Kurosawa wrote:Voor Aalst zijn er zelfs heel goede redenen om hem als verdachte te blijven beschouwen en dat heeft heus niet enkel met de getuigenis van zijn ex vriendin te maken:
Zo werd De Staerke door 2 joggers herkend in de aanloop naar Aalst
Zo werd De Staerke door een caissière herkend tijdens zijn verkenningsactie
Er is het voorval van de zigeuner die hem als slachtoffer herkende aan zijn loop en beweerde dat De Staerke hem niet afmaakte omdat hij hem herkende
de zwaarst wegende factor van mogelijke betrokkenheid in Aalst is veruit de Samsonite die hij afgezet en opgehaald zou hebben in het appartement van zijn Griekse maten (waar ook een getuigenis van bestond en waar een expertise van uitwees dat er gebruikte wapens in de Samsonite gezeten hadden)
Het heeft niet alleen met de getuigenis van zijn ex vriendin, Van Hemelryck Yvette, te maken maar idem met de getuigenis van Mertens Sandra. En zoals in het Proces Verbaal N° 7511 dd. Van 2 augustus 1987 te lezen staat krachtens de opdracht tot wedersamenstelling uitgaande de O.R. te Dendermonde bij kantschrift Nr. 33.028/85/19 dd. 30.07.1987:
Bij de wedersamenstelling op 2 augustus 1987 om 10 uur, werden moeder, Van Hemelryck Yvette en haar dochter, Mertens Sandra, gescheiden gehouden om hun beide verplaatsingen en bezoek aan de Delhaize op 9.11.1985 aanvankelijk te toetsen op waarheid en of er nog bijkomende elementen verduidelijkingen konden brengen. Daarvoor het nut van een wedersamenstelling. Beide personen werden aanvankelijk niet op de hoogte gebracht dat er een wedersamenstelling zou plaats vinden.
Bij de wedersamenstelling zijn de twee verantwoordelijken van de Delhaize aanwezig, de heren Van Der Elst en Notermans als tevens en zoals gebruikelijk, de heer Substituut PDK, Acke Willy die op de plaats der feiten al dan niet kan vorderen.
De wedersamenstelling gebeurde eerst met Mertens Sandra alleen. Daarbij bevestigde zij nogmaals, na haar voorafgaande verklaringen dewelke vervat zijn in Proces Verbaal n° 10.753 dd 03.12.1986, slechts eenmaal in Aalst te zijn geweest samen met haar moeder en De Staerke Philippe. Zij herhaalde dat dit was op een namiddag. De televisiebeelden die ’s avonds op 09.11.1985 verschenen met betrekking tot de roofoverval, herinnerde haar eraan dat zij de parking herkende van de Delhaize te Aalst waar zij in dezelfde namiddag gelopen hadden. Vervolgens duidt Mertens het kruispunt aan, het rondpunt ‘De Haring’ te Aalst alwaar Aalst werd binnen gereden en komende van de autosnelweg. Zij herinnerde zich klaar en duidelijk dit kruispunt alwaar vijf straten samen komen. Ze ijst erop dat zij dit vroeger al te hebben aangeduid. Die vroegere verklaring en aanduiding staat geacteerd in het Proces Verbaal uitgaande de heer Romelart (GPP) en vervat in PV dragende het nummer 10.753 dd. Van 03.12.1986.
Op dit kruispunt duidt Mertens aan rechts te zijn afgeslagen in de Geraardsbergsestraat richting Ninove. Vervolgens duidt zij de plaats aan in de Geraardsbergsetraat alwaar het voertuig Opel kadett is geparkeerd door haar moeder, Van Hemelryck. Plaats gelegen tussen het kruispunt 'De Haring' en hoek Lokerenveldstraat rijrichting Ninove. De juiste parkeerplaats betrof Geraardsbergsestraat te Aalst ter hoogte van café ‘Moderna’ aan nummer 205 in de rijrichting Ninove.
Vervolgens maakt Mertens kenbaar hoe zij met haar moeder en De Staerke de straat schuin oversteken om zich links op de parking van de Delhaize te begeven. Vervolgens via deze toegangsweg zich te begeven naar de achterliggende ingang van het warenhuis.
Ter hoogte van de ingang neemt Mertens een ijzeren boodschappenkar en toont hoe zij samen met haar moeder en De Staerke via de ingangsdeuren het warenhuis betreedt. Vervolgens wijst zij onmiddellijk rechts de plaats aan waar ze de boeken van “Suske en Wiske” wilde bekijken. Op dat ogenblik verwonderde zij zich erover dat die stand met de boeken er niet meer stond. Op dat ogenblik is de vraag verder gesteld aan een verantwoordelijke van Delhaize die meedeelde dat op 09.11.1985 daar inderdaad genoemde stripboekjes aanwezig waren en dat er thans een andere stand was aangebracht.
