Topic: Hamme: 6 December 1985
Samenvatting
Wat: Overval op het postkantoor in de Slangstraat in Hamme
Buit: 7 miljoen frank
Daders: 3, waarvan 2 in het postkantoor
Vermomming: Eén met een zwarte bivakmuts en de andere met een pruik en een bruin geschminkt aangezicht
Auto: Audi 80
Postoverval te Hamme brengt 7 miljoen op
Robert Van Bristol uit Hamme Sint-Anna beleefde gisteren de schrik van zijn leven. In het postkantoor in de Slangstraat stond hij oog in oog met twee gewapende en gemaskerde kerels die alle aanwezige mensen de doodsangst op het lijf joegen en er daarna, zoals hij later vernam, vandoor ging met een buit van maar liefst zeven miljoen.
Het was 9u45 toen aan het postkantoor een bruine Audi 80 stopte. Op dat moment was er slechts één klant, Robert Van Bristol (60) uit de Sint-Anna-straat. Aan het loket zaten de postbedienden Willy De Clerck en Marita Van Driessche. In de publieksaal iepen nog enkele personeelsleden rond: de postontvanger Casimier De Clerck, de postboden Cums en Saerens en de bedienden André Kockelkoren en Jozef Moerenhout.
Ook waren er twee PTT-diensten van Gent aan het werk. Zij waren die morgen begonnen met enkele voorbereidende werken voor het aanbrengen van kogelvrij glas aan de loketten …
Iedereen was uiterst verrast toen plots twee mannen, één met een zwarte bivakmuts en de andere met een pruik en een bruin geschminkt aangezicht, het kantoor binnenvielen.
Terwijl ze Georges Cums bij de kraag vatten, en dreigden met een geweer, gaven ze schreeuwend het bevel op de grond te gaan liggen. Robert Van Britsom die niet goed besefte wat er eigenlijk gebeurde, werd plots weggeduwd door een van beide die hem nogmaals beval te gaan liggen. Toen hij niet onmiddellijk reageerde, kreeg hij het geweer op het voorhoofd geduwd. “Welke gedachten er dan door je heen gaan, is niet te beschrijven”, zo vertelde Van Britsom. “Het zweet brak mij uit. Ik dacht dat het de Bende van Nijvel was en dat ze mij zouden neerschieten. Gezichten heb ik niet herkend, want ik was in paniek.”
Expresweg
Alles gebeurde van dan af heel vlug. Een van beide overvallers wipte lenig over het loket heen en eiste geld in een mengelmoes van Duits, Engels en een beetje Nederlands. De andere bleef in de zaal, het geweer in de hand. Een van de bedienden, de h. Kockelkoren, werd verplicht de brandkast te openen. Toen de mantel van de kast ontgrendeld was, wezen de overvallers een kistje aan dat eveneens geopend moest worden.
Met de buit van zeven miljoen in handen sneden ze nog de telefoonverbindingen door en vluchtten dan naar buiten waar de bruine auto, met een derde handlanger achter het stuur, te wachten stond.
Ondertussen had Jozef Moerenhout een politiewagen zien voorbijrijden. Hij trachtte nog de aandacht op zich te vestigen, maar zijn poging was tevergeefs. De veiligheidsdiensten sloegen de straat Achter ’t Hof in, gevolgd door de overvallers.
“Toen de boeven verdwenen waren, heb ik nog een tijdje op de grond gelegen. Ik durfde niet opstaan, uit angst dat ze zouden terugkeren”, zo besloot Robert Van Britsom, erg onder de indruk.
Het leek er dus op dat de daders konden ontsnappen. Rijkswacht en politie vonden echter nog een spoor. Aan een schooltje in Elversele werd de Audi 80 teruggevonden en volgens getuigen waren de mannen overgestapt in een witte Mercedes. Amper één uur na de overval werd op de expresweg te Eeklo een duo, twee Duitsers in een witte Mercedes, aangehouden. Zij werden naar het postkantoor te Hamme gevoerd, waar ze met de getuigen geconfronteerd werden.
Waar aanvankelijk leek dat de postoverval te Hamme naar een snelle ontknoping toeging, bleek dit donderdagnamiddag niet meer het geval. De twijfel groeide met het uur dat de twee arrestanten inderdaad bij de hold-up zouden betrokken zijn. Een woordvoerder van het parket te Dendermonde had het donderdagavond over “geen enkele zekerheid”.
Bron: Gazet van Antwerpen | 6 December 1985
“Schöne Bilder” van Duitse directeurs te Hamme
De twee Duitsers, die donderdag door de rijkswacht werden voorgeleid, verdacht van de postoverval die eerder die morgen te Hamme werd gepleegd, hebben met de hele zaak niets te maken. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om de directeurs van een Duitse textielreus die in België op bedrijfsbezoek waren.
“Maken jullie mooie foto’s!” Zo riepen de beide “verdachten” donderdagvoormiddag vriendelijk tot de vele kijkers, samengetroept in de buurt van het Hamse postkantoor aan de Slangstraat.
Het tweetal werd eerder die morgen te Eeklo aangehouden. De heren, die zich verplaatsten in een blauwe Mercedes, werden eerder al opgehouden bij een speractie van de rijkswacht. Zij mochten in eerste instantie hun weg vervolgen, doch werden even later een tweede keer opgepakt en meteen doorgevoerd naar Hamme.
De overvallers waren gevat - zo dacht men - en een reconstructie van het gebeuren zou weinig later volgen. Alhoewel het ganse gebeuren heel wat ophef maakte, stond de schuld of de betrokkenheid van de twee vermeende daders helemaal niet vast.
Pas donderdagavond zou de ware toedracht van de feiten duidelijk worden. De twee “verdachte” Duitsers bleken de heren Lassak en Hasenkamp te zijn, respectievelijk aankoop- en verkoopdirecteur van de Duitse textielgigant Hucke Gruppe. De twee directeurs waren naar België gekomen voor een kwaliteitscontrole van goederen in toeleveringsbedrijven als Uco Gent, Mercatex (Sint-Niklaas) en UTO-VEW (Oudenaarde).
De Hucke Gruppe is het derde grootste confectiebedrijf in Duitsland. He maakte vorig jaar een omzet van liefst 83,1 miljoen DM (8,5 miljard Belgische Frank). Hucke stelt 2.500 personeelsleden te werk. Lassak en Hasenkamp hebben van bij hun voorleiding hun onschuld staande gehouden, al konden zij niet onmiddellijk een alibi geven.
Vanuit gerechtelijke kringen zou wel getracht zijn contact op te nemen met enkele bedrijven waar de Duisters zouden geweest zijn of verwacht werden, doch steevast kreeg men een onwetende telefoniste of een ondergeschikte aan de lijn.
Gevolg daarvan was dat de heren Lassak en Hasenkamp, die in Duitsland gekend zijn als zeer ernstige en plichtbewuste mensen, tot donderdagavond ondervraagd en voorgeleid bleven. De directie van het Duitse textielbedrijf is alvast niet zinnens om het daarbij te laten. De Hucke Gruppe overweegt om klacht neer te leggen tegen de Belgische staat.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 December 1985