Topic: Bende Van Binst
Samenvatting
De bende Van Binst was actief in het najaar van 1983. Ze pleegden voornamelijk overvallen op postkantoren. Met het geld van de overvallen kochten ze drugs aan. Francis Van Binst werd op 3 december 1983 gearresteerd. De bende verscheen in oktober 1984 voor de correctionele rechtbank van Brussel.
Overvallen:
19 Oktober 1983: overval op het postkantoor van Wezembeek-Oppem
31 Oktober 1983: overval op het postkantoor van Meise (193.000 fr.)
4 November 1983: overval op het postkantoor van Zemst-Elewijt (542.000 fr.)
9 November 1983: overval op het postkantoor van Breendonk (345.000 fr.)
30 November 1983: overval op het postkantoor van Herent (217.000 fr.)
2 December 1983: overval op het postkantoor van Merchtem (501.000 fr.)
Overval op een taxichauffeur
Leden:
Twee broers aangehouden in Brusselse
In het Brusselse zijn de afgelopen dagen twee broers, verdacht van overvallen, aangehouden. Tijdens een huiszoeking vond men ondermeer enkele carnavalsmaskers, wat de argwaan van de politie nog deed toenemen.
De arrestatie heeft niet het minste verband met de zogeheten “Bende van Nijvel”, maar het gearresteerde broederpaar zou wel kunnen worden geconfronteerd met getuigen van onopgehelderde overvallen.
Zo werd op 31 oktober een hold-up gepleegd in het postkantoor van Meise. Achter carnavalsmaskers onherkenbare gangsters gingen daar aan de haal met circa 120.000 frank. Ze verplaatsten zich met een rode auto. Ook is de postoverval te Elewijt nog niet opgehelderd. Daar drongen op 4 november drie gewapende en gemaskerde kerels de post binnen en bemachtigden circa 500.000 frank. Toen wachtte buiten een vierde dader aan het stuur van een wagen. In beide gevallen waren er getuigen.
Voorts werd gisteren op het parket te Brussel het bericht bevestigd dat de BOB van Halle een ganse reeks hold-ups in Vlaams-Brabant en ook een in Luttre heeft opgelost. Daarbij is ondermeer een in het milieu bekend persoon aangehouden. Het zou nu al gaan om 18 gewapende overvallen. Ook in dit geval is er geen verband met de enquête die door de Nijvelse onderzoeksrechter Wezel wordt geleid.
Volgens maandag verschijnen de “Vier van Bergen” (*) voor de raadkamer en ook de persoon die in de loop van de week door de gerechtelijke politie in Brussel werd aangehouden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1983
(*) De Filière Boraine » Forum
Brusselse politie pakte overvallers-met-carnavalsmaskers
Terwijl de BOB van Halle al een dertigtal gewapende overvallen heeft opgelost en een vijfde verdachte heeft voorgeleid, deed ook de gerechtelijke brigade van de Brusselse stadspolitie thans een flinke vangst. Er werden vier overvallers aangehouden die betrokken zijn bij een ganse reeks hold-ups in postkantoren van de Brussels agglomeratie. Een vijfde dader is geïdentificeerd, doch voortvluchtig.
Tot dusver worden de vier gearresteerden verantwoordelijk geacht voor vijf overvallen. Sommige daarvan gebeurden op de manier van de zogeheten Bende van Nijvel, d.w.z. met carnavalsmaskers.
Zo werd onder meer op 31 oktober een holp-up gepleegd in het postkantoor van Meise. Door carnavalsmaskers onherkenbaar gemaakte gangsters roofden circa 120.000 frank. Ook de overval op de post van Elewijt is het werk van de door de Brusselse politie aangehouden kerels. Daar verdwenen ze met 500.000 frank en droegen toen ook die carnavalsmaskers.
De gerechtelijke brigade van de Brusselse stadspolitie begon op 9 november met haar onderzoek, dat intussen al een mooi resultaat heeft opgeleverd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 8 December 1983
Overvallers ontmaskerd na dood drugverslaafde
In het proces van negen beklaagden, onder wie vier vrouwen, kwam vrijdag eerste substituut Erauw aan het woord voor de correctionele rechtbank te Brussel. De negen beklaagden worden overwegend beschuldigd van gewapende overvallen op postgebouwen in het Vlaamse landsgedeelte, eveneens van diefstallen van voertuigen, gewone diefstallen met heling en uiteindelijk van de verkoop van heroïne, die aanleiding gaf tot een overlijden door overdosis.
