1

Topic: Schaarbeek: 27 November 1975

Samenvatting

  • Wat? Overval voor een café waar werklozensteun werd verdeeld.

  • Waar? Helmetsesteenweg 309 te Schaarbeek » Google Maps

  • Wanneer? 27 November 1975

  • Buit: 5.300.000 fr.

  • Wapens: Machinepistolen en revolvers

  • Wagen: Een witte Fiat coupé 124

  • Wie? Vier daders, waaronder Alain Jusot

  • Status: Opgelost

Alain Jusot, één van de daders, ontsnapte in december 1976 uit de gevangenis van Nijvel. Hij werd in augustus 1978 terug gearresteerd in Parijs, samen met drie andere gangsters.

Meer dan vijf miljoen werklozensteun geroofd

Vier gangsters, van wie drie gedeeltelijk gemaskerd en gewapend met een machinepistool en revolvers, roofden donderdagmorgen, omstreeks 9u15, 5.300.000 fr. voor een café aan de Helmetsesteenweg 309 te Schaarbeek.

Een van de bandieten sloeg een vrouwelijke bediende van het ABVV, de 50-jarige Katherina Boonen, neer met de kolf van zijn revolver en nam de vrouw een reiskoffertje af waarin het geld was opgeborgen.

De 5.300.000 fr. moesten dienen om honderden werklozen uit te betalen. De daders zijn voortvluchtig, maar er bestaat geen zekerheid of ze te voet ontkwamen, ergens onderdoken of met een wagen ontsnapten. Van de buit werd slechts 500 fr. teruggevonden: in geldstukken van 5 en 1 fr.

Tweemaal per maand en telkens op een donderdagvoormiddag, wordt in het café de werklozensteun door verscheidene bedienden van het ABVV uitbetaald. Het geld wordt telkens ter plaatse gebracht met een bestelwagen van de socialistische vakbond zelf. Donderdag zaten in deze bestelwagen de chauffeur, een mannelijke bediende en Mw. Katherina Boonen, die het geld droeg. In het café zelf en buiten op de stoep zaten of stonden reeds tientallen werklozen op de aankomst van het geld te wachten.

Achtervolging

De bestelwagen stopte omstreeks 9u15 voor het café en de drie inzittenden wilden de herberg binnengaan. Op dat ogenblik, net voor de openstaande deur van het café, daagden plots drie onbekenden op, het aangezicht gedeeltelijk verborgen door de omhooggetrokken boord van hun pull en in het bezit van wapens.

Mw. Boonen, die het geld in een reiskoffertje droeg, kreeg een slag op het hoofd met de kolf van een revolver. De vrouw viel voorover het café binnen waar ze hevig bloedend bleef liggen. Een van de aanranders rukte de vrouw het koffertje uit de handen, waarna het drietal weg spurtte en in de Gustaaf Hubertysstraat verdween.

De twee mannelijke bedienden van het ABVV sprongen onmiddellijk in hun voertuig en zetten de achtervolging op de rovers in. Deze waren ondertussen in een witte Fiat coupé 124 gestapt, waarin een vierde medeplichtige achter het stuur zat.

Toen de bestelwagen van het ABVV in dezelfde straat kwam, sloeg de auto van de gangsters een andere straat in.

Steekkaarten

De bestuurder van de achtervolgende bestelwagen zag de gangsters in de Severinstraat verdwijnen, doch op de hoek van deze straat en de Hubertystraat viel een grote hoeveelheid steekkaarten met de namen van de werklozen uit de bestelwagen waarvan de deur was blijven openstaan. Meteen moest de achtervolging gestaakt worden.

De witte Fiat, die gestolen was in Ganshoren, werd een half uur na de overval verlaten aangetroffen op de hoek van de Van Obberghenstraat en de Matheussenstraat te Evere.

In hun haast lieten de gangsters in de wagen verscheidene rollen nikkelgeld en ook enkele geldstukken achter. Volgens sommige getuigen zetten de bandieten toen hun weg verder met een bestelwagen, die later verlaten op de Haachtsesteenweg te Evere werd ontdekt.

Mw. Boonen werd in het ziekenhuis van Schaarbeek opgenomen en stelt het goed. Verder blijkt dat de overval werd vergemakkelijkt door het feit dat een paar politiemannen uit Schaarbeek, die discreet het café in kwestie in het oog dienden te houden, elders werden opgehouden door een verkeersongeval.

Persoonsbeschrijving

In de door de gangsters achtergelaten wagen werd ook een bebloede pull aangetroffen. Heel waarschijnlijk behoort die toe aan een van de bandieten en werd het kledingstuk besmeurd bij het toedienen van de golfslag.

He komt ook enigszins vreemd voor dat niemand van de buiten wachtende werklozen blijkt te hebben gereageerd tijdens de overval. Misschien komt dit wel omdat de gangsters gewapend waren en alles zeer snel was gebeurd.

Anderzijds bezitten de speurders een tamelijk nauwkeurige persoonsbeschrijving van de daders. Tijdens hun blitzoverval hebben de gangsters geen enkel woord gesproken.

De roof van de werklozensteun te Schaarbeek is de derde in zijn soort. Op 30 september van dit jaar gingen twee bandieten te Denderleeuw aan de haal met 1.300.000 fr. werklozensteun en op 2 oktober bedroeg de buit dopgeld te Anderlecht 6.337.000 fr. De BOB van Brussel heeft vrij vlug na de overval te Denderleeuw een verdachte aangehouden. Die man loochent echter. Maar van de overvallers van Anderlecht en nu ook van Schaarbeek is men het spoor (voorlopig althans) bijster.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 November 1975

Aanhouding na de overval te Schaarbeek

In verband met de overval donderdag gepleegd te Schaarbeek en waarbij 5.300.000 fr. ten nadele van het ABVV werd geroofd, kon worden vernomen dat een van de daders, een Fransman, door de gerechtelijke politie te Brussel werd ingerekend. Een deel van het buitgemaakte geld werd eveneens gevonden. Het ziet er overigens naar uit dat ook de drie mededaders van deze hold-up zijn geïdentificeerd.

Aldus kon worden uitgemaakt dat de overval niet alleen door Belgen, maar ook door Fransen werd gepleegd. Laatstgenoemden werden in hun land van herkomst al een hele tijd door de politie in het oog gehouden. Toen bleek dat ze enkele dagen geleden de Frans-Belgische grens waren overgestoken, was het maar al te duidelijk dat ze overval hadden gepland.

De op te sporen Belg schijnt vooral als tipgever te zijn opgetreden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1975

Franse gangster was in bezit van 1 miljoen

Eén van de vermoedelijke daders van de overval, gepleegd op 27 november vorig jaar aan de Helmetsesteenweg te Schaarbeek op bedienden van het ABVV, werd bij zijn arrestatie in bezit gevonden van een vijftal vuurwapens en nagenoeg 1 miljoen fr. Het betreft de 31-jarige Fransman Alain Jusot.

Op 27 november omstreeks kwart over negen waren drie bedienden van het ABVV, onder wie de 50-jarige Katherina Boonen, met 5 miljoen 300.000 fr. naar het café “A la Fontaine”, Helmetsesteenweg, gekomen om er werklozen uit te betalen. Toen de bedienden de herberg wilden binnen gaan, hadden ze plots met drie gangsters te maken, van wie een Mw. Boonen een slag toebracht op het hoofd met de kolf van zijn pistool. Een tweede gangster nam het op de grond gevallen koffertje met het geld en het drietal liep toen de aanpalende Gustaaf Hubertisstraat in, waar ze met een Fiat 124 wegreden.

Twee dagen later konden inspecteurs van de gerechtelijke politie de Fransman Jusot aanhouden in een gemeubeld appartement aan de Louizalaan te Brussel. Daar werden meteen vijf vuurwapens, revolvers en een machinepistool aangetroffen, samen met een bedrag van ongeveer 1 miljoen fr. De Fransman zei dat hij de wapens in bewaring had gekregen maar kon geen enkele uitleg verstrekken over de herkomst van het geld. Hij ontkende aan de overval te Schaarbeek te hebben deelgenomen, al werd hij door getuigen herkend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Januari 1976

Franse gangster krijgt 11 jaar cel te Brussel

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde donderdag de 32-jarige Fransman Alain Jusot tot 11 jaar gevangenisstraf en 260.000 fr. boete.

De rechtbank achtte de Fransman schuldig aan deelneming aan de gewapende overval die eind november 1975 gepleegd werd op een bediende van het ABVV, die te Schaarbeek van ruim 5,3 miljoen fr. werd beroofd.

De Fransman werd eveneens schuldig bevonden aan de vervalsing van zijn identiteitspapieren, aan verboden wapenbezit en de uitbuiting van de ontucht van zijn vriendin. Het betreft de 30-jarige M.-C. K., die op haar beurt drie maanden cel met uitstel en 3.000 fr. boete opliep omdat zij in het bezit werd gevonden van 28.000 fr., een gedeelte van het te Schaarbeek buitgemaakte geld.

Inzake de overval zelf kwam de rechtbank tot de vaststelling dat het alibi van de Fransman niet steekhoudend is. De twintig minuten die verliepen tussen de feiten en het aanspreken van de huisbewaarder van een elders gelegen gebouw, waren volgens het vonnis voldoende om de Fransman de gelegenheid te geven zich van de ene naar de andere plaats te begeven. Het was overigens duidelijk dat de 932.000 fr. die in het bezit van Jusot werd teruggevonden, een deel was van het buitgemaakte geld. Er was o.m. een bankbriefje bij waarop het cijfer 28 genoteerd stond, dat er voordien door een bediende van het ABVV was op aangebracht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 April 1976

Stempeldieven van Schaarbeek gevat

De twee resterende overvallers van de vier, die op 27 november jl. te Schaarbeek een vrouwelijke ABVV-bediende neersloegen en haar van een geldtas beroofden waarin 5,3 miljoen fr., bestemd voor werkloosheidsuitkeringen, werden verleden maandag door de Parijse politie ingerekend.

De twee stonden op het punt om samen met vier andere gangsters het luxueuze hotel “Des Beaux Arts” te kraken. Ze werden opgepakt in de hall van het hotel waar ze zich, vermomd met valse pruiken en snorren, hadden opgesteld.

Men zal zich herinneren dat eerder reeds twee van de Schaarbeek-overvallers gearresteerd werden: Alain Jusot (32) uit Frankrijk, die werd veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf en 260.000 fr. boete en een zekere L., die echter zijn deelname aan de hold-up van Schaarbeek bleef loochenen.

Indertijd werd op de studio van de vriendin van Jusot ongeveer 1 miljoen fr. van het gestolen geld teruggevonden: van het resterende bedrag is vooralsnog geen spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Juni 1976

Strafvermindering in beroep voor Franse gangster

De 32-jarige Fransman Alain Jusot is donderdag door het hof van beroep te Brussel veroordeeld tot 8 jaar en 6 maanden cel en tot een boete van 200.000 fr. Deze gevangenisstraf is anderhalf jaar minder dan die welke hem in april jl. was opgelegd door de boetstraffelijke rechtbank.

Alhoewel Jusot tot op het laatste bleef loochenen, achtte het hof van beroep hem, net als de correctionele rechtbank, schuldig aan deelname aan een gewapende overval bij het ABVV te Schaarbeek, waar 5,3 miljoen fr. was buitgemaakt. Bij zijn arrestatie werd hij in het bezit gevonden van 932.000 fr., een deel van de buit.

Het hof van beroep weerhield evenwel slechts “heling van vervalste documenten”, terwijl de correctionele rechtbank hem veroordeeld had wegens valsheid in geschrifte en gebruik ervan. Jusot werd nl. in het bezit gevonden van valse identiteitspapieren. Hij kreeg voor de correctionele rechtbank een gevangenisstraf van 10 jaar omdat hij ook schuldig is aan verboden wapenbezit en omdat hij zijn jonge vriendin voor zich met ontucht geld liet verdienen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juni 1976

Gedetineerde ontsnapt te Nijvel

Woensdag tussen 18u en 20u is Alain Jusot, die wegens zijn aandeel in een overval op een ABVV-kantoor pas veroordeeld was tot tien jaar gevangenisstraf, uit de gevangenis van Nijvel ontsnapt. Het gebeurde toen Jusot zich in aanwezigheid van een bewaker en een monitor samen met enkele andere gevangenen op de wandelplaats bevond.

Niemand had aanvankelijk zijn verdwijning opgemerkt omdat het duister was, maar het staat bijna vast dat hij enkel met de hulp van iemand buiten de gevangenis kon ontsnapt zijn. De wandelplaats is omgeven door drie meter hoog traliewerk dat gemakkelijk kan beklommen worden, maar vlak daarachter staat een negen meter hoge muur (met enkel een bewakingsweg tussen de twee) en nogmaals een negen meter hoge buitenmuur.

Aan de buitenkant is een ladder teruggevonden, een tweede en derde ladder stonden aan de binnenkant tegen de twee hoge muren. De laatste ladder aan de binnenkant was uitgerust met twee katrollen, een 40m lang touw en een draagband zoals door alpinisten wordt gebruikt.

Er is vooralsnog niets bekend over de manier waarop al dat materiaal ter plaatse werd gebracht. Blijkbaar is er geen sprake van medeplichtigheid binnen de gevangenis.

Door de opeenvolgende ladders te beklimmen kwam de gedetineerde terecht op het voetbalveld van de school “Arts et Métiers” naast de spoorweglijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 December 1976

Parijse politie klist vier gangsters

De Parijse politie heeft vrijdag in de Franse hoofdstad een overval op een postkantoor verhinderd en vier “bekenden uit de onderwereld” die in België en Frankrijk worden gezocht, gearresteerd. De gangsters werden al dagen in het oog gehouden. De politie was opgevallen dat zij het postkantoor en de verrichtingen van de kassiersters nauwlettend gadesloegen.

Heden vrijdag kwam het dan tot de verwachte overval op het postkantoor. Toen de overvallers naar binnen wilden, sloeg de politie toe en arresteerde, na een verwoed gevecht, de vier mannen.

Het viertal, dat in Frankrijk en België verscheidene gewapende overvallen pleegde, werd ingerekend door inspecteurs van de Parijse antigang-brigade en de centrale dienst voor de strijd tegen het banditisme. Het zijn: de 40-jarige André Bardoli, de 38-jarige Jean-Claude Leblond, de 32-jarige Alain Vivien en de 32-jarige Alain Jusot, alle vier met een flink strafregister. Ze waren gemaskerd en zwaar bewapend.

Alain Jusot was op 1 december 1976 ontsnapt uit de gevangenis van Nijvel, waar hij 8 jaar moest uitzitten wegens een hold-up, die hij op 27 november 1975 had gepleegd. Die dag waren drie gewapende mannen een café aan de Helmetse Steenweg binnengevallen, waar ABVV-bedienden waren aangekomen met het geld voor de uitbetaling van de werklozenvergoeding.

Met medewerking van een medeplichtige, die in een auto zat te wachten, konden zij met meer dan 5 miljoen vluchten. Jusot, een van de gangsters, kon daags nadien worden aangehouden en later door de correctionele rechtbank tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In beroep werd op 17 juni 1976 de straf tot 8 jaar teruggebracht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Augustus 1978

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube