1,271

Re: Aalst: 9 November

De kenners herkennen zeer zeker zijne veelvruchtigheid. Mijn timer loopt.

1,272

Re: Aalst: 9 November

De mijne is al eens afgelopen Xeno. smile Maar wie zijn hier eigenlijk de kenners? Ik alvast niet. Kenners, gelieve u kenbaar te maken.

1,273

Re: Aalst: 9 November

Kenners van wat? Precies niet veel opgeleverd al die kennis

1,274

Re: Aalst: 9 November

Hey leuk, een speurtocht!

1,275

Re: Aalst: 9 November

Herlees eens het topic Djuroski Mincky ( is niet lang) . Ik veronderstel dat detectivebureau Merlina daar naar toe wil. Succes met je speurtocht. En als Polycarpus het allemaal wist had hij volgens mij de cel kunnen inlichten. 't Is zoals Django 68 zegt : " Precies niet veel opgeleverd al die kennis" Geen idee of dat aan Polycarpus of aan de cel ligt.

Re: Aalst: 9 November

Niemand lijkt zich vragen te stellen over het feit dat handlangers twee/drie uur na de feiten reeds te horen kregen dat de overval mislukt was (zie verklaring Van Malderen).

Die verklaring zou toch iets zeer specifieks moeten revelleren over het motief/doel van Aalst.

1,277

Re: Aalst: 9 November

Voor je begint te lezen

Het reconstrueren van de feiten van de Bende van Nijvel is een heel moeilijk proces, niet alleen omdat het heel emotioneel is maar ook omdat de getuigenissen vaak tegenstrijdig zijn. Er is niet één verhaal van een overval, er zijn er tientallen. En al die verhalen bevatten andere elementen of elementen die anders zijn dan het verhaal dat je net daarvoor hebt gelezen. Het doel is om al die verhalen samen te leggen en een reconstructie te maken die zo dicht mogelijk aanleunt bij wat er echt gebeurd is.

Is de reconstructie hieronder de volledige waarheid? Nee, absoluut niet. Ik heb ervoor gekozen om een algemeen verhaal te vertellen. Sommige details of getuigenissen heb ik dus niet opgenomen in dit verhaal. De reconstructie hieronder heeft wel de bedoeling om het verloop van de gebeurtenissen, vanaf de aankomst tot het vertrek van de moordenaars, zo goed mogelijk te vertellen.

Is de reconstructie correct? Nee, dat wil ik absoluut niet beweren. Zoals gezegd, is het heel moeilijk om de volledige puzzel te kunnen maken. Ik heb het wel geprobeerd, maar het zal niet zonder fouten zijn.

Een reconstructie

Om 19u35 rijdt een VW Golf GTI het parkeerterrein op aan de achterzijde van het Delhaize-warenhuis. Waarschijnlijk rijdt het voertuig eerst rond op de hoofdparking vooraleer het zich parkeert op de lager gelegen Parking 3, buiten het zicht van de in- en uitgang. Terwijl ze op de parking rijden, worden ze opgemerkt door een getuige die het warenhuis verlaat.

Nadat ze de wagen geparkeerd hebben, stappen de drie gangsters uit, verspreiden zich en wandelen in de richting van het warenhuis. Ter hoogte van de ingang van de hoofdparking - Parking 2 - grijpen ze een klant vast. Een dader richt zijn wapen tegen het hoofd van Georges De Smet en zegt: "Silence, ta gueule". Georges De Smet is niet van plan om zomaar mee te lopen en stribbelt tegen. Zonder het te beseffen, tekent hij hiermee zijn doodvonnis want zijn gijzelnemer heeft geen geduld met gijzelaars die zijn bevelen niet opvolgen.

De drie daders lopen met hun gijzelaar verder in de richting van de ingang van het warenhuis. Net op dat moment komt het gezin Van de Steen-Van den Abiel naar buiten gewandeld. Ze komen oog in oog te staan met de gangsters die net naar beneden - naar het sas - willen wandelen. Wat er dan gebeurt, is heel moeilijk te reconstrueren want het gebeurt op heel korte tijd en de getuigenissen zijn tegenstrijdig.

Er volgt een korte woordenwisseling, gevolgd door 4 à 5 schoten, een gil van Marie Thérèse Van den Abiel en vervolgens wordt weer 2 à 3 keer gevuurd, daarna volgen opnieuw enkele schoten. David Van de Steen slaagt erin om net op tijd in het warenhuis te vluchten. Er wordt door een dader verschillende keren in zijn richting geschoten. Marie Thérèse Van den Abiel heeft nog geprobeerd om te vluchten maar ook zij wordt op beestachtige wijze vermoord. Als David het warenhuis binnen vlucht, liggen er op de parking vier dodelijke slachtoffers; Georges De Smet, Rebeca Van de Steen, Gilbert Van de Steen en Marie Thérèse Van den Abiel.

Na die moorden rijdt een getuige samen met zijn vriendin de parking aan het Brico-center op. Ze zien de daders voor de ingang van het warenhuis. Eén dader is gewapend met een pompgeweer met blinkende kolf en hij merkt het voertuig op. De chauffeur slaagt er niet om achteruit te rijden en geeft plankgas tot op Parking 3, tot waar de dader hen achtervolgt. De dader vuurt een viertal keren waarvan één projectiel de chauffeur in het hoofd raakt.

Twee gangsters stappen verder naar de ingang. De derde gangster merkt waarschijnlijk Jan Palsterman op. Jan Palsterman wil, nadat hij zijn kinderen heeft afgezet, de parking verlaten om te gaan tanken. Hij stuurt zijn voertuig naar rechts en ziet plots een aantal gewapende gangsters. Hij keert zijn auto terug naar links maar de wagen wordt vanop korte afstand onder vuur genomen. Jan Palstermans wordt dodelijk getroffen en zijn auto rijdt stuurloos voort tot rechts achteraan de hoofdparking en botst daar tegen een geparkeerd voertuig.

Diezelfde dader is hoogstwaarschijnlijk het voertuig van Jan Pastermans gevolgd en heeft op dat moment Dirk en Elsie Nys in hun auto zien zitten. Hij stapt naar het voertuig, een BMW, en vermoordt ze allebei.

Na het drama op de parking betreden twee gangsters, zonder gijzelaar, het warenhuis. Eén van hen zegt "la caisse" en "vous voulez mourir?" Deze man dwingt de adjunct-directeur om de kassa’s te openen, wat niet lukt. Een kleinere dader blijft eerst ter hoogte van kassa 10. Ook andere getuigen horen hoe de gangsters in het Frans korte bevelen geven, waaronder het bevel om de kassa’s te openen.

De meeste getuigen in het warenhuis zien slechts één of twee daders binnen komen. Dit lijkt er op te wijzen dat de dader met riot gun 1, die verantwoordelijk is voor bijna alle moorden in Aalst, nog bezig is met zijn dodelijke tocht op de parking als zijn twee kompanen het warenhuis betreden.

Vlak voor de gangsters binnen komen in het warenhuis, hoort een kassierster verschillende schoten vanuit de richting van de parking. Ze ziet hoe een huilend kind binnen loopt, gevolgd door een man die in het zwart gekleed is. Een andere medewerker van Delhaize, die in het bureau van de directeur is, hoort ook schoten en ziet hoe David met een ballon in de hand naar binnen loopt. Op dat moment hoort hij het geluid van rinkelend glas. De man wil in de richting van David gaan maar staat plots oog in oog met één van de daders.

De adjunct-directeur van het Delhaize-warenhuis zit op dat moment in zijn kantoor. Hij hoort schoten en ballons ontploffen. Een gangster komt tot in het bureau van de directeur en roept: "Le coffre! L’argent! Vite! Vite!" De directeur slaagt erin om kalm te blijven en volgt de bevelen van de gangster onmiddellijk op. Ze gaan samen in de richting van de kassa’s en hij probeert de kassa’s te openen maar merkt dat enkel de expreskassa (kassa nr. 14) zich laat openen. De gangster neemt het geld uit de kassa. Daarna keren ze terug naar het bureau.

In het bureau merkt de directeur dat een tweede gangster reeds het geld uit de brandkast in een zak van Delhaize heeft gestopt. Deze gangster heeft ook de donkergroene, metalen koffer vast, die later wordt teruggevonden in het kanaal van Ronquières. De koffer is zo zwaar dat de gangster moeilijkheden heeft om het met één hand vast te houden. De directeur neemt de koffer met twee handen over en geeft deze zo door aan de eerste gangster. Op die manier hoopt hij dat de gangster de koffer ook met twee handen zal vasthouden zodat hij zijn wapen niet meer kan gebruiken.

Bij het verlaten van het kantoor slaagt de directeur erin om te vluchten maar hij wordt opgemerkt door de derde gangster. Ter hoogte van kassa 14 hoort hij een schot dat wellicht voor hem bedoeld is. Hij slaagt er echter in te vluchten naar een gedeelte dat niet toegankelijk is voor het publiek.

Nadat ze het kantoor verlaten, gaan de daders met hun buit naar de uitgang van het warenhuis. Bij het buitengaan merkt één van de daders vlakbij de ingang twee kinderen op. De dader neemt zijn wapen en vuurt zonder aarzeling op David.

Marie-Jeanne Mulder ligt sinds het begin van de feiten in het warenhuis aan de ingang. Ze blokkeert hierdoor de toegang tot het sas. Zij wordt door één van de daders koelbloedig vermoord en is die avond het laatste dodelijke slachtoffer.

Wanneer de daders terug op de parking komen, zien verschillende getuigen vanuit hun woning hoe de daders met hun buit in de richting van hun wagen stappen. Twee van hen nemen plaats in de VW Golf, de derde blijft op de uitkijk staan en moet de vlucht zo lang mogelijk dekken. Hij schiet in de richting van de agenten die enkele keren terug vuren. Om 19u49 rijden de gangsters in hun VW Golf van de parking af. Op dat moment springt de derde gangster in de koffer. Eén agent, Eddy Nevens, vuurt drie keer in de richting van de open koffer.

De wagen rijdt snel weg in de richting van Halle waarna het doek valt over de brutale moorden van de Bende van Nijvel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

1,278

Re: Aalst: 9 November

Het probleem met Aalst is ook wat er voor 19.35 uur gebeurt. Dat gezegd hebbende, zou ik graag willen weten of de andere overvallen net zo lang hebben geduurd, want deze vond ik erg lang.

1,279

Re: Aalst: 9 November

pyrénéen wrote:

Het probleem met Aalst is ook wat er voor 19.35 uur gebeurt.

Wat er voor of na de feiten gebeurt, is in deze reconstructie niet van belang. Dit heb ik duidelijk in de inleiding geschreven:

(...) De reconstructie hieronder heeft wel de bedoeling om het verloop van de gebeurtenissen, vanaf de aankomst tot het vertrek van de moordenaars, zo goed mogelijk te vertellen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Aalst: 9 November

Ben wrote:
pyrénéen wrote:

Het probleem met Aalst is ook wat er voor 19.35 uur gebeurt.

Wat er voor of na de feiten gebeurt, is in deze reconstructie niet van belang. Dit heb ik duidelijk in de inleiding geschreven:

(...) De reconstructie hieronder heeft wel de bedoeling om het verloop van de gebeurtenissen, vanaf de aankomst tot het vertrek van de moordenaars, zo goed mogelijk te vertellen.

Toch is de vraag van onze bergketenvriend erg interessant. Als je uitgaat van afpersing en druk op voeren was het logisch om steeds 'straffer' te keer te gaan en sowieso ging het geweld en de 'zotheid' van de Bende crescendo. Daarom kan/moet de vraag worden gesteld of men ook hier geen dubbelslag voor ogen had. Gezien de vluchtroute en de kennis van de wegen aldaar denk ik in de eerste plaats aan de Delhaize van Liedekerke in de Kasteelstraat (is daar, in de voorafgaande dagen, op de grens met Denderleeuw niet eens sprake geweest van een ongeval met verdacht voertuig?). Heeft men om één of andere reden gerealiseerd dat men niet op tijdsschema zat en is men daarom brutaler dan ooit tekeer gegaan in Aalst om minstens hetzelfde aantal slachtoffers te verkrijgen als in Eigenbrakel + Overijse? Tijd en planning lijken een belangrijke rol te spelen in Aalst en met de Mi Amigo saga in het achterhoofd is er mogelijk sprake van 'last minute wijzigingen'. Koppel daaraan de vermeende insider talk van twee handlangers dezelfde avond dat de overval 'mislukt' was.

Daarbuiten, mijn complimenten voor de knappe reconstructies van de overvallen met ons gedeeld de laatste dagen.