1

Topic: Watermaal-Bosvoorde: 25 Oktober 1983

Samenvatting

  • Wat? Mislukte overval op een juwelier.

  • Wanneer? 25 oktober 1983

  • Waar? Jachtstraat in Watermaal-Bosvoorde » Google Maps

  • Wie? Marc Lavigne en Philippe Rainbeaux

  • Wapen: een revolver

  • Status: Opgelost

Eén van de daders, Marc Lavigne, was een dokter. Hij zat in geldnood en was verslaafd aan heroïne. Om heroïne te kunnen kopen, wilde hij een juwelier overvallen.

Geneesheer uit Watermaal-Bosvoorde aangehouden

Een jonge geneesheer uit Watermaal-Bosvoorde werd woensdag door de onderzoeksrechter te Brussel onder aanhoudingsmandaat geplaatst ivm een overval die dinsdag plaatsvond in een juwelierszaak aan de Jachtstraat in voornoemde gemeente.

Tijdens de overval, die tenslotte mislukte, had een onbekende de juweliersvrouw, de 56-jarige Paulette Verdure met een pistool bedreigd. Even later stond de gangster op zijn beurt voor het pistool van de 65-jarige juwelier Hubert Hoschman. De juwelier vuurde een kogel, maar raakte de indringer niet. Het kwam toen tot een worsteling tussen de twee mannen waarbij de juwelier verschillende kolfslagen op het hoofd kreeg, zodat hij een schedelbreuk opliep en in het ziekenhuis te Elsene diende opgenomen.

De gangster vluchtte met een wagen die voor de juwelierszaak stond. De juweliersvrouw kon nog de nummerplaat van het voertuig noteren. De wagen bleek toe te behoren aan een geneesheer te Watermaal-Bosvoorde. Deze werd woensdag aangehouden als mededader, ook al verklaart hij met de feiten geen uitstaans te hebben. Hij beweert dat de eigenlijke dader, die hij kende, in zijn wagen opnam, maar zonder te beseffen dat hij een overval had gepleegd. Intussen is de dader nog steeds voortvluchtig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Oktober 1983

Geneesheer loochent overval te Watermaal-Bosvoorde

De correctionele rechtbank te Brussel behandelde donderdag het proces van de 34-jarige geneesheer Marc Lavigne en van de 27-jarige lasser Philippe Rainbeaux, beiden uit Watermaal-Bosvoorde.

Ze werden ervan beschuldig op 25 oktober 1983 een gewapende overval te hebben gepleegd op de juwelierszaak van Hubert Oschman in deze gemeente.

Rainbeaux zei gisteren dat hij in de namiddag van 25 oktober 1983 het bezoek kreeg van dokter Marc Lavigne. De geneesheer was volgens Rainbeaux verslaafd aan drugs en had om een dosis heroïne gevraagd. Dat verzoek kon Rainbeaux niet inwilligen. Marc Lavigne zou dan hebben voorgesteld samen een overval te plegen om aan geld te geraken.

Met de auto van Marc Lavigne reden ze naar de juwelierszaak van Oschman. De arts bleef achter het stuur zitten, terwijl Rainbeaux, gewapend met een revolver, de juwelierszaak binnenging. De juwelier was echter ook gewapend en vuurde op Rainbeaux. Deze had nog de kracht om naar de wagen van Marc Lavigne te strompelen. De geneesheer reed dadelijk weg maar werd enkele uren later samen met Rainbeaux ingerekend.

Voor de rechtbank ontkende Marc Lavigne ten stelligste aan de overval te hebben deelgenomen. Hij verklaarde Rainbeaux, die hij kende, bij het kerkhof van Elsene een lift te hebben gegeven. Hij wilde vervolgens naar zijn woning te Watermaal-Bosvoorde rijden waar hij om 18u patiënten moest ontvangen.

Onderweg zou Rainbeaux gevraagd hebben te stoppen omdat hij een boodschap moest doen in de juwelierszaak. Toen de dokter later vaststelde dat Rainbeuax was gewond door een kogel, reed hij dadelijk met hem naar zijn kabinet en diende hem de nodige zorgen toe.

Vervolg op een latere datum.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Februari 1986

Drugsverslaafde dokter pleegde overval

De correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde woensdag de 34-jarige geneesheer Marc Lavigne uit Watermaal-Bosvoorde tot drie jaar cel waarvan één jaar met uitstel. Een tweede beklaagde, de 27-jarige Philippe Rainbeaux, een lasser uit Watermaal-Bosvoorde, werd tot dezelfde straf veroordeeld.

Beiden hadden op 25 oktober 1983 deelgenomen aan een overval op juwelier Hubert Oschman aan de Jachtstraat te Watermaal-Bosvoorde. De overval mislukte doordat Rainbeaux werd getroffen door een kogel die was afgevuurd door de juwelier.

Dokter Lavigne zat reeds zes maanden voorhechtenis uit. Hij loochende iets met de overval te maken te hebben. Wel gaf hij toe Rainbeaux, die hij kende, naar de plaats van de feiten te hebben gebracht. Hij zou daarbij niet geweten hebben dat het in de bedoeling van Rainbeaux lag een overval te plegen.

De versie van Rainbeaux klonk helemaal anders, en werd overigens gedeeld door de rechtbank. Volgens deze versie was dokter Lavigne Rainbeaux komen opzoeken ten einde een dosis heroïne waaraan hij verslaafd was te bekomen. Rainbeaux had echter geen heroïne.

Omdat de dokter bovendien in geldnood verkeerde, stelde hij aan Rainbeaux voor samen een overval te plegen.

Met het voertuig van de geneesheer reden ze tot bij de juwelierszaak van de h. Oschman. Terwijl de dokter aan het stuur bleef zitten, ging Rainbeaux de winkel binnen met een revolver in de hand. Hij werd echter door de juwelier neergeschoten en zwaar gekwetst.

Beiden moeten aan de juwelier 315.000 fr. uitkeren, ook nog 50.000 fr. aan de echtgenote van het slachtoffer en nog eens 50.000 fr. aan een mutualiteit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Mei 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube