Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Ja, een verband:

"Michel Petit, journaliste d’investigation belge à l’hebdomadaire « Le Jeudi » au Grand-Duché établit un lien entre l’attaque de la caserne de Vielsalm en 1984 et le Bommeleeër." (...)

En toen wist men minder dan nu ...

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

De stand in 2019:

Vijf Luxemburgse oud-rijkswachters en drie agenten van de Staatsveiligheid zijn in het Groothertogdom in beschuldiging gesteld in het al 35 jaar aanslepende onderzoek naar de zogenaamde Bommeleeër. Deze groep, vergeleken met de Bende van Nijvel, pleegde tussen mei 1984 en maart 1986 tien bomaanslagen op strategische plekken in Luxemburg.

Een aanslag, op de luchthaven Findel, gebeurde tegelijk met de laatste Bende-aanslag op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985. Net als het Belgische Bende-onderzoek leek dat naar de Bommeleeër jarenlang uitzichtloos. Nu maakt het parket in het Groothertogdom zich sterk dat het genoeg bewijsmateriaal in handen heeft tegen negen voormalige hoge wetsdienaren.

Zoek de gelijkenissen met Belgie, ook in Belgie werden laatst rijkswachters verdacht en aangehouden! Niet de juiste dat wel. wat zei Arsene Pint over de aanslag in Aalst?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

'Het zullen de onzen toch niet zijn', Wie liet alle sparen verdwijnen? Wie zorgde ervoor dat de kust veilig was in Aalst? Ik heb onlangs een element gepost onder het topic Bouhouche, dat als het waar is, zijn betrokkenheid onomstotelijk bewijst.

94

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

De minister van financiën in Luxemburg kreeg een zeer belangrijke opmerking in het openbaar vanwege Procureur Biever. Het ontslag van premier Juncker was ook niet zonder redenen.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

In 2013 begon het proces (aanvankelijk tegen 2 oud rijkswachters) dat vervolgens werd stilgelegd. In 2019 waren er inmiddels 9 mensen officieel in beschuldiging gesteld. We zijn nu 2023, wat is de situatie vandaag, is er zicht op de start van het proces?

96

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Goede vraag, geen idee.

  • Luxemburg: Les rouages de la justice tournent lentement, mais sûrement.

  • België: Voor zover ik daar iets van weet draait hier niets.

Ik had bijna geschreven... en de boeren, zij ploegden voort. Maar zelfs de boeren laten hun ploegen staan en denken na over een boerenburgerbeweging.

Alle gekheid op een stokje, kunnen we ons gezien de huidige politieke situatie en dan bedoel ik vooral de oorlog in Oekraine, veroorloven de waarheid naar buiten te brengen? Ik denk dat we tegen het fort Jakoo zullen botsen.

97

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Als je hedendaags opmerkt hoe de Europese regeringen als marionetten aan de overzeese draadjes hangen, moet je niet verbaasd zijn dat de feiten en de moorden uit de jaren '80 niet mogen aan het licht komen.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Het zijn verstandige mensen die dergelijke fenomenen als de Bende breder tijdloos en geopolitiek kaderen in plaats van te lijden aan het louter kind van zijn tijd syndroom.

99

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Maar er zijn aan de andere kant ook maar behoorlijk verstandige mensen die, vooral de laatste tijd, zeer erg hun best doen om ons te doen geloven dat de Bende van België niets maar dan ook totaal niets te maken heeft met hetgeen zich in andere landen afspeelde. Dat gaat mijn verstand te boven.

De heer Juncker moest in juli 2013 aftreden, omdat hij ervan werd beschuldigd de schandalen te hebben verdoezeld die de inlichtingendienst van de Staat Luxemburg (SREL): illegaal toezicht, lekken van vertrouwelijke informatie voor commerciële doeleinden, systematische corruptie en plannen die doen denken aan die van Gladio. Vooral in het midden van de jaren tachtig was een reeks bomaanslagen gericht op openbare gebouwen om de politieke spanningen te vergroten en de angst voor ‘rood’ aan te wakkeren. De verantwoordelijkheid zou bij de koninklijke familie liggen, die deze kleine, pittoreske staat corrumpeert. SREL heeft een opname uit het begin van de jaren 2000 waarin de heer Juncker met groothertog Henri de betrokkenheid van zijn broer, prins Jean, bij de aanslagen bespreekt. Deze onthullingen kwamen begin 2013, naar aanleiding van een Luxemburgs parlementair onderzoek dat parallel werd uitgevoerd met het lang uitgestelde proces tegen jonge politieagenten die betrokken waren bij het Bommeleër-schandaal.

In Belgie hadden we de luxe dat onze koning ook broers had waarvan het grote publiek niet wist dat ze (half) broers waren. Trouwens, onze koning was een halve heilige.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Het inbeelden van steeds meer verbindingen is een geweldige manier om een Gordiaanse knoop te krijgen. Het maakt niet uit, de procureur heeft het onderzoek gestopt. Er gaat niets meer in of uit de doos. Op een dag zal de grote tovenaar haar laten verdwijnen. De tijd zal het geheugen wissen. Een bloedbad in de 20e eeuw. Nou ja, de eerste wereldoorlogen.