpersing van het chocoladebedrijf Côte d'Or en Coca Cola.
Vier jaar voor afperser te Brussel
De Correctionele Rechtbank te Brussel heeft woensdag de 32-jarige Joegoslaaf Mario Perusko uit La Louvière veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan afpersing en aan het bezit van LSD.
In juni 1985 liet Perusko zich door een Japans voorbeeld inspireren om de firma’s Coca-Cola en Côte d’Or te bedreigen. Hij zou hun producten vergiftigen indien ze hem niet snel in totaal 56 miljoen [frank] gaven. Om zijn dreiging kracht bij te zetten stuurde hij de twee firma’s bovendien een zogezegd vergiftigd monster. Er bevond zich inderdaad LSD in de chocolade die hij naar Côte d’Or stuurde, maar niet in de Cola.
Ter zitting verklaarde de man dat hij nooit de bedoeling had echt tot vergiftiging over te gaan, want, zo zei hij, ik heb zelf ook kinderen. Hij handelde volgens zijn advocaten uitsluitend uit financiële nood omdat hij werkloos was geworden, 15.000 fr. schulden had en zijn kinderen moest voeden.
Maar voorzitster Mw. Voorspoels tilde zwaar aan het bedreigen van mensen en het minachten van andermans gezondheid en leven. Zij veroordeelde de Joegoslaaf dan ook tot vier jaar effectieve gevangenisstraf.
Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Oktober 1985
Mario Perusko werd in november 1981 ook al eens gearresteerd wegens de overval op een restaurant:
Gevaarlijke barman aangehouden te Brussel
De 28-jarige Joegoslaaf Mario Perusko uit Triviere, die op 23 augustus de uitbaters van een restaurant aan de Broustinlaan te Ganshoren overviel en daarbij de slachtoffers vastbond en slagen toebracht, kon door de rijkswacht worden aangehouden. Perusko, die aan de Jourdanstraat te Sint-Gillis een bar uitbaat, verklaarde te hebben gehandeld uit persoonlijke wraak. Een medeplichtige van Perusko is thans voortvluchtig.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 November 1981
In 1988, na de arrestatie van Bouhouche, komt de afpersing van Côte d’Or opnieuw in het nieuws:
(…) Nu is de recherche ook het dossier opnieuw aan het bekijken waarbij enkele jaren geleden een onbekende de grote Belgische chocoladeproducent Côte d’Or voor een bedrag van 30 miljoen wilde afpersen. Klinkklare bewijzen zijn er daarvan nog niet, vertelde een onderzoeker, mar na het terugvinden van de tunnel nabij de Zenne en nu vrijdag van een Brussel bedrijf waar Bouhouche aan de haal ging met een belangrijke som, wordt het vermoeden sterker dat Bouhouche ook de hand had achter de chantage bij Côte d’Or.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Februari 1988