1

Topic: Frans duo

Een interessant duo: de twee Fransmannen - Marc C. (29) en Roger B. (32) - worden omschreven als "vuurgevaarlijk" en één van de twee is een reus van ongeveer twee meter. Ze verplaatsten zich vooral in gestolen VW Golf GTI's.

In Nederland pleegden ze vooral inbraken in cafés, in Frankrijk werden ze verdacht van een gewapende overval en in Bern zouden ze een moord gepleegd hebben. Meer informatie ontbreekt op dit moment.

Politie kijkt uit naar vuurgevaarlijk tweetal - Franse misdadigers houden zich schuil in Limburg en Brabant

Twee bijzonder gevaarlijk geachte Franse misdadigers houden zich in Limburg en zuid-oost Brabant schuil. Een van hen loopt vanwege zijn opvallende lengte van ongeveer twee meter bijzonder in het oog. De politiepatrouilles kijken scherp naar hen uit maar hebben de strikte opdracht wegens de 'vuurgevaarlijkheid' van de buitenlanders niet tot arrestatie over te gaan. Dat wordt eventueel een klus for een gespecialiseerd arrestatieteam.

Op zaterdag 27 september jongstleden werden de twee voor het eerst in ons land gesignaleerd. Ze raakten op die dag betrokken bij een caféruzie in Nijmegen waarbij een van de Fransen een vuurwapen hanteerde. “Omdat de twee na de schietpartij in Nijmegen in ieder geval nog in Echt zijn geweest wordt ons onderzoek en de opsporing nu gesteund door de Rijkspolitie in die Limburgse plaats", zegt een woordvoerder van de Nijmeegse gemeentepolitie.

Het gaat om de Fransmannen Marc C. (29) en Roger B. (32). Van beiden is door de autoriteiten in hun vaderland de opsporing en uitlevering gevraagd omdat ze verdacht worden van een gewapende overval in september van dit jaar in St. Louis. Bovendien wordt hen een levensmisdrijf met dodelijke afloop in Bern aangewreven. Roger B. heeft eerder al uit een Franse gevangenis de benen weten te nemen.

Om hun aanwezigheid in ons land te camoufleren verwisselen ze steeds van hotel of logement in telkens weer andere steden en dorpen. Ook zoeken ze verzorging op kampeerplaatsen. Ze zijn gewapend en verplaatsen zich bij voorkeur in gestolen auto's van het type Golf GTI.

Onder schot

Op de septemberzaterdag bezocht het duo een café in de Nijmeegse binnenstad en kreeg het daar met enkele andere gasten aan de stok. Ze bliezen de aftocht waarbij een van hen van buiten de lokaliteit de mensen binnen onder schot hield. Toen een van de cafébezoekers toch naar buiten kwam en het pistool van de Fransman wilde afnemen ging een schot af dat de Nijmegenaar in de hand trof. Het tweetal verdween daarna spoorloos.

Op heterdaad

Op 4 oktober werden de twee op heterdaad betrapt bij een inbraak in een café aan de Rijksweg in Echt. Ze wisten te ontkomen maar moesten de in West-Duitsland gestolen Golf GTI achterlaten. Daarin vond de politie een vuurwapen, allerhande materiaal voor maskering en een aanzienlijk aantal Nederlandse bankbiljetten.

Een week later werden ze gesignaleerd in Budel. Aangenomen wordt dat ze daar inbraken in een drietal café's hebben gepleegd. Opnieuw waren ze daar in het bezit van een Golf GTI waarvan de herkomst nog niet is achterhaald.

Bron: Limburgsch dagblad | 31 Oktober 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Frans duo

Naast opvallende gelijkenissen met de Bende, zoals:

  • een persoon van 2 meter;

  • gebruik van gestolen Golf GTI's

Is er nog een opvallende overeenkomst in hun modus operandi ten opzichte van de Bende; de misdrijven die ze plegen voeren ze uit in plaatsen nabij grenzen.

De overval die ze plegen in Frankrijk is in St. Louis, dit ligt letterlijk op de grens van Frankrijk met Zwitserland bij Basel. Nijmegen, Echt en Budel liggen in Nederland in de grensstreken met Duitsland en België.

De Bende van Nijvel startte met misdrijven in het grensgebied Frankrijk - Belgie (Dinant, Maubeuge) met een verschuiving later naar de taalgrens (Waver, Beersel, Lembeek, Hoeilaart, Ohain, Halle, Eigenbrakel, Overijse)

3

Re: Frans duo

Eén van de twee gangsters was een zekere Roger Berger. Hij werd in april 1987 gearresteerd in Mulhouse (Frankrijk). Hij werd op dat moment ook gezocht in België:

In België gezochte misdadiger aangehouden in Frankrijk

In een café in Uffholtz in de buurt van het Franse Mulhouse is donderdag een 32-jarige man aangehouden die volgens het parket van Mulhouse wordt gezocht door de politie van Luxemburg, West-Duitsland, België, Zwitserland, Nederland en Frankrijk.

Roger Berger, die was ontsnapt uit de gevangenis van Toul in het oosten van Frankrijk, werd gepakt toen hij, onder de invloed van drugs en drank, een dienster bedreigde met een geladen pistool. De aanhouding is zonder incidenten verlopen. De politie vond op hem 18 kogels, een injectienaald en 4.500 Franse frank.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 April 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Frans duo

Roger Berger heeft ook een tatoeage op zijn linker onderarm.

