1

Topic: Chimay: 28 Januari 1984

Samenvatting

  • Wat? Overval op een BAC-bankkantoor

  • Waar? Place Froissard in Chimay » Google Maps

  • Wanneer? Zaterdag 28 januari 1984

  • Hoe? Het slachtoffer werd vermoord met 17 slagen met een metalen voorwerp - de voet van een kapstok - waarvan tien slagen in het aangezicht en zeven op het hoofd.

  • Wie? Jean-Claude Demey, een 23-jarige man uit Chimay.

Na zijn arrestatie bekende Demey de overval op 10 mei 1984 op de Macro-winkel in Lodelinsart, op een postkantoor in Gozée in augustus 1983 en zeven andere overvallen. Bij een huiszoeking vonden zij bovendien een jachtgeweer met afgezaagde loop.

Jean-Claude Demey:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/jean-c10.jpg

Boef slaat bediende dood

Zaterdagmorgen werd een filiaalhouder van de BAC in zijn kantoor in het agentschap, Place Froissard te Chimay, doodgeslagen. Het slachtoffer, de 35-jarige Bernard Balle, woonde te Bailièvre nabij Chimay.

Zaterdagmorgen was hij vanaf 8u30 in het agentschap. Het was 10 uur toen hij de deur opende voor een klant, zowat 35 jaar oud met jeans en een beige driekwart jas aan. Na hem kwam een tweede klant die echter eerst aan de beurt mocht “want ik heb tijd, ik moet toch heel wat doen”, aldus de eerste klant. Na een tijdje verliet de tweede dan het agentschap en liet de eerste klant alleen met de filiaalhouder.

Later werd diens lijk gevonden en bleek dat zijn schedel was ingeslagen met een zwaar voorwerp. Aanvankelijk dacht men dat hij eveneens was neergeschoten omdat ter plaatse een wapen werd gevonden waarvan de haan zesmaal werd overgehaald, maar waarvan vijf projectielen niet ontploften. Het zesde deed dat wel maar raakte de filiaalhouder niet. Het betrof een oud 7.65 mm wapen dat klaarblijkelijk niet goed functioneerde.

Het slachtoffer is bezweken na een hevige vechtpartij in zijn kantoor, waarbij hij onder meer 17 slagen met een metalen voorwerp - de voet van een kapstok - kreeg, tien slagen in het aangezicht en zeven op het hoofd. Het kantoor was met bloed bespat en er waren voetafdrukken zichtbaar. Dat was niet het geval in de lokettenzaal.

De buit bedraagt 110.000 Belgische frank en Frans geld ter waarde van 70.000 frank.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Januari 1984

Doder bekent nog negen overvallen

De moord in januari jl. op de directeur van het BAC-kantoor te Chimay is opgelost. Op 28 januari jl. werd daar de 35-jarige Bernard Balle dood in zijn kantoor aangetroffen. Het was de speurders onmiddellijk duidelijk dat de dader het slachtoffer goed kende.

Die dader is thans ingerekend, de 23-jarige Jean-Claude Demey uit Chimay, wiens levensgezellin een maand voor de feiten een rekening had geopend in het kantoor van Bernard Balle. Op 28 januari kwam Demey zelf een koffer huren. Balle, die Demey kende, opende de deur tussen zijn kantoor en de lokettenzaal. Nauwelijks was die deur open of Demey bedreigde de kantoorhouder met een revolver en verplichtte hem de laden van de loketten te openen. De buit bedroeg 110.000 fr.

Toen Demey aandrong om andere laden te openen, weigerde Balle. Beiden keerden daarop naar het kantoor van Balle terug en het is op dat ogenblik dat Bernard Balle zich op de overvaller stortte. Deze schoot in het hoofd van Bernard Balle, die zou geroepen hebben: “Ik dacht niet dat ge daartoe in staat waart”. Demey wou nog een tweede maal schieten, maar dat schot ging niet af en hij sloeg Balle dan maar met de revolver en maakte hem ten slotte af met het metalen voetstuk van een kapstok.

Demey verliet na de feiten rustig het bankkantoor, ging zich thuis verfrissen en verwisselde zijn bebloede schoenen met die van 40-jarige schoonbroer George Lamaire uit Couvin.

In de stad gekomen vernam hij de dood van Bernard Balle. Aanvankelijk was hij van plan met een miljoenenbuit naar Frankrijk te vluchten, maar toen hij hoorde dat Bernard Balle niet meer kon getuigen, besliste hij in België te blijven.

Op 10 mei jl. had een overval plaats op een Macro-winkel in Lodelinsart. Een getuige noteerde daar de nummerplaat van de overvaller en dat bleek Jean-Claude Demey te zijn. Te Chimay vonden de speurders Demey in het struikgewas verstopt. Bij een huiszoeking vonden zij bovendien een jachtgeweer met afgezaagde loop. Uiteindelijk bekende Demey negen overvallen waaronder die op het postkantoor van Gozée in augustus 1983. Voor die overval was eerder Marcel Cauches uit Marbay-la-Tour aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Mei 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Chimay: 28 Januari 1984

Nog een aantal artikels over het onderzoek en het proces naar deze moord.

Schoonbroer van moordenaar van Chimay aangehouden

Donderdag werd op het justitiepaleis van Charleroi vernomen dat een tweede persoon in beschuldiging is gesteld in de zaak van de moord op de Franstalige BAC-bankdirecteur Bernard Balle te Chimay, namelijk de 40-jarige Georges Lamaire uit Couvin, de schoonbroeder van de moordenaar. Hij was aanwezig bij de aanhouding van De Mey na de overval in een grootwarenhuis in Lodelinsart op donderdagavond.

Feitelijk heeft Lamaire niet deelgenomen aan de moord van Chimay maar tijdens de overval van 17 februari 1984 in de self service van een grootwarenhuis te Châtelineau met een buit van 140.000 fr., had De Mey een medeplichtige en de gebruikte wagen was een Toyota Crown. Lamaire heeft bekend te hebben deelgenomen aan die overval met zijn eigen wagen.

Hij is beschuldigd van afpersing van geld met geweldpleging en bedreigingen.

In verband met de wapens in deze zaak werd het jachtgeweer met afgezaagde loop dat gebruikt werd door De Mey tijdens verscheidene overvallen, teruggevonden in zijn woning maar het wapen dat gebruikt werd bij de moord op de bankdirecteur te Chimay was de 7,65, verborgen in een modderplas te Chimay. Woensdag heeft de BOB van Thuin wel het pistool gevonden in de modderplas, niet ver van de woning van De Mey. Dit wapen zou vermoedelijk in het zwart zijn gekocht van een waponverkoper in de grensstreek van Couvin.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Mei 1984

Schoonbroers staan terecht voor bloedige overval

Maandag begon voor het assisenhof van Henegouwen het proces van de 29-jarige Jean-Claude De Mey, uit Chimay, en van diens schoonbroer, de 44-jarige Georges Lamaire uit Couillet. Laatstgenoemde verbleef wel te Marcinelle.

Beide mannen worden beticht van een serie misdrijven en vooral van één misdaad. Dat is een overval met moord op 28 juni 1984 op een kantoor van de COB (BAC) te Chimay. Slachtoffer was de filiaalhouder, Bernard Balle (35). De man werd door De Mey met een ijzeren kleerhanger de schedel ingeslagen, en zou wat later overlijden. Eerst kreeg Bernard Balle wel een kogel in het hoofd.

De Mey moet zich ook verantwoorden voor een tiental overvallen, diefstallen, pogingen tot diefstal, verboden wapendracht, valsheid in geschrifte en gebruikmaking daarvan.

De tweede betichte, Georges Lamaire, wordt eveneens beschuldigd van de noodlottige overval te Chimay evenals van drie andere overvallen waarbij geweld werd gebruikt. Lamaire houdt vol geen uitstaans te hebben met de overval te Chimay; het is overigens alleen De Mey die hem daarvan beschuldigde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 November 1988

Pistool geladen vóór bankoverval

Op het proces tegen Jean-Claude De Mey en George Lamaire getuigde dinsdag wapendeskundige Demanet dat er een kogel in de loop van de revolver stak toen het tweetal een bankfiliaal in Chimay binnenstapte om een overval te plegen. "Het wapen was dus al geladen voor het betreden van de bank”, aldus getuige.

Bij die overval op 28 januari 1984 werd filiaalhouder Bernard Balle omgebracht door slagen met een kapstok. Ook werd op het slachtoffer geschoten en een kogel trof rakelings zijn schedel. Getuige kon niet vertellen of het De Mey of Lamaire was die had gevuurd. Volgende getuige was psychiater Sauvegarde. Volgens hem is De Mey geen debiel, maar heeft hij geen greintje verantwoordeliojkheidszin. Zonder onderscheid tussen goed en kwaad bevredigt hij zijn instincten. Lamaire is minder intelligent dan De Mey. Hij is een onevenwichtige, maar wel verantwoordelijk voor zijn daden, besloot getuige.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 November 1988

Betichten schuiven schuld naar mekaar toe

Voor het assisen hof van Henegouwen te Bergen werd woensdag vooral aandacht besteed aan de relatie tussen de twee beklaagden Jean-Claude De Mey en Georges Lamaire. Het tweetal wordt beschuldigd van roofmoord en een lange reeks overvallen en diefstallen. Lamaire hield vol dat bij geen schuld had aan de overval in Chimay waar de BAC-filiaalhouder werd gedood. De Mey schoof echter de schuld naar zijn metgezel door. De kinderen van Lamaire getuigden dat de twee mannen ogenschijnlijk elkaar goed konden verdragen, maar dat hun vader meer dan eens zei dat hij De Mey in feite niet kon luchten.

Nadien getuigden de slachtoffers van de ruim 50 overvallen en aanrandingen. Er liep een rode draad door de getuigenissen, vermits het duo steeds op dezelfde manier opereerde.

Tenslotte was er een ex-gedetineerde die Lamaire in 1984 in de gevangenis leerde kennen. Lamaire zou hem toen bekend hebben dat hij had deelgenomen aan de overval te Chimay en dat hij de filiaalhouder Bernard Balie had neergeschoten. De ex-gedetineerde ging dat echter pas in 1986 opbiechten bij de politie van Charleroi, omdat hij schrik had voor represailles.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 November 1988

Verdediging waarschuwt voor gerechtelijke dwaling

Op het proces tegen Jean-Claude De Mey en Georges Lamaire, die beschuldigd warden van een reeks misdrijven waaronder een bankoverval in Chimay die het leven kostte aan de filiaalhouder, kwamen donderdag de openbare aanklager en de verdediger aan het woord. De zitting begon met het requisitoor van advocaat-generaal Dessart die vooral handelde over de overval in Chimay.

Voor de openbare aanklager stond de schuld van De Mey vast, maar voor Lamaire lagen de zaken niet zo simpel. Volgens de advocaat-generaal heeft Lamaire waarschijnlijk deelgenomen aan de voorbereiding van de overval. Of hij eveneens meegegaan is naar de bank staat niet vast. Het openbaar ministerie vroeg dan ook de jury wegens twijfel ontkennend te antwoorden op de vraag betreffende het mededadeschar.

Mr. Couquelet, verdediger van De Mey, zei dat zijn client zijn aandeel in de feiten heeft toegegeven maar niet bereid is op zich te nemen wat een ander heeft gedaan. De advocaat stelde dat Lamaire heeft deelgenomen aan de overval en aan andere misdrijven.

Mr. Mayence, raadsman van Lamaire, zei dat de veroordeling van een onschuldige het drama rond deze vreselijke misdaad nog zou vergroten. Hij vroeg voor zijn client de vrijspraak, niet op grond van twijfel zoals de advocaat-generaal pleitte maar omdat er geen enkel bewijs voor de schuld is. De jury moest 135 vragen beantwoorden, maar gezien het gevorderde uur heeft de voorzitter de lezing van de vragen onderbroken, zodat het arrest pas vandaag kan geveld worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 November 1988

Doodstraf voor De Mey

Jean-Claude De Mey werd vrijdagavond door het Assisenhof van Henegouwen tot de doodstraf veroordeeld. Medebeklaagde Georges Lamaire werd door de jury niet schuldig bevonden en onmiddellijk in vrijheid gesteld. De Mey en Lamaire stonden terecht voor een reeks misdrijven en voor een bankoverval in Chimay op 28 januari 1984 waarbij filiaalhouder Bernard Balle werd vermoord. Na de replieken heeft vrijdagnamiddag de jury urenlang beraadslaagd over de schuldvragen. Ze antwoordde bevestigend op alle vragen betreffende De Mey. Op de vragen betreffende Lamaire werd ontkennend geantwoord. Na een nieuwe beraadslaging samen met het hof werd De Mey tot de doodstraf veroordeeld. Hij aanhoorde het vonnis zonder enige reactie.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube