1

Topic: Sint-Joost-ten-Node: 8 Mei 1984

Samenvatting

  • Wat? Een cafébaas schiet een Britse voetbalsupporter dood.

  • Wanneer? 8 Mei 1984, rond 23u.

  • Waar? Aarschotstraat in Sint-Joost-ten-Node » Google Maps

  • Wie? Albert Neuckermans, een café uitbater afkomstig uit Aalst.

  • Wapen? Een .22 long rifle-karabijn. De man schoot minstens 4 kogels af.

  • Status: Opgelost, Albert Neuckermans werd veroordeeld tot 8 jaar cel.

Rellen bleven niet uit

Zoals verwacht is de komst van de Londense voetbalploeg Tottenham Hotspur niet onopgemerkt voorbij gegaan. In het vooruitzicht van de UEFA-cupfinale tegen Anderlecht, stroomden gisteren verscheidene duizenden supporters van de Britse club in Brussel toe. Maar ook eerder waren er al aanhangers van de Engelse ploeg in de hoofdstad gearriveerd. Eén van hen werd het slachtoffer van dodelijke schoten.

Reeds sinds vorige zondag waren Britse supporters druppelsgewijs in Brussel toegekomen, waar zij vooral in de avondlijke en nachtelijke uren vertier zochten. Zo stapte dinsdagochtend een groep Engelse en Ierse supporters af in hotel Mirabeau aan het Fontainaseplein. Veel later op de dag trokken ze naar een café in de Aarschotstraat, middenin de rosse buurt van het Noordstation.

Omstreeks 23 uur kwam ze er in conflict met een andere, niet nader omschreven groep feestvierders. Van het een kwam het ander en van het ander kwam een heuse vechtpartij, die al vlug uit de hand dreigde te lopen toen daarbij een glas aan scherven werd geslagen.

Uitbater Albert Neuckermans (32), afkomstig uit Aalst, wilde beide partijen uit zijn café zetten, doch slaagde slechts er moeizaam in dat voornemen. Uiteindelijk ging hij zijn .22 long rille-karabijn halen en hij zette de twee groepen achterna. Hij schoot ten minste vier kogels af.

Twee kogels troffen de 18-jarige Brian Flanagan in de buik en het hart. De jonge voetbalsupporter slaagde er nog in het nabij gelegen café “Aux Mousquetaires” te bereiken, waar hij ondanks de snelle zorgen aan de opgelopen verwondingen bezweek.

Woensdagmiddag omstreeks 13 uur werd de dader Albert Neuckermans door de rijkswacht aangehouden. Na de schoten was hij gevlucht. Hij had een voorlopig onderkomen gevonden bij één van zijn diensters, waar hij vele uren later werd ontdekt. Neuckermans bekende de feiten en hij werd door onderzoeksrechter Van Belaiengh onder arrest geplaatst. Meer details over de moord waren gisteren nog niet bekend.

Wraak?

Hoewel het slachtoffer in de geval een Britse voetbalsupporter is, bliktuit de feiten opnieuw zeer duidelijk dat bepaalde zogeheten “hooligans” of herrieschoppers vaak het geweld kunnen uitlokken. Ook zou hiermee bewezen kunnen worden dat alleenreizenden groepjes of individuen vaak gevaarlijker zijn dan de grote supportersclubs, die hun buitenlandse verplaatsingen meestal ook in grotere groepen maken.

Feit is ook dat geweld altijd geweld blijft uitlokken: reeds in de vroege namiddag trokken Tottenham-supporters naar een bar in datzelfde Noordkwartier om er (uit wraak?) de hele boel kort en klein te slaan. Rijkswacht en politie verschenen evenwel vlug ter plaatse om de keetschoppers op te leiden.

Ook op andere plaatsen in de hoofdstad deden zich nog verscheidene incidenten voor met de Engelse supporters. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Mei 1984

Vrijlatingen na dood Tottenham-fan

Een jonge vrouw, beschuldig van heling van een misdadiger, en een koppel, beschuldig van het verbergen in een woning van de long rifle, waarmee Albert Neuckermans een tiental dagen geleden een Ierse Tottenham-supporter te Sint-Joost-ten-Node doodschoot, werden vrijdag te Brussel in voorlopige vrijheid gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Mei 1984

Achter jaar geëist tegen barhouder

De 32-jarige Albert Neuckermans, uitbater van een café aan de Aarschotstraat te Schaarbeek, is donderdag voor de correctionele rechtbank van Brussel verschenen omdat hij tijdens de nacht van 8 op 9 mei 1984 de 19-jarige voetbalsupporter van Tottenham, Brian Flanagan, met een 22-long riflegeweer neerschoot.

Samen met Neuckermans zaten de 41-jarige dienster Antoinette D. en de 25-jarige Marie-Christine M. op de beklaagdenbank. Beiden worden beschuldigd van verboden wapendracht en het verbergen van een misdadiger. Een vierde persoon, de 23-jarige Philippe D., bijgenaamd “Fanny”, zal in deze zaak op een latere datum moeten verschijnen wegens de afwezigheid van zijn advocaat.

De avond van de feiten was Neuckermans met zijn vriendin Marie-Christine in een kamer boven de drankgelegenheid. Toen een groep mensen, onder wie een aantal Britten, in het café herrie begon te schoppen en de dienster Antoinette de situatie niet meer meester kon, ging ze Neuckermans verwittigen, die onmiddellijk naar beneden kwam. De herrie werd echter alleen maar erger en Neuckermans ging zijn 22-longrifle-karabijn halen. Toen hij met het wapen naar beneden kwam, waren de meeste Britse herrieschoppers al weggegaan.

Neuckermans ging hen achterna tot op de hoek van de Afschop- en Allardstraat. Hij vuurde daar en kogel af in de lucht en nog een tweede kogel die in een geparkeerde wagen terechtkwam. De Britten liepen naar het Rogierplein toe, terwijl Neuckermans hen bleef achternazitten. In de Brabantstraat, vanop een afstand van ongeveer 40 meter, vuurde Neuckermans nog enkele kogels af met het wapen aan de heup, zonder te mikken. Drie kogels raakten Brian Flanagan, die nog de kracht vond om in het café “Les Trois Mousquetaires” binnen te lopen, waar hij als gevolg van het grote bloedverlies in mekaar zakte.

Neuckermans, die naar zijn herberg was teruggekeerd, vernam even later dat hij een man dodelijk had getroffen. Hij werd opeens bang, legde zijn geweer in de keuken neer en ging er, in overleg met Marie-Christine, vandoor. Hij vond aanvankelijk een toevlucht bij zijn vriend Philippe D. waar hij een tijdje verbleef. Vervolgens belde hij zijn vriendin op met het verzoek het wapen te komen brengen. Ze kwam weldra met het geweer aan, dat in de hal van Philippe D. werd verborgen, waar het later door de politie werd teruggevonden. De dag nadien nam Neuckermans zijn intrek bij zijn dienster Antoinette D. bij wie hij tenslotte werd aangehouden.

Mr. Louis Roppe, die pleitte voor de familie van het slachtoffer, wees erop dat Brian Flanagan een voortreffelijke jongen was, die niet dronken wa sop het ogenblik van de feiten en die zeker niets te maken had met de herrie in de herberg van Neuckermans. Hij vroeg voor elk van de ouders van het slachtoffer 500.000 fr. als morele schadevergoeding en nog eens 100.000 fr. voor de twee zusters en de broer van de overledene.

Eerste substituut Debrauwere was van zijn kant van oordeel dat Neuckermans met voorbedachte rade optrad en een spectaculaire daad heeft willen stellen, ook al had hij mogelijk niet het inzicht om te doden. Hij eiste voor Neuckermans acht jaar gevangenisstraf. Voor de andere beklaagden vroeg de openbare aanklager een principiële straf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 November 1984

“Neuckermans werd geprovoceerd”

“Hij werd door de Britse supporters geprovoceerd. Hij heeft nooit de bedoeling gehad een van hen te doden.” Zo bepleitte de tweede verdediger de vrijspraak, zo niet een lichte straf, voor Albert Neuckermans.

Voor de correctionele rechtbank van Brussel werden gisteren de pleidooien gehouden in het proces ten laste van de 32-jarige cafébaas Albert Neuckermans, zijn 25-jarige vriendin Marie-Christine M. en de 41-jarige dienster Antoinette D. Eerstgenoemde wordt ervan beschuldigd de Britse voetbalsupporter Brian Flannagan te hebben neergeschoten en van het verborgen houden van een misdadiger. Antoinette D. wordt het verborgen houden van een misdadiger ten laste gelegd.

De verdediger van Marie-Christine M., Joseph Demey, wees erop dat zijn cliënt het half-automatisch geweer waarmee Neuckermans de Brit neerschoot, eerst volledig uit elkaar had gehaald. Aangezien het geweer dus niet schietensklaar was, stelde de advocaat dat zijn cliënte niet kan beschuldigd worden van wapendracht. Hij verwees hierbij naar een arrest van het Hof van Cassatie dat duidelijk een onderscheid maakt tussen wapenvervoer en wapendracht. Bovendien kan Marie-Christine M. niet beschuldigd worden van de heling van een misdadiger omdat ze gewoon de vriendin van Neuckermans is. De advocaat vroeg bijgevolg om de vrijspraak van zijn cliënte.

Ter verdediging van Antoinette D., bij wie Neuckermans de dag na de feiten ongeveer 3 uur verbleef, bracht José Vanderveeren aan dat ze uit medelijden met de hoofdbeklaagde handelde en in de veronderstelling verkeerde dat Neuckermans zich nadien bij de politie zou aanmelden. Ook voor Antoinette D. werd vrijspraak gevraagd.

Vervolgens pleitte Gilberte Van Hulle voor hoofdbeklaagde Neuckermans. De advocate was van oordeel dat de eis tot schadevergoeding van de burgerlijke partij in zekere mate overdreven was, ook al was het slachtoffer een voortreffelijke jonge man met een onbesproken verleden. De advocate onderstreepte dat Neuckermans woedend reageerde op de schade die in zijn drankgelegenheid werd aangericht. Neuckermans greep naar zijn geweer omdat hij wilde verhinderen dat de Britten zouden terugkeren. Hij begon toen lukraak te schieten en raakte toevallig een van de Britse supporters in de rug. De advocate vroeg de rechtbank alleen onvrijwillige slagen met dodelijke afloop tegen haar cliënt te willen weerhouden.

Ook de tweede verdediger van Neuckermans, Jean Van Londersele, vond de door de openbare aanklager geëiste gevangenisstraf van 8 jaar overdreven want Neuckermans had nooit de bedoeling de feiten te plegen die tegen hem worden weerhouden. Hij werd geprovoceerd door de Britten. Van Londersele vroeg derhalve om de vrijspraak van zijn cliënt, zo niet om een lichte straf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1984

Man die Tottenham-supporter doodschoot krijgt drie jaar cel

De 32-jarige Albert Neuckermans, uitbater van een herberg aan de Aarschotstraat te Schaarbeek, liep vrijdag drie jaar effectieve celstraf op voor de correctionele rechtbank te Brussel.

De rechtbank achtte Neuckermans schuldig aan het toebrengen van slagen en verwondingen met dodelijke afloop aan de 19-jarige Tottenham-supporter Brian Flanagan, zonder het inzicht te doden en zonder voorbedachte rade.

De rechtbank verwierp de thesis van de provocatie, uitgaande van de groep supporters. Deze hadden wel heel wat stoffelijke schade in de herberg van Neuckermans aangericht maar hadden op geen enkel ogenblik slagen aan personen toegebracht. Neuckermans werd eveneens schuldig bevonden aan het onwettig dragen van een half-automatisch sportgeweer, kaliber .22 waarmee hij het slachtoffer in de Brabantstraat te Schaarbeek doodschoot.

In dezelfde zaak werd de bijzit van Neuckermans, de 25-jarige Marie-Christine M., vrijgesproken voor de heling van een misdadiger maar wel schuldig bevonden aan het transport van het voornoemd half-automatisch wapen, zodat ze een opschorting van de uitspraak bekwam. Ze was immers ingegaan op het verzoek van Neuckermans om het uiteengenomen geweer vanuit de herberg die ze uitbaatte, naar de woonplaats van Fanny, de persoon bij Neuckermans zich was gaan verbergen, over te brengen.

Tenslotte bekwam de 41-jarige dienster Antoinette D. een vrijspraak voor de beschuldiging al zou ze Neuckermans als misdadiger hebben geheeld. De vrouw schonk Neuckermans een paar uren onderdak, overwegend uit medelijden en in afwachting dat hij zich bij de politie zou gevangen melden.

Aan beide ouders van het slachtoffer zal Neuckermans een provisie van 24.000 fr. moeten uitkeren op een morele schade van telkens 500.000 fr. Aan de twee broers en zuster van het slachtoffer zal hij eveneens een provisie van 24.000 fr. moeten uitbetalen op een morele schade van telkens 100.000 fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 December 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube