Topic: Videobende
Samenvatting:
Bende opgerold in juli 1985
Actief in het Waasland en in Nederland
Gebruikten veel geweld tijdens hun inbraken en overvallen, "schoten op alles wat bewoog"
Buit was voornamelijk videospelers.
Bendeleden waren tussen 21 en 30 jaar oud.
Videodieven schoten op alles wat bewoog
De voorbije dagen zetten alle politiediensten van het Waasland een gecoördineerde actie op touw om een bende videodieven te kunnen klissen, en zij hadden onverhoopt succes.
Momenteel zijn reeds zes daders aangehouden, allemaal Waaslanders tussen de 21 en de 30 jaar. De aanhoudingen gebeurden in Kruibeke, Beveren, Moerbeke en Zwijndrecht.
De juiste omvang van deze zaak is volgens de gerechtelijke instanties nog moeilijk in te schatten, maar het staat in ieder geval vast dat heel wat gegapt werd. Men spreekt zelfs van tientallen, ja zelfs enkele honderden videodiefstallen.
Merkwaardig is ook dat de bende uitsluitend op bestelling werkte. Video-apparatuur zou momenteel bijzonder in trek zijn op de zwarte markt en dus gretig aftrek vinden bij helers.
Hoeveel inbraken en mogelijke overvallen de bendeleden op hun actief hebben, is ook nog niet geweten. Wel weet men dat de bende actief was in Vlaanderen en ook in Nederland. Zo werden vijf criminele feiten gepleegd in Axel en Terneuzen. Ook in Temse en in Kieldrecht waren de dieven actief.
Zij aarzelden niet bij hun inbraken of overvallen te schieten op alles wat bewoog. De boeven gebruikten daarvoor zowel gestolen machinegeweren als pistolen. Op verschillende plaatsen in het Waasland dreggen de politiediensten dan ook naar weggegooide, gegapte wapens.
De bendeleden verplaatsten zich met vooral Duitse in Antwerpen en omgeving gestolen wagens om snel weg te komen na de gepleegde feiten. Sommige wagens verdwenen nadien gewoonweg in bepaalde plassen in het Waasland.
Centrale contactpunten van de bende waren een fitnessenter en een dancing in Vrasene. In gerechtelijke kringen spreekt men over een mastodontzaak met vertakkingen in de crimi-wereld.
Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juli 1985
Aanhouding Waaslandse bodybuilders bekrachtigd
Vrijdagmorgen heeft de correctionele rechtbank te Dendermonde het aanhoudingsmandaat bevestigd van de zes Waaslanders, beschuldigd van video-, auto- en wapendiefstallen. Zij hebben de feiten inmiddels toegegeven.
Een van de daders, de 24-jarige zeeman L.N., werd door de rijkswacht van Sint-Niklaas betrapt toen hij probeerde een gestolen video aan de man te brengen. Daarop volgde een huiszoeking en toen werden liefst 18 gestolen video’s in de woning aangetroffen.
Een telex van de Nederlandse politiediensten leidde tot een oplossing: vijftien van de achttien video’s werden gestolen in Axel en Terneuzen.
Enkele dagen later werden P.J. (27) uit Moerbeke, J.V. (24), een oud-para uit Vrasene en de gebroeders W. (25) en A.H. (22) respectievelijk uit Zwijndrecht en Vrasene voorgeleid. In de woning van A.H. (22) te Vrasene werd bovendien een voorraad wapens en munitie aangetroffen. De man was wel actief lid van de plaatselijke schuttersclub, doch zelfs dat kon de enorme voorraad munitie niet verklaren. Bij huiszoekingen werden ook kappen en truien gevonden die gebruikt werden bij overvallen.
De betichten gingen voorgoed door de mand toen bleek dat op een van de schoenen die een verdachte droeg een etiket kleefde van een serienummer schoenen dat eerder bij bv Colyn te Axel ontvreemd werd. De dief kon toen maar moeilijk anders dan de feiten toegeven, alle anderen deden later hetzelfde.
De schietende bende heeft inmiddels vijf diefstallen in Nederland toegegeven. De eerste werd op 14 mei gepleegd te Terneuzen bij de firma Micro Elektra. Op 17 mei werd ingebroken bij Van Cadzand te Axel. Op 29 mei kwam de firma Colyn aan de beurt en blijkbaar viel zulks in de smaak want op 10 juli waren de rovers er weer. Ondertussen werd op 12 juni nogmaals ingebroken bij Micro Elektra te Terneuzen. Bij elk van de inbraken en/of overvallen aarzelden de bendeleden niet om te schieten. Telkens werden punt 22 of jachtpatronen teruggevonden.
Ofwel vuurde de bende in het wilde weg, ofwel werd de alarminstallatie van de elektrozaak aan diggelen geschoten. Ook de werkwijze was telkens dezelfde. De deur van de winkel werd met een koevoet gekraakt en later werd de etalage ingereden. Bij elke inbraak waren de gangsters vrijwel zeker van de buit. Het aantal gestolen videotoestellen schommelde van zeven tot liefst twintig per beurt.
Maar niet alleen in Nederland, ook in Vlaanderen was de bende actief. Op 24 maart van dit jaar plunderden zij de winkel van Alf. De Cock in de Dorpstraat 90 te Kieldrecht. Amper een maand later, op 22 april, werd in Temse de winkel van Gerard D’Hooghe leeggeroofd.
Een van de betichten, A.H., nam aan laatstgenoemde inbraak niet deel. Hij liet zich vervangen door P.S. (21) uit Temse.
Vorige maandag werden A. en W., H., J.V., P.J. en P.S. door onderzoeksrechter Troch van Dendermonde aangehouden.
Vrijdagmorgen heeft de raadkamer te Dendermonde het aanhoudingsmandaat bekrachtigd.
Inmiddels raakte ook bekend dat, in het kader van een Benelux-overeenkomst, Nederland de strafvordering overdraagt aan België. De bendeleden zullen dus hier voor de rechtbank moeten verschijnen.
De bende heeft alvast alles in het werd gesteld om zoveel mogelijk sporen te laten verdwijnen. Auto’s die bij de overvallen werden gebruikt, waren op bijna onvindbare plaatsen achtergelaten.
Vrijdagmorgen werden op twaalf plaatsen in Vlaanderen bijkomende huiszoekingen verricht. De juiste draagwijdte van deze zaak is volgens gerechtelijke instanties momenteel nog moeilijk in te schatten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Juli 1985
In oktober 1985, enkele dagen na de dubbele overval in Eigenbrakel en Overijse, was het parket van Dendermonde op zoek naar bindingen tussen deze bende en de Bende van Nijvel:
(...) Het parket van Dendermonde onderzoekt momenteel ook in hoeverre de Bende van Nijvel bindingen heeft met een dievenbende die midden juli in het Waasland opgerold werd. Toen werden een vijftal Waaslanders opgepakt op beschuldig van het stelen en helen van een groot aantal video's, voornamelijk in Nederland.
Merkwaardig is wel dat ook deze bende de auto's, die ze bij de rooftochten gebruikten, nadien achterliet op vrijwel onvindbare plaatsen. Meer nog, soms lieten de videodieven de wagens die zij voor hun rooftochten gebruikten, gedemonteerd verdwijnen. Zo werd midden juli een wagen opgevist uit de dokken te Kallo. De videodieven gebruikten wel andere wapens dan de Bende van Nijvel. De warenhuisovervallers bedienden zich van riot guns, de videodieven gebruiken punt 22-wapens en jachtgeweren.
Het onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de kogelvrije vesten die de videodieven gebruikten en die bij een huiszoeking werden teruggevonden, zeker niet dezelfde waren als deze die voor twee jaar te Temse werden gestolen. In Temse ging het om prototypes van een nieuw soort kogelvrije vest, in het Waasland werden meer traditionele jassen aangetroffen.
Merkwaardig is ook dat het kopstuk van de videobende, de man die de auto's gapte en ze naderhand ook liet verdwijnen, nog steeds onvindbaar is. De rest van de bende zit in de nor.
Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Oktober 1985