Topic: Bende Lammers
De bende "Vader en zoon"-Lammers pleegde verschillende misdrijven tijdens de jaren '80.
Feiten:
20 December 1984: Diefstal van een vrachtwagen met daarin voor 21 miljoen fr. tabak
25 Januari 1985: Diefstal van acht schilderijen van Ensor in Sint-Genesius-Rode.
In juni 1985 verscheen de bende voor deze feiten voor de correctionele rechtbank.
Leden:
Franco de Luca; slotenmaker zonder gekende woonplaats
José Giul Calancha; zonder gekende woonplaats
Maurice Lammers; leraar uit Oudergem
Yves Baten; antiquair uit Elsene
Bende stal 7.500 kg. tabak en acht schilderijen
Voor de correctionele rechtbank te Brussel begon maandag het proces van zeven personen van wie vijf zijn aangehouden en twee nog voortvluchtig. Ze hadden eind 1984 een vrachtwagen gestolen met daarin voor 21 miljoen fr. tabak en op 25 januari 1985 acht schilderijen van Ensor.
De aangehouden beklaagden zijn de 23-jarige José Giul Calancha, zonder gekende woonplaats, de 32-jarige Yves Baten, antiquair uit Elsene, de 31-jarige Franco de Luca, slotenmaker zonder gekende woonplaats en de 49-jarige Maurice Lammers, leraar uit Oudergem. De vijfde, de 25-jarige zoon Eric Lammers, student aan de ULB, zit thans in Frankrijk opgesloten.
Uit de akte van beschuldiging blijkt dat Gil Calancha, Baten, de Luca en Lammers op 20 december 1984 betrokken waren bij de diefstal van een Nederlandse vrachtwagen, toebehorend aan de NV Philip Morris. De vrachtwagen waarop 7.500 kg. tabak voor een waarde van 21 miljoen frank was geladen, werd met een gestolen BMW klem gereden op de oprit naar de autoweg te Anderlecht.
De chauffeur van de vrachtwagen, Leonardus Huls, werd gekneveld. De daders reden met de vrachtwagen naar de streek van Manage, waar ze de tabak aflaadden en in een gehuurde loods deponeerden. Volgens de beschuldiging werd de vrachtwagenchauffeur gegijzeld bij de operatie, wat echter door de verdediging wordt betwist.
Op 25 januari 1985 werden acht Ensor-schilderijen voor een waarde van 10 miljoen frank gestolen uit een villa te Sint-Genesius-Rode. Deze diefstal zou gepleegd zijn door Gil Calancha, Baten en de Luca. Deze schilderijen werden achteraf in een reiskoffer gestopt en opgeborgen in een kluis van het Zuidstation te Brussel. Naar aanleiding daarvan werd Gil Calancha door de spoorwegpolitie aangehouden.
De beschuldiging van bendevorming wordt eveneens door de verdediging tegengesproken. Vonnis volgt op 19 juni.
Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Juni 1985
Gangsterbende zwaar gestraft
De Correctionele Rechtbank te Brussel sprak woensdag zware straffen uit in twee verschillende zaken, die vermoedelijk verband houden met de uiterst rechtse groep Westland New Post.
Het betreft de overval op de chauffeur van een vrachtwagen, waarop voor 21 miljoen frank tabak was geladen, en de de diefstal van acht Ensor-schilderijen, gepleegd bij de familie de Broqueville te Sint-Genesius-Rode. De man die telkens als de spil optrad bij deze twee zaken, de 24-jarige Eric Lammers, ULB-student uit Oudergem, zit thans opgesloten in Frankrijk. Hij zou de overvallen hebben uitgekiend om aan fondsen te geraken voor Westland New Post, waarvan hij lid was.
De rechtbank veroordeelde drie mannen die met Eric Lammers samenwerkten tot zes jaar celstraf en beroofde hen tot zes jaar celstraf en beroofde hen voor een termijn van tien jaar van hun burger- en politieke rechter. Het gaat om de 23-jarige José Gil-Calancha, zonder gekende woonplaats, de 32-jarige Yves Baten, antiquair uit Elsene, en de 31-jarige Franco de Luca, slotenmaker zonder gekende woonplaats.
Anderzijds werd de vader van Eric Lammers, de 50-jarige Maurice Lammers, leraar uit Oudergem, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en voor een termijn van vijf jaar beroofd van zijn burger- en politie rechten.
Op 20 december 1984 werd de vrachtwagen, waarop de tabak voor een waarde van 21 miljoen frank, bij de inrit van de autosnelweg te Vorst, beroofd door Gil-Calancha, Baten, de Luca en vader en zoon Lammers. De chauffeur werd hierbij vastgebonden en de koopwaar naar een loods in de streek van Charleroi gebracht.
Op 25 januari 1985 was er de diefstal van de acht Ensor-schilderijen te Sint-Genesius-Rode. De daders Gil-Calancha, Baten, de Luca en Eric Lammers, lieten zich doorgaan als bedienden van de elektriciteitsmaatschappij. Zij gingen achteraf de acht Ensor-schilderijen, waarde 10 miljoen, opbergen in een kluis van het Centraal Station te Brussel. Nadat de spoorwegpolitie de schilderijen had ontdekt, kon Gil-Calancha worden aangehouden op het ogenblik dat hij de doeken wilde weghalen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Juni 1985
Zwaardere straf voor Eric Lammers
Het Hof van Beroep te Brussel velde donderdag een arrest ten overstaan van vier delinquenten, betrokken bij de diefstal van acht Ensor-schilderijen voor een waarde van 10 miljoen fr. uit een villa te Sint-Genesius-Rode en de diefstal van een vrachtwagen, volgeladen met tabakswaren voor een waarde van 21 miljoen frank, gepleegd te Anderlecht.
Een van deze beschuldigden kreeg een zwaardere straf in beroep. Het gaat om de 25-jarige Eric Lammers, student aan de ULB, die zes jaar cel kreeg in plaats van vijf voor de Correctionele Rechtbank. Hij werd bovendien voor een termijn van 10 jaar ontzet uit zijn burgerrechten en politieke rechten. Eric Lammers meldde zich enkele maanden geleden gevangen bij de Franse politie te Chamonix. Hij werd vervolgens aan België uitgeleverd.
De vader van Eric Lammers, de 50-jarige Maurice Lammers uit Oudergem, bekwam een strafvermindering. Zijn straf van vier jaar cel effectief, werd teruggebracht tot drie met een uitstel voor het gedeelte dat hij nog niet uitzat. Vader Lammers had zijn zoon Eric willen beschermen op een ogenblik dat deze dreigde aangehouden te worden.
Steeds voor dezelfde feiten kregen de 31-jarige Italiaan Franco de Luca en de 23-jarige Spanjaard José Gil Calancha vijf jaar cel in plaats van zes voor de Correctionele rechtbank.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1985