Raubmord in Berner Quartierpost

31jähriger Franzose gesucht

(sda) Die polizeiliche Spurenauswertung im Zusammenhang mit dem bewaffneten Raubüberfall auf die Berner Quartierpost Schosshalde, bei dem am vergangenen Mittwoch der Posthalter erschossen worden war (das TT berichtete), hat zu einem Teilerfolg geführt. Wie die Berner Stadtpolizei und der zuständige Untersuchungsrichter am Dienstag mitteilten, wird der 31jährige Franzose Roger Berger dringend verdächtigt, am Überfall beteiligt gewesen zu sein.

Wer sein Komplize war, stehe noch nicht fest. Berger hatte bereits 1979 einen bewaffneten Raubüberfall auf die gleiche Post unternommen. Im Jahr 1979 hatte Roger Berger mit einer Beute vonmehreren zehntau-

send Franken flüchten können. Er war in der Folge verhaftet und zu einer vieijährigen Zuchthausstrafe verurteilt worden. Noch vor Ende der Strafzeit gelang ihm die Flucht. Eine internationale Fahndung nach Berger ist eingeleitet worden. Der Gesuchte ist 1,66 m gross und schlank. Er hat braune Augen, dunkelblonde Haare und spricht französisch und deutsch. Auf dem linken Unterarm hat er ein Herz und ein Kreuz eintätowiert; sein linker Unterarm weist mehrere Narben auf. Berger könnte bewaffnet sein.

Für Hinweise, die zur Aufklärung des Postüberfalls vom letzten Mittwoch fuhren, ist eine Belohnung von 8000 Franken ausgesetzt.

Bron: Thuner Tagblatt | 24 September 1986

5

Re: Frans duo

Op 17 september 1986 overvielen twee daders, waaronder Roger Berger, een postkantoor in Bern. Eén van de daders was gemaskerd. De daders gebruikten een zilvergrijze VW Golf die ze voordien gestolen hadden in Luzern. De overval duurde iets meer dan een minuut. Bij die overval werd een postbeambte vermoord.

Volgens het onderzoek van de Franse politie was hij van eind december 1986 tot 24 januari 1987 in de buurt van Mulhouse. Hij zou in die omgeving een jachtopziener hebben neergeschoten die hem wilde controleren. Daarna is hij gevlucht gevlucht zijn.

Voor welke feiten hij in België werd gezocht, is nog niet duidelijk.

Alle credits aan forumlid edd die dit gevonden heeft en er veel tijd in heeft gestoken om meer informatie te vinden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Frans duo

Een poging om de levensloop van Roger Berger in een tijdlijn te gieten, wegens het gebrek aan bronnen is deze zeer onvolledig:

  • 8 juni 1979 - Bern, Zwitserland: Overval door Roger Berger op het postkantoor in de wijk Schosshalde in Bern. Buit circa 130.000 CHF

  • Tweede helft 1979 of later - ?, Frankrijk: Arrestatie van Roger Berger; Veroordeling tot 4 jaar (volgens sommige kranten 3 jaar) gevangenisstraf;

  • Voor 1983 of begin 1986 - ?, Frankrijk: Ontsnapping uit de gevangenis van Toul voordat straf is uitgezeten. Volgens latere berichten was hij in 1986 op verlof uit de gevangenis, dit ook gezien het feit dat er in 1990 door de nabestaande schadevergoeding van de Franse staat wordt geëist.

  • 23 augustus 1986 - Luzern, Zwitserland: Overval op een postkantoor in Luzern buit 6.700 francs;

  • 27(?) augustus 1986 - Toul(?), Frankrijk: Roger Berger had terug moeten keren van verlof uit de gevangenis.

  • 17 september 1986 - Bern, Zwitserland: Overval door Roger Berger en een medeplichtige op het postkantoor in de wijk Schosshalde in Bern, waarbij ze de 60-jarige postbode, Adolf Graber, doodden met een zwaar wapen;

  • 27 september 1986 - Nijmegen, Nederland: Café-ruzie met vuurwapengebruik, waarbij 1 persoon gewond raakt;

  • 4 oktober 1986 - Echt, Nederland: Inbraak in café, daders worden betrapt en vluchten met Golf GTI, die later wordt teruggevonden door de politie;

  • 11 oktober 1986 - Budel, Nederland: Inbraak in 3 cafés;

  • 24 januari 1987 - Bour-bach-le-Haut bij Mulhouse, Frankrijk: Roger Berger schiet een jachtopziener neer die hij tegenkwam in een bos;

  • 2 april 1987 - Uffholz bij Mulhouse, Frankrijk: Arrestatie van Roger Berger nadat hij een bediende in een cafe bedreigde met een revolver;

  • 15 maart 1990 - Colmar, Frankrijk: Roger Berger wordt veroordeeld tot 15 jaar cel door het Assisenhof van Haut-Rhin; Mede-dader is nog op de vlucht.

  • 6 november 1990 - Mulhouse, Frankrijk: Nabestaanden van de postbeambte eisen schadevergoeding van de Franse staat omdat Roger Berger blijkbaar op verlof kon uit de gevangenis.

Merci aan forumlid edd voor de tijdlijn!

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube