Topic: Wetteren: 24 Mei 1985
Samenvatting
Wanneer? Vrijdag 24 mei 1985, omstreeks 20u50.
Waar? Oude Aardeweg in Wetteren » Google Maps
Wie? Twee daders, Daniël Van de Vijvere (27) en Maurice Schiettecatte (34).
Wat? Een overval op het grootwarenhuis GB in Wetteren.
Hoe? Gewapend met machinepistolen en vermomd met motorhelmen stormden ze het warenhuis binnen en eisten de inhoud van de brandkast, wat niet lukte. Daarna haalden ze het geld uit de kassa.
Buit: 244.013 fr.
Ze verplaatsten zich met een gestolen moto.
Status: opgelost
Stoutmoedige overval te Wetteren
Late klanten in het warenhuis Grand Bazar aan de Oude Aardeweg te Wetteren waren vrijdagavond getuige van een hold-up in onvervalste, Amerikaanse westerstijl.
Om vijf voor negen - even voor het sluiten - stapten twee kerels de winkel binnen. Zij droegen motorhelmen en waren gewapend met machinepistolen. De jongelui gingen het kantoortje binnen en eisten van de filiaalhouder de inhoud van de brandkast. Dat bleek, om technische redenen, onmogelijk.
Even kalm als zij naar binnen waren gekomen, eisten de twee vervolgens de inhoud van de kassa’s. Onder het oog van tientallen totaal verbouwereerde klanten werden alle geldschuiven leeggemaakt. Eens in het bezit van zowat 200.000 fr. verlieten beide overvallers rustig het gebouw.
Minder kalm waren de warenhuisklanten. Het gebeuren had bij het publiek voor paniek gezorgd. Mensen zochten verschrikt dekking achter kassa’s en rekken, kinderen gingen aan het schreien … paniek alom! Ijzig kalm namen de twee overvallers plaats op de zware motor, die daags voordien in Destelbergen was gestolen, waarna zij verdwenen in onbekende richting.
Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Mei 1985
Vijf jaar voor overval op warenhuis te Wetteren
De Correctionele Rechtbank te Dendermonde, voorgezeten door rechter Quintelier, velde vonnis in het proces rond de overval op de GB Wetteren en waarvoor Daniël Van de Vijvere (27) uit Sint-Niklaas, Maurice Schiettecatte (34) uit Beervelde maar met laatste verblijfplaats in Terneuzen terecht stonden.
De overval vond plaats op de vooravond van het pinksterweekend, op vrijdag 24 mei omstreeks 20u50. Twee gewapende mannen, die hun aangezicht verborgen hielden achter integraalhelmen, stormden het grootwarenhuis GB aan de Oude Aardeweg te Wetteren binnen tussen de klanten en bedienden door, recht naar de plaats waar de brandkoffer stond opgesteld. Een vrouwelijke bediende kon nog net de deur van de brandkoffer met haar voet dicht stampen, waardoor de kans op een grote slag voor de overvallers verkeken was. Hierop werden de kassiersters verplicht de inhoud van de kassa’s te overhandigen, wat een gezamenlijke buit van 244.013 fr. opleverde. De ganse operatie nam slechts enkele minuten in beslag en onder de verbaasde ogen van de tevens verschrikte klanten en van het personeel gingen de overvallers er met een motorfiets vandoor in de richting van de Omleidingsbaan te Wetteren.
Vermoedens leidde de BOB naar Maurice Schiettecatte in wiens omgeving ook de motorfiets, die gestolen was, werd weergevonden. Hij bekende wel van de overval af te weten maar hem niet gepleegd te hebben. Hij wist evenwel met preciesheid te bepalen waar de wapens van de overval te Wetteren te Lokeren in de Durme werden geworpen. Deze werden dan ook in een minimum van tijd door duikers van het IIe Genie, gelegen te Burcht, uit de Durme gehaald. Zulks leidde dan naar de aanhouding van Daniël Van De Vijvere en uiteindelijk ook naar de aanhouding van Peter Herssens die naar het Nederlandse Terneuzen was uitgeweken.
De drie aangehouden verdachten bleven ontkennen de overval te hebben gepleegd en ook tijdens de rechtzitting schreef Maurice Schiettecatte de overval op het actief van de twee overige beklaagden.
De verdediging van Daniel Van De Vijvere en Peter Herssens hield staande dat alles geïnspireerd was door derde beklaagde Schiettecatte, die door de andere twee de schuld de schuld te geven zijn betrokkenheid poogde te minimaliseren.
Volgens Mr. Marichal en Mr. De Saegher waren Van De Vijvere noch Herssens bij de zaak betrokken en ook door niemand gezien of herkend. Zij vroegen de vrijspraak. Mr. Mieke De Pauw langs haar kant gaf wel toe dat haar cliënt, Maurice Schiettecatte met de overval iets te zien heeft gehad. Hij zou ten huize van een der anderen het opzet van de overval vernomen hebben doch enkel bij het opruimen van de wapens geholpen hebben. Pleitster stelde dat Schiettecatte spontaan had bekend en bereidwillig had meegewerkt aan de opheldering van de zaak en verzocht dan ook om een milde toepassing van de strafwet.
De rechtbank veroordeelde de drie beklaagden elk tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar. Maurice Schiettecatte werd bovendien op vordering van het Openbaar Ministerie voor een periode van tien jaar ter beschikking gesteld van de staat.
Bron: Gazet van Antwerpen | 2 November 1985