Nadien wijst en begeeft Mertens zich verder hoe het verloop van de verdere verplaatsing gebeurde in het warenhuis. Aan de linkerzijde voorbij de kassa’s is de plaats aangewezen waar destijds vlees werd gekocht. Rechts achteraan in het warenhuis duidt zij de plaats aan van het brood waarover zij voordien verklaringen aflegde. Ter plaatse verneemt men dat deze standen zich nog steeds op dezelfde plaats bevinden zoals in november 1985. De toelichtingen en beschrijvingen van Mertens bleken tijdens de wedersamenstelling naar juistheid te behoren. Vervolgens duidt Mertens aan hoe zij zich met de winkelkar naar de kassa begaf en gevolgd is door haar moeder en De Staerke Philippe. Aldaar werd de koopwaar door haar moeder in plastiek zakjes geladen en wijst verder aan hoe men het warenhuis verliet en alwaar de winkelkar op de parking werd achtergelaten. Bij het verlaten van de parking gaat ze vervolgens naar rechts en begeeft zich schuin naar rechts over de straat om terug bij het voertuig Opel Kadett toe te komen. Voertuig waarmee zij samen met haar moeder en De Staerke was toegekomen. Verder duidt ze aan hoe de wagen diende gedraaid te worden om opnieuw naar het kruispunt met de vijf straten te komen en vervolgens de weg te vervolgen richting autosnelweg.
Vervolgens wordt de wedersamenstelling aangevat met Van Hemelryck Yvette in aanwezigheid van haar dochter Sandra. De rol en het aandeel van De Staerke wordt aangenomen en uitgebeeld door het Deltalid B.R.. Van Hemelryck bevestigde ter plaatse slechts eenmaal in Aalst te zijn geweest met haar dochter en De Staerke. Hier verwijst zij verder naar haar vorige afgelegde verklaringen en zegt meteen dat zij de bestuurster was van haar Opel Kadett met vooraan als passagier, DE STAERKE, en haar dochter als passagier achteraan in het voertuig. Klaar en duidelijk deelt zij ter plaatse mee dat dit bezoek plaatsvond in de namiddag voor de roofmoorden te Aalst. Vervolgens heeft De Staerke haar gezegd dat hij daar ‘iets’ diende te bekijken en waaruit zij toen reeds verstond een verkenning met het oog op latere diefstal.
Van Hemelryck schijnt eerder vaag het kruispunt ‘De Haring’ te herinneren, doch zij herinnert zich klaar en duidelijk de Opel kadett te hebben geparkeerd op de plaats die reeds door haar dochter is aangeduid op de Geraadsbergsestraat ter hoogte van drankgelegenheid ‘Moderna’. Verder komen haar aanduidingen en toelichtingen verder overeen met de dochter haar verklaringen, behoudens, dat zij zich niet meer kon herinneren dat haar dochter Sandra rechts bij het binnenkomen van Delhaize in de boekjes van ‘Suske en Wiske’ wilde kijken. Ook deze stand kon zij zich niet herinneren. Vervolgens aan de stand van het brood bracht Van Hemelryck ter kennis dat deze stand daar ook aanwezig was in november 1985 alwaar zij brood wilde aankopen.
In overeenstemming met haar vorige verklaringen bracht zij ter kennis dat De Staerke Philippe de aankoop van brood niet meer wilde. Tijdens de rondgang in het warenhuis bleef zij samen met haar dochter en De Staerke. Ze legt er tevens de nadruk op dat zij aan de kassa de koopwaar betaalde en de koopwaar in plastiekzakjes stak. De verdere vaststellingen ter plaatse stemmen verder overeen met haar verklaring en van Sandra. Ook de beschrijving van de plastiekzakjes waren eveneens aanwezig op 09.11.1985 en bevestigde de verantwoordelijke van Delhaize.
Verder is er door Van Hemelryck nadrukkelijk erop gewezen dat bij het betalen van de koopwaar en het in zakken steken, De Staerke Philippe nog in het warenhuis stond en de kassa’s nog niet voorbij liep. Het was haar opgevallen dat De Staereke zowel naar links als naar rechts keek als voor zich uit en alles nauwkeurig waarnam.
De 57 foto opnamen van de wedersamenstelling maken deel uit van het Proces Verbaal N° 7830/87 uitgaande de Gerechtelijke Politie van het arrondissement Dendermonde.