Einde 1983 kwam een zekere Vincent Louvaert aan zijn einde als gevolg van een overdosis heroïne. Deze drug bleek te zijn geleverd door Victor Van Obbergh (26), die sinds twee jaren met zijn 24-vriendin Patricia Scittecat te Vorst, bij Brussel woonde.
Victor Van Obbergh bleek herhaaldelijk in Nederland hoeveelheden heroïne te hebben aangekocht, gedeeltelijk voor eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verkoop aan anderen. Hij vroeg soms 3.500 fr. per gram heroïne. Volgens eerste substituut Erauw werd Van Obbergh bij de verkoop van drugs bijgestaan door zijn vriendin Patricia.
Toen bij Vincent Louvaert een huiszoeking werd gehouden, trof de Brusselse stadspolitie behalve enkele restanten van drugs, ook een revolver en een identiteitskaart aan op naam van een vrouwelijke postbediende uit Wezembeek-Oppem. Deze kaart bleek te zijn buitgemaakt tijdens een overval op 19 oktober 1983 in het postkantoor. De kassa was echter leeg en daarom namen de daders de handtas mee van de vrouwelijke bediende, waarin 3.350 fr. en identiteitspapieren zaten.
Foto’s
De politie vond in de woning van Vincent Louvaert ook verscheidene foto’s, waarop Louvaert samen met twee andere beklaagden stond afgebeeld, nl. de 24-jaige Francis Van Binst, zonder gekende woonplaats, en de 24-jarige Daniël Bernaert uit Schaarbeek. Ondervraagd door de politie bekende Bernaert vijf gewapende overvallen op postkantoren in het Vlaamse landsgedeelte te hebben gepleegd samen met Van Binst, en de drie eerste ook samen met Vincent Louvaert. Op zijn beurt gaf ook Van Binst de feiten toe.
Het ging om overvallen gepleegd in oktober, november en december 1983 op het postkantoor van Meise, waar 193.000 fr. werd buitgemaakt, het postkantoor van Zemst-Elewijt (542.000 fr.), het postkantoor van Breendonk (345.000 fr.), het postkantoor van Herent (217.000 fr.) en het postkantoor van Merchtem (501.000 fr.).
Toen bleek eveneens dat Van Binst erg verslaafd was aan heroïne, die hem door Victor Van Obbergh werd geleverd. Ook de 34-jarige beklaagde René Davignon, zonder gekende woonplaats, kocht regelmatig voor eigen gebruik drugs bij Van Obbergh. Davignon was ook nog betrokken bij een overval op een taximan, die hij van zijn portefeuille beroofde.
Voor de rechtbank eiste openbare aanklager Erauw tien jaar cel tegen Van Binst en Bernaert, vijf en drie jaar tegen Van Obbergh en Scittecat en vier jaar tegen Davignon. De uitspraak volgt op een latere datum.
Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Oktober 1984
Postovervallers streng gestraft
Tegen vier gangsters die betrokken waren bij overvallen op zes verschillende postkantoren zijn gisteren door de Correctionele Rechtbank van Brussel bijzonder zware straffen uitgesproken.
De twee mannen die aan het hoofd van de bende stonden, de 24-jarige Francis Van Binst en de eveneens 24-jarige Daniël Bernaert, beiden uit Schaarbeek, werden respectievelijk tot 10 en 7 jaar cel veroordeeld.
Twee mededaders die een eerder ondergeschikte rol speelden, kregen elk vier jaar cel. Het gaat om de 26-jarige Victor Van Obbergh uit Vorst en de 34-jarige René Davignon, zonder gekende woonplaats.
Vijf andere medeplichtigen, onder wie vier vrouwen, kregen gevangenisstraffen die varieerden tussen drie maanden en twee jaar, alle met uitstel.
De overval werden achtereenvolgens gepleegd op postgebouwen te Meise, Zemst, Elewijt, Breendonk, Herent en Merchtem. Met de buit kochten de bendeleden drugs aan. De zaak kwam aan het licht toen een lid van de bende, een zekere Vincent Louvaert, door een overdosis heroïne overleed.
Bij een huiszoeking in de woning van Louvaert werd de identiteitskaart gevonden van een bediende uit het postkantoor van Wezembeek-Oppem, dat eveneens overvallen was. Ook lagen er verscheidene foto’s waarop Vincent Louvaert samen met andere bendeleden te zien was. Op die manier bleek het voor de gerechtelijke diensten een koud kunstje om alle overvallers op te sporen en aan te houden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 16 November 1984