Topic: Florimond Mathonet
Florimond Mathonet is een gewezen gangster. Nadat hij de school had verlaten begon begon Florimond kleine diefstallen te plegen zodat hij weldra in het verbeteringsgesticht te Mol terechtkwam. In 1969 liep hij wegens diefstallen 18 maanden cel op, in 1970 nogmaals wegens diefstallen 8 maanden cel en ten slotte in 1974 niet minder dan 7 jaren cel voor een reeks van 22 inbraken.
Florimond Mathonet was in de jaren ’70 lid van een bende die betrokken was bij talrijke diefstallen gepleegd in het Brusselse, de streek rond Antwerpen, Waterloo, Gosselies en Lodelinsart. Hij moest zich hiervoor in 1974 verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Brussel. Hij werd veroordeeld tot 7 jaar cel.
Op 5 november 1978 was hij betrokken bij een overval op een juwelier in Luxemburg-stad. Hij moest zich hiervoor in oktober 1980 verantwoorden voor het Hof van Assisen van Brabant. Hij was toen een bankwerker en woonde in Rebecq (Bierghes). Hij werd veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid.
In 1986 ontsnapte hij uit de gevangenis van Hoei » Forum
In november 1991 werd hij veroordeeld tot vier jaar wegens verschillende post- en bankovervallen.
Gevaarlijke dievenbende voor de rechtbank
Een dertigtal betichten onder wie twee vrouwen, hadden zich dinsdag te verantwoorden voor de vakantiekamer van de correctionele rechtbank te Brussel, wegens talrijke diefstallen gepleegd in het Brusselse, de streek rond Antwerpen, Waterloo, Gosselies en Lodelinsart.
Niet alleen vrij aanzienlijke sommen geld, maar ook heel wat juwelen, tv-toestellen, reken- en schrijfmachines, auto’s, chequeboekjes, werden gestolen. uit het gemeentehuis van Jette werden 105 identiteitskaarten weggenomen.
Zes van de 30 betichten verschenen onder arrest, want behalve het plegen van diefstallen waren ze ook betrokken bij ernstige feiten waarbij met wapens werd gedreigd en slachtoffers gekneveld.
Deze zes betichten zijn: de 48-jarige Portugese schoonmaakster Maria Pereira uit Vorst, de 23-jarige Christian Tilquin, publiciteitsondernemer uit Schaarbeek, de 25-jarige Jean-Pierre Everaert, publiciteitsondernemer zonder gekende woonplaats, de 27-jarige Jean-Claude Palsterman, handelsvertegenwoordiger uit Schaarbeek, de 24-jarige Florimond Mathonet, paswerker uit Schaarbeek en de 21-jarige Portugese toneelspeler Antonio Figuerero zonder gekend verblijf in België.
Enkele van deze hoofdbetichten pleegden tijdens de nacht van 17 op 18 november 1972 een overval op de nachtwaker van een fabriek te Gosselies, die ze met een revolver bedreigden en nadien knevelden. Ze wilden er een brandkast plunderen wat evenwel mislukte.
Vier van deze betichten: Everaert, Tilquin, Palsterman en Figuerero overvielen op 17 september 1973 te Ukkel een echtpaar nadat de Portugese Pereira, die er vroeger als schoonmaakster had gewerkt, had verteld dat ze er een hele boel geld zouden vinden.
De kerels wisten er binnen te komen door zich als werkinspecteurs voor te doen. Even later knevelden ze het echtpaar onder bedreiging van een pistool en gingen er uiteindelijk met 80.000 fr. van door.
Tijdens de nacht van 2 op 3 oktober 1973 werd een ander echtpaar te Ukkel overvallen, bedreigd met een pistool en van een hoeveelheid geld en cheques beroofd.
Te Gosselies werd tijdens de nacht van 14 op 15 november 1972 een brandkast waarin 217.535 fr. zat, geroofd, en bij baron Snoy wist Mathonet een partij juwelen voor een waarden van 1 miljoen 750.000 fr. weg te nemen.
Gezien de verschillende betichten gisteren werden ondervraagd, komen vandaag de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie aan de beurt.
Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Augustus 1974
Negen en vier jaar voor bank- en postovervallers
De correctionele rechtbank van Namen heeft dinsdagmorgen twee Turken en een Brusselaar veroordeeld tot zware gevangenisstraffen wegens een gewapende overval op een bankfiliaal en een postkantoor. De gangsters hadden niemand verwond, maar hun buit was aanzienlijk.
De Turk Levent Dogan (25) kreeg negen jaar gevangenisstraf en de Brusselaar Florimond Mathonet (45) vier jaar. Beiden waren de effectieve overvallers. Een tweede Turk, Emrad Kirdemir, kreeg dertig maanden gevangenisstraf. Hij was de heler.
De overvallen werden gepleegd op 26 april op een agentschap van de SNCI (NMKN) in Bouge (Namen) en op 15 november 1990 op het postkantoor van Naninne.
Levent Dogan uit Charleroi, die samen met Florimond Mathonet de overval in Bouge pleegde, was in november 1990 ontsnapt uit de gevangenis van Lantin in het gezelschap van wijlen Georges Malevez, die in augustus 1988 betrokken was bij de schietpartij van Malonne.
Hij kreeg daarvoor vijftien jaar gevangenisstraf. In de achtervolging na de postoverval van Naninne kwam diezelfde Georges Malevez overigens op accidentele wijze om het leven.
Bron: Gazet van Antwerpen | 27 November 1991