Topic: Heverlee: 9 Mei 1992
Samenvatting
Wat? Een moord op twee bewakingsagenten van de bewakingsfirma Intergarde Monitor Security.
Wanneer? Zaterdagavond 9 mei 1992, rond 22u.
Waar? Blok M van de campus Exacte Wetenschappen van de KU Leuven, aan de Celestijnenlaan in Heverlee » Google Maps
Wapen? Een .22-revolver
Slachtoffers: Danny Huysmans (33), hij kreeg twaalf kogels van 6mm in het hoofd, en Rudi Timmersmans (34), hij kreeg drie kogels in het hoofd en drie in zijn lichaam.
Status? Opgelost.
Motief:
Er werd door de onderzoekers heel lang gedacht dat de bewakingsagenten op de campus een wapen- of drugdeal hadden gezien en dat ze daarom uit de weg werden geruimd. De speurders gingen ervan uit dat de daders uit het Joegoslavisch milieu kwamen.
De waarheid was echter totaal anders. Eén van de twee bewakingsagenten betrapte die avond een collega - een zekere Luc V.H. - die zelfmoord wilde plegen. Hij kon het wapen bemachtigen en ze namen hun collega mee naar het rustlokaal. In het gebouw kon de man zijn wapen bemachtigen en vermoordde hij op beestachtige wijze zijn twee collega’s. Het verhaal kwam aan het licht nadat Luc V.H. bijna een jaar later een collega had neergestoken.
De man werd na zijn arrestatie geïnterneerd.
Raadsel rond dubbele moord en gewonde
De bewakingsfirma Intergarde Monitor Security uit Brussel heeft in Leuven een zwart weekend gekend. Drie van haar personeelsleden zij het slachtoffer geworden van dramatische en raadselachtige gebeurtenissen. Want toeval of niet: de drie voerden bewakingsopdrachten uit voor de KU Leuven.
De ergste feiten deden zich voor op de campus van de Wetenschappen in Heverlee (Leuven). Daar schoten onbekenden zaterdagavond omstreeks 22 uur twee agenten van 33 en 34 jaar op een koelbloedige en beestachtige manier dood. Een collega die de twee agenten zondagmorgen omstreeks 7 uur wilde aflossen, deed de gruwelijke ontdekking in het bewakingskantoor op de universitaire campus.
Eén van de twee slachtoffers lag op het gelijkvloers niet ver van de deur. Zijn hoofd was doorzeefd met kogels. Het lichaam baadde in een plas bloed. Het andere slachtoffer lag op zijn rug in de gang op de eerste verdieping. De agent had hetzelfde lot als zijn collega ondergaan.
Wat het motief van deze weerzinwekkende moorden is, kon nog niet achterhaald worden. De aard van de verwondingen wijst er echter op dat de daders met hun slachtoffers hebben afgerekend of dat zij naar anderen toe een voorbeeld hebben willen stellen. Volgens de politiediensten die het onderzoek voeren moeten de moorden het werk van meer dan één moordenaar zijn. Ze hebben hun slachtoffers in het bewakingslokaal opgewacht vooraleer ze toesloegen.
De zinloze aanslag op de bewakingsagenten kan bovendien niet los gezien worden van een voorval met een andere agent van dezelfde veiligheidsfirma. Die werd zaterdagmorgen omstreeks 4u05 in comateuze toestand aangetroffen op de hoek van de Blijde Inkomststraat met de Maria-Theresiastraat in Leuven. De man lag op de grond en had een gapende hoofdwonde. Hij was nog in het bezit van zijn portefeuille en walkie-talkie.
Wat deze agent overkomen is, blijft voorlopig nog een open vraag. Aanvankelijk dacht men dat hij op weg van het ene universiteitsgebouw naar het andere gevallen was. Maar met de bloedige gebeurtenissen op de universitaire campus in Heverlee wordt naar nu ernstig aan getwijfeld.
Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Mei 1992
Bewakingsagent ontdekt vermoordde collega’s op universitaire campus in Heverlee
Agent Freddy Apers uit Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) staat verwezen en aangeslagen voor het bewakingskantoor van de campus Wetenschappen van de KU Leuven in de Celestijnenlaan in Heverlee. Zowat een uur eerder heeft hij in een lokaal onder een auditorium de twee levenloze lichamen van zijn collega’s ontdekt.
“Iets voor 7 uur ben ik hier aangekomen om mijn collega’s af te lossen”, doet Freddy Apers zijn verhaal. “Op 2 meter van de deur ontdekte ik Danny Huysmans (33) uit Leuven. Hij lag in een plas bloed en had verscheidene kogelgaten in de keel. Op de grond lagen drie kogels. Ik begreep dat ik niets meer voor hem kon doen en heb onmiddellijk de dispatching van Intergarde Monitor Security in Brussel gebeld. Nadien heb ik de dienst 100 verwittigd.”
Vrijwel direct na de melding van de gruwelijke ontdekking kwam een ziekenwagen gelijktijdig met een patrouille van de politie van Leuven aan. Voor Danny Huysmans kon geen hulp meer baten. Aanvankelijk dachten de politieagenten dat de collega van Danny Huysmans - Rudy Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) - zich reeds bij de dispatching van de firma had afgemeld.
Kogel tussen de ogen
Toen dat niet het geval bleek, gingen de agenten op zoek in het gebouw. In de gang tussen twee auditoria op de eerste verdieping en boven het bewakingslokaal lag de agent - die nog maar vijf maanden in dienst van de veiligheidsfirma was - op de rug. Ook hij lag in een plas bloed en had verscheidene schotwonden in de keel. Met een welgemikt schot tussen de ogen had zijn moordenaar hem afgemaakt.
Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de moordenaars eerst Danny Huysmans omgebracht hebben. Rudy Timmermans moet op de vlucht geslagen zijn, waarop een belager hem achtervolgd heeft tot op de eerste verdieping en hem daar heeft neergeknield.
Het verdere onderzoek moet de precieze omstandigheden achterhalen. Ook moet de lijkschouwing uitmaken met hoeveel kogels - het gaat om projectielen van 6mm die afkomstig zijn uit een revolver of trommelgeweer - de agenten gedood zijn. Ook volgens de eerste vaststellingen zou ieder met minstens zes schoten afgemaakt zijn. Danny Huysmans zou met meer dan zes schoten gedood zijn.
De verschillende politiediensten - de politie van Leuven, de BOB van Leuven en de gerechtelijke politie van het parket in Leuven - tasten in verband met het motief en de dader(s) in het duister. Diefstal sluiten ze uit. De deur was niet opengebroken. Evenmin waren de bewakingsagenten beroofd van hun portefeuille of hun walkie-talkies. In het lokaal waren er behalve bloedsporen geen sporen van een gevecht.
Afrekening
Het parket in Leuven gaat er dan ook van uit dat de moordenaars minstens één van de twee slachtoffers kenden en met hem hebben afgerekend en dat ze de andere als getuige uit de weg geruimd hebben. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.
De speurders hebben wel kunnen reconstrueren wat er zich tot op het tijdstip van de moord - zaterdagavond 22 uur - heeft voorgedaan. De beide agenten stonden in voor de bewaking van de hele campus van de Wetenschappen. Die strekt zich uit aan de beide zijden van de Celestijnenlaan. De campus is voor de bewakers verdeeld in vier “ronden”. De eerste omvat de campus Mechanica, de tweede het park Arenberg, de derde de campus Scheikunde en de vierde de studentenwijk Arenberg - waar in november 1990 een studente geneeskunde vermoord werd - en het instituut voor Lichamelijke Opvoeding of het Sportkot.
Danny Huysmans vatte zaterdagavond om 19u de nachtronde aan. Hij liep de eerste, de twee en een deel van de derde ronde. Zoals elke bewakingsagent droeg hij op zijn ronde een punter met zich mee waarop hij de te controleren punten intikte. Ook had hij een walkie-talkie bij zich. Hij was echter ongewapend.
Omstreeks 21u45 had hij zijn ronde gelopen. Dat was ook het tijdstip waarop Rudy Timmermans aan zijn nachtdienst begon. Dat aanvangstijdstip heeft hij nog aan zijn dispatching kunnen melden. De tijd om de houder van de walkie-talkie om te gorden heeft hij niet meer gehad. Even later sloegen de moordenaars meedogenloos toe.
Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Mei 1992
Onderzoeksrechter wacht op uitslag ballistisch onderzoek
Onderzoeksrechter Daniëlle Cailloux die het onderzoek leidt in de moorden op de bewakingsagenten van de Heverleese campus, wacht met enig ongeduld op de uitslag van het ballistisch onderzoek. Dat moet uitmaken van welk kaliber de drie gevonden kogels zijn, uit welk wapen ze afkomstig zijn en of er twee wapens gehanteerd werden.
Ofschoon de moeder van Rudi Timmermans volhoudt dat haar zoon enkele weken geleden op de campus een inbreker heeft betrapt, overmeesterd en in bedwang gehouden heeft tot de komst van de politie, blijven Inter Monitor Intergarde (IMS) en de politie van Leuven dat ontkennen.
“Daarvan staat niets in ons verslag”, aldus commissaris Leenders van de Leuvense politie. Ook Quintin Loontjens van IMS blijft bij zijn eerder standpunt: “Bij ons is van dat feit geen melding gemaakt. De normale procedure is dat de agent vooraleer hij in actie treeft, eerst contact opneemt met zijn collega en wacht tot die als versterking bij hem is.”
“Ook moet hij vrijwel onmiddellijk via de dispatching van IMS in het centrum van Leuven de inspecteur van een mogelijke tussenkomst op de hoogte brengen. Dat alles is niet gebeurd”, aldus de heer Loontjens. Sommigen vragen zich dan ook af of de agenten de dief niet kenden en hem zonder meer hebben laten gaan en daarom van het feit geen melding gemaakt hebben.
Intussen heeft het parket van Leuven de lichamen van de twee agenten vrijgegeven. Zaterdag worden ze telkens om 10 uur begraven. De begrafenisplechtigheid van Rudi Timmermans vindt plaats in de Sint-Germanuskerk in Tienen, die van Danny Huysmans in de decanale kerk van Rotselaar.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Mei 1992
Bewakingsagenten van campus Heverlee zijn met hetzelfde wapen gedood
Het ballistisch onderzoek in verband met de moord op twee bewakingsagenten in Heverlee (Leuven), heeft uitgewezen dat de 33-jarige Danny Huysmans twaalf kogels van 6mm in het hoofd kreeg. Hij en zijn collega werden op zaterdag 9 mei vermoord op de campus Wetenschappen van de KU Leuven.
Rudy Timmermans kreeg drie kogels in zijn hoofd en drie in zijn lichaam. Het wapen waarmee hij werd gedood, was een ander dan dat waarmee zijn collega werd doodgeschoten. Daaruit wordt afgeleid dat de twee Securitas-werknemers werden vermoord door twee verschillende daders. De speurders blijven ondertussen zoeken naar het motief voor de dubbele moord.
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Mei 1992
Duits laboratorium onderzoekt kogels van campusmoord
In het wereldberoemde lab van de Duitse Kriminalpolizei in Wiesbaden worden de kogels onderzocht waarmee de twee bewakers werden vermoord op de Campus Wetenschappen van de KU Leuven. Daniel Huysmans uit Leuven en Rudi Timmermans uit Tildonk (Haacht) vonden in Heverlee de dood tijdens hun bewakingsopdracht op zaterdag 9 mei.
De kogels werden eerder al aan een grondige expertise onderworpen door een wapendeskundige. Een Leuvens onderzoeksteam reisde woensdag in opdracht van de Leuvense onderzoeksrechter Cailloux naar Wiesbaden om de gebruikte munitie verder te onderzoeken.
De expertise in het lab van de Duitse Kriminalpolizei moet definitief uitwijzen of er met één of met twee wapens op de bewakers is gevuurd. Het onderzoeksteam komt dit weekend terug uit Duitsland. Naar verluidt staat het onderzoek naar de moord op de twee bewakers van Intergarde Security Monitor nog nergens.
Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Mei 1992
Verdachte in moord op twee bewakingsagenten op secreet gesteld
De BOB van Leuven en Brasschaat hebben een 36-jarige Kroaat uit Brasschaat in zijn woning ingerekend in verband met de moord op de twee bewakingsagenten op de campus Exacte Wetenschappen van de KU Leuven in Heverlee op 9 mei. De man werd na ondervraging ter beschikking gesteld van onderzoeksrechter Cailloux in Leuven.
De Kroaat werd opgesloten in de hulpgevangenis aan de Maria-Theresiastraat in Leuven. Hij werd op secreet geplaatst. Dat betekent dat hij drie dagen niet het minste contact mag hebben met de buitenwereld.
De man werd nog maar enkele dagen geleden vrij gelaten. Hij zat in de gevangenis op verdenking van een overval. Bij een huiszoeking in zijn woning zijn naar verluidt bezwarende elementen gevonden die zouden wijzen op de betrokkenheid van de Kroaat bij de campusmoord.
Het parket van Leuven zweeg gisteren als vermoord. De speurders zoeken inmiddels koortsachtig verder in het Joegoslavische milieu, zowel in binnen- als buitenland, om tot een snelle ontknoping te komen van de moord op de twee bewakers van de firma Intergarde Security Monitor.
Volgens de huidige stand van het onderzoek zouden de bewakers, Rudi Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) en de Leuvenaar Daniel Huysmans (33), op de campus getuige zijn geweest van een onfrisse transactie. Omdat zij te veel gezien hadden moesten zij zich uit de voeten maken.
Zij vluchtten naar het bewakerslokaal in Gebouw M, waar zij meedogenloos werden afgemaakt. Zij kregen elk verscheidene kogels in het hoofd. De slachtoffers konden geen weerstand bieden omdat zij ongewapend waren.
Timmersmans en Huysmans stonden onder meer in voor de bewaking van de afdeling architectuur, mechanica, de Arenbergcampus, het instituut voor Lichamelijke Opleiding en het Arenbergkasteel.
De daders moesten minstens met twee geweest zijn. De snellader die aan het gebouw werd gevonden na de dubbele moord heeft absoluut niets met de zaak te maken.
De slachtoffers werden gedood met een .22. Vermoedelijk werd er meer dan één wapen gebruikt. De kogels waarmee de twee bewakers werden afgemaakt werden aan een grondige expertise onderworpen in het lab van de Duitse Kriminalpolizei in Wiesbaden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1992
Speurders voor campusmoorden Heverlee naar Duitsland en Duitsland
Het parket in Leuven hoopt met de aanhouding van een 36-jarige Kroaat uit Brasschaat een stap dichter te zijn gekomen bij de oplossing van de moord op twee bewakingsagenten Dany Huysmans (33) uit Leuven en Rudi Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) werden in de nacht van 9 op 10 mei van dit jaar koelbloedig afgemaakt op de campus Arenberg van de KU Leuven in Heverlee.
Het Leuvense parket neemt aan dat minstens één van de twee agenten getuige is geweest van een transactie op de campus en dat daarvoor de twee uit de weg moesten worden geruimd. Het gerechtelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het Joegoslavische milieu in Antwerpen bij de zaak betrokken is. Daarom hebben de speurders de verdachte Kroaat gearresteerd. Dat gebeurde op basis van een aantal bezwarende documenten, die de speurders bij een huiszoeking gevonden hadden.
Onderzoeksrechter Cailloux wil niets aan het toeval overlaten. Niet alleen wordt het Joegoslavische milieu in België verder uitgevlooid. Ze wil ook meer vernemen uit die kringen in Nederland en Duitsland. Vandaar dat ze speurders op rogatoire commissies naar die twee landen heeft gestuurd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Oktober 1992
“Bewijs dat ik die dag in België was”
“Bewijs dat ik op die dag in België vertoefde en ik neem de verantwoordelijkheid van de moorden op de bewakingsagenten op mij.” Die zelfverzekerde taal spreekt de ex-Joegoslaaf Ante Kätic. De Leuvense BOB heeft de man de voorbije dagen ondervraagd over de tweevoudige moord op de bewakingsagenten Dany Huysmans en Rudi Timmermans.
Beiden kwamen bijna een jaar geleden in de nacht van 9 op 10 mei op een gruwelijke wijze om het leven op de universitaire campus Arenberg in Heverlee (Leuven). Aanvankelijk dacht het parket in Leuven dat de twee bewakingsagenten van de firma Intergarde Monitor Security (IMS) het slachtoffer waren geworden van een afrekening tussen collega’s.
Naarmate het onderzoek in deze ophefmakende moordzaak verder ging, heeft het parket die thesis echter opzijgeschoven. Het onderzoek wees uit dat het Joegoslavische milieu in Antwerpen bij de zaak betrokken was. Het parket houdt op dit ogenblik dan ook vast aan de veronderstelling dat de twee agenten tijdens hun bewakingsopdracht op de uitgestrekte campus getuige zijn geweest van een illegale transactie tussen Joegoslaven. Wellicht betrapten zij die op een ogenblik dat ze wapens of drugs wilden verhandelen, en moesten de agenten daarom uit de weg worden geruimd.
Reeds in september van vorig jaar arresteerden de gerechtelijke diensten de 36-jarige Kroaat Djordje Cvetkovic uit Brasschaat. Dat gebeurde op basis van een aantal bezwarende documenten die de speurders vonden tijdens een huiszoeking bij de betrokkene. Door een gebrek aan voldoende bewijzen moest het Leuvense parket de verdachte laten gaan. Ofschoon hij niet buiten vervolging is gesteld, is de man op dit ogenblik spoorloos.
De Joegoslaaf die nu vastzit is gearresteerd na een tip uit Duitsland. De politie daar kon hem arresteren na het afluisteren van telefoongesprekken. In die telefoongesprekken hebben de speurders echter geen rechtstreekse verwijzingen naar de campusmoord kunnen vinden.
Ante Kätic is echter zeker van zijn stuk en beweert dat hij op die bewuste dag niet in België is geweest. Om dat te kunnen bewijzen heeft het parket in Leuven enkele dagen geleden een foto van de verdachte verspreid. Het parket wil vernemen of personen rond die periode contact hebben gehad met de Joegoslaaf.
Bron: Gazet van Antwerpen | 19 April 1993
Geen verband gevonden tussen Leuvense campusmoorden
Bewakingsagent Luc V.H. (27) uit Kessel-Lo, die een week geleden door de kersverse Leuvense onderzoeksrechter Bernard Puissant werd aangehouden nadat hij bekende dat hij op 9 mei 1992 zijn collega’s bewakers Rudi Timmermans (34) uit Haacht en Daniel Huysmans (33) uit Leuven beestachtig van kant maakte op de campus Exacte Wetenschappen van de KU Leuven aan de Celestijnenlaan in Heverlee (Leuven), heeft niets te maken met de moord op geneeskunde-student Kathleen van Lerberge (24) uit het West-Vlaamse Wielsbeke. Dat is inmiddels uit het gerechtelijk onderzoek gebleken.
De geneeskunde-studente werd in november 1990 om het leven gebracht in een fietsenstalling op de campus in Heverlee. Voor de moord op Van Lerberghe zit een 19-jarige Antwerpenaar vast. Hij verschijnt eind september voor het Hof van Assisen in Brussel.
Het ziet er inmiddels naar uit dat Luc V.H. voor de moord op zijn collega’s bewakers niet voor het assisenhof zal verschijnen. De kans is namelijk erg groot dat de betrokkene zal geïnterneerd worden.
Het wapen waarmee Luc V.H. de twee bewakers meedogenloos van kant maakte is nog altijd niet teruggevonden. Er werd al verscheidene dagen naar het moordwapen gedregd in de Dijle. Ook elders werd er al naar het wapen gezocht.
Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Juli 1993
Moordwapen van campusmoord gevonden op aanwijzingen van dader
De .22-revolver waarmee bewakingsagent Luc V.H. (27) uit Kessel-Lo (Leuven) op 9 mei 1992 zijn twee collega’s Rudi Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) en Daniël Huysmans (33) uit Leuven op de campus van de KU Leuven aan de Celestijnenlaan in Heverlee heeft doodgeschoten, is teruggevonden. Dit was mogelijk na aanwijzingen van de dader.
Het wapen lag aan de Celestijnenlaan in Heverlee, kort bij de plaats van de moorden. Uit het onderzoek van het Bundeskriminalamt in Wiesbaden is inmiddels gebleken dat de revolver wel degelijk het moordwapen is.
De raadkamer bij de rechtbank van eerste aanleg in Leuven heeft gisteren de aanhouding van V.H. bevestigd. De Leuvense onderzoeksrechter Bernard Puissant gaf inmiddels een psychiater de opdracht om V.H. te onderzoeken. V.H. zal wellicht worden geïnterneerd en nooit voor het assisenhof moeten verschijnen.
V.H. werd einde juni aangehouden nadat hij zijn collega Omer Preudhomme uit Oplinter (Tienen) had neergestoken aan de Celestijnenlaan in Heverlee. Na de steekpartij had hij de vlucht genomen. Toen hij enkele uren later met opengesneden polsen in het UZ Gasthuisberg in Leuven werd opgenomen, bekende hij de steekpartij. Hij gaf toen ook toe dat hij zijn collega’s Timmermans en Huysmans had gedood.
Bij zijn aanhouding verklaarde V.H. dat hij op 9 mei 1992 - de dag van de moord op de twee bewakers - op de Arenberg-campus in Heverlee zelfmoord had willen plegen. Daarbij zou Huysmans hem betrapt hebben en zijn wapen hebben afgenomen.
Nog steeds volgens zijn verklaringen trok hij naar het rustlokaal van de bewakers in Blok M van de campus, waar hij het wapen weer kon bemachtigen en Timmermans en Huysmans doodde.
Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Juli 1993