Topic: Marche-en-Famenne: 10 Juni 1990
Samenvatting
Wat? Een wapenroof in een legerkamp van de Ardense Jagers.
Waar? Het legerkamp Koning Albert in Marche-en-Famenne » Google Maps
Wanneer? In de nacht van 10 op 11 juni 1990.
Wie? Onbekend
Status: Onopgelost
Buit:
13 GP-revolvers
3 Mini-MI-mitrailleurs
5 FNC-geweren kaliber 5.56
Een duizendtal kogels.
Gewelddadige wapenroof in legerkamp van Marche
Rijkswacht en gerechtelijke politie hebben nog geen spoor gevonden van de gewapende inbrekers die zaterdag binnendrongen in het kamp Koning Albert te Marche-en-Famenne waar een eenheid van de Ardense Jagers gelegerd is. De dieven knevelden elf militairen en gingen aan de haal met een grote partij wapens en oorlogsmunitie.
Zaterdagochtend, meteen nadat één van de gegijzelde soldaten alarm had kunnen slaan, kwam een grootscheeps onderzoek op gang en werd een wedersamenstelling van de feiten gehouden. Zo bleek dat de dieven de hand hadden kunnen leggen op 13 GP-revolvers, 3 Mini-MI-mitrailleurs, 5 FNC-geweren kaliber 5.56 en een duizendtal kogels.
De vier of vijf gewapende inbrekers - daarover bestaat nog geen zekerheid - zijn binnen gedrongen langs de achterkant van het gebouw waar de Ardense Jagers verblijven. Ze verkenden eerst de troepenkamers waar er elf militairen - tien miliciens en één beroepsvrijwilliger - aanwezig waren. Die werden met geweld bijeen gedreven in één kamer en gekneveld.
Enkele militairen moesten daarop de inbrekers onder dwang naar de wapenkamer brengen. De deuren werden er opengebroken en de partij wapens en munitie die er opgeslagen lag, werd buitgemaakt.
Meteen daarna gingen de daders aan de haal en gaven de opgesloten Ardense Jagers te kennen dat ze een gijzelaar meenamen. De soldaten mochten de eerste vijftien minuten na het vertrek van de inbrekers geen alarm slaan, zonet zou de gijzelaar het moeten bekopen. Achteraf bleek dat gijzelaars-verhaal verzonnen om de vlucht te vergemakkelijken.
De inbrekers hebben de militairen niet bepaald zacht aangepakt. De soldaten werden geslagen en twee Ardense Jagers werden daarbij licht gewond en moesten naar het militaire ziekenhuis overgebracht worden.
Het militair kamp Koning Albert in Marche-en-Famenne is een zogenaamd “open kamp”. Van een afsluiting rond het 4.000 hectaren grote kamp is immers geen sprake.
De jongste overval op een legerkazerne in België dateert van 13 mei 1984. Toen werd in de nacht van zaterdag op zondag de kazerne van het derde regiment Ardense Jagers te Vielsalm overvallen. Er werden hoofdzakelijk geweren gestolen. Bij die overval werd een adjudant zwaargewond. Nog datzelfde jaar, begin maart, werd een wapendiefstal gepleegd in het legerarsenaal van Rocourt. Kort na de overval werd de korporaal van het arsenaal samen met vijf andere verdachten een tijdlang aangehouden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Juni 1990
Ook Maâche verdacht van wapenroof in Marche
Alhoewel er zeer weinig sporen en nog minder bewijzen zijn, wordt door de gerechtelijke diensten niet uitgesloten dat de wapenroof van zaterdag in Marche-en-Famenne het werk is van de Marokkaan Hassan Maâche. Deze meest gezochte gangster in ons land zou geholpen zijn door een man die vroeger zijn legerdienst deed in de kazerne van de Ardense Jagers.
Manche ontsnapte in juli 1989 uit de gevangenis van Lantin en pleegde nadien een reeks overvallen en diefstallen. Voor enkele weken werden twee van zijn bendeleden neergeschoten tijdens een overval op een wisselagent in Brussel.
Als Maâche inderdaad de wapenroof pleegde, samen met een medeplichtige, dan vermoedt het gerecht dat de gangster een nieuwe bende aan het vormen is.
Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1990
Verdachten wapenroof Marche ingerekend
De rijkswacht van Brussel heeft twee kerels gearresteerd die worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de wapendiefstal in de kazerne van de Ardense Jagers in Marche-en-Famenne, gepleegd in de nacht van 10 op 11 juni.
Vorige week had een achtervolging in Brussel plaats en op zeker ogenblik gooide een verdachte een wapen uit het raam van zijn wagen. Het bleek één van de 9mm-pistolen te zijn die in Marche werden gestolen. De verdachte kon ontsnappen maar werd later op de dag toch aangehouden.
Nadien werd nog een tweede verdachte ingerekend. Ofschoon de gerechtelijke instanties in Brussel geen commentaar wensen te verstrekken, ziet het er toch naar uit dat de daders niet in het terrorisme-milieu te worden gezocht.
Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Juni